$
שוק ההון

ניתוח כלכליסט

יום מסחר אחד מחק תשואה של חודש בקרנות המובילות

הירידות החדות בשוק ההון האמריקאי ביום שישי האחרון הגיעו לתל אביב ומחקו את התשואות החיוביות מתחילת ינואר בחצי מהקרנות בקטגוריית אג"ח כללי. סכום עתק של 1.25 מיליארד שקל נמחק בקרנות 90/10 הפופולריות בקרב ציבור המשקיעים

רחלי בינדמן 07:0006.02.18

מתחילת השנה הנוכחית עברו 166 קרנות מתוך 381 בקטגוריית קרנות הנאמנות הפופולרית ביותר – קרנות אג"ח כללי הכוללת שילוב של אג"ח עם חשיפה של בין 10%—30% בממוצע למניות - להפסדים, כך עולה מבדיקת "כלכליסט".

 

בנוסף, 49 קרנות מתוך 100 בתת־קטגוריית אג"ח כללי - 90/10 הפופולרית עברו להפסדים מתחילת השנה. מתברר שיום אחד של ירידות בשווקים - בראשון השבוע - שהיו תולדה של ירידות חדות בארה"ב ביום שישי, מחק תשואה של חודש שלם שהיה מהחזקים בשנים האחרונות.

 

מבחינת הציבור, שהשקיע בינואר 2.1 מיליארד שקל בקרנות האג"ח הכלליות, מדובר כמובן בנורת אזהרה. עם זאת, דווקא המשקיעים שרכשו בתחילת השנה קרנות נאמנות מנייתיות (בהיקף שיא של 1.7 מיליארד שקל של גיוס בחודש בודד בעשור האחרון), נמצאים במצב טוב יותר. זאת על רקע העליות החדות בשוקי המניות בינואר, שהירידות החדות בסוף השבוע בארה"ב לא מחקו כליל. כך, למשל, בקטגוריית קרנות נאמנות מנייתיות המשקיעות במניות בישראל, רק תשע מ־59 קרנות מציגות תשואה שלילית.

 

 צילום: שאטרסטוק

 

לפי מנהלי הקרנות, בשלב זה עדיין לא נרשמו פדיונות משמעותיים, כלומר הציבור לא ממהר להיבהל מהירידות. אך הם מודים כי יום נוסף כזה כבר עלול להביא לשינוי מגמה.

 

מדדי התל בונד ירדו בעד 0.65% בימי המסחר הראשונים של פברואר. מדדי המניות מגיבים בהתאם וירדו באופן חד יותר, כשמדד ת"א 35 ומדד ת"א 125 איבדו כ־3%. ברקע נמצאות גם הירידות החדות במדדי המניות בארה"ב: מדד S&P 500 שאיבד 2.18%, נאסד"ק שירד ב־2.3% ודאו ג'ונס שאיבד 2.54%. אתמול נפתחה הבורסה בארה"ב בירידות חדות, כשהמדדים המובילים איבדו עד 0.26% מערכם.

 

הירידות בשוקי האג"ח קדמו לאלה במניות

בזמן שהעיניים נשואות לשוקי המניות שצנחו בעולם בעד 4%, מתפספס הסיפור האמיתי של הירידות בשווקים. בעבר כששוקי המניות ירדו, הכסף ברח לאפיקים הסולידיים והעלה את מחירי האג"ח הממשלתיות. אלא שכעת, הירידות בשוקי המניות הן תולדה של ירידות שקדמו להן בשוק האג"ח הממשלתיות הארוכות בארה"ב ופתיחת התשואות שלהן ל־2.8%. דווקא הנכסים הסולידיים יותר דחפו את השוק לירידות, וזאת על רקע התגברות הציפיות בשוק להעלאת ריבית בארה"ב עקב נתוני תעסוקה טובים מהצפוי.

 

בישראל וביתר שוקי העולם לא יכולים להישאר אדישים לתשואה הגבוהה יותר שמציעות כיום האג"ח בארה"ב, ובהתאם לכך נרשמות ירידות באג"ח הממשלתיות בישראל. בארה"ב הריבית כבר נמצאת במגמת עלייה, ובשוק כבר מתמחרים שלוש העלאות ריבית נוספות ב־2018, אלא שכרגע השווקים חוששים מהגברת קצב העלאות הריבית ומתמחרים ארבע העלאות ריבית השנה, בין היתר על רקע כניסתו לתפקיד של היו"ר החדש של הבנק הפדרלי, ג'רום פאוול, שתוכניותיו עדיין לא ברורות.

 

בשורה התחתונה, הפעם כולם מפסידים. גם המשקיעים שחשבו שהם חשופים להשקעות סולידיות יחסית, חווים ירידות של עד 1% ביום מסחר בודד - מה שאמור להעיר מחדש את אינסטינקט הסיכון, שנראה שאבד בשנה החולפת למשקיעים הלא מתוחכמים.

 

 

אלטשולר שחם וילין לפידות הנפגעות העיקריות

בדיקת "כלכליסט" מעלה כי תחת קטגוריית הגיוסים המובילה (אג"ח כללי) בקרב הקרנות הגדולות (המנהלות יותר מחצי מיליארד שקל), הקרן שנפלה הכי הרבה מתחילת השנה היא אלומות תיק השקעות ללא מניות. הקרן מנהלת 1.1 מיליארד שקל, ואיבדה בשני ימי המסחר הראשונים של פברואר 0.51% מערכה ו־0.55% מתחילת השנה. ב־2017 רשמה הקרן תשואה של 6.06%. אחריה בולטת בירידות אלטשולר שחם תיק השקעות ללא מניות, שמנהלת 645 מיליון שקל ושאיבדה 0.34% מתחילת השנה (0.38% מתחילת פברואר). אלא שמדובר בקרן שלא הבריקה גם ב־2017, שבה הניבה תשואה של 2.76% בלבד.

 

באלטשולר הסבירו את הביצועים החלשים יחסית לשוק שלהם ב־2017 בחשיפה נמוכה יותר לאג"ח קונצרניות בדירוגים נמוכים. אלא שכעת, כשהשווקים יורדים, הקרן שלה יורדת בחדות יחסית, כנראה בעקבות החזקת אג"ח במח"מ יחסית ארוך שנפגע יורד מציפיות השוק להעלאת ריבית.

 

עוד קרן של אלטשולר שבולטת לרעה היא אלטשולר 90/10, המנהלת נכסים בהיקף של 2.3 מיליארד שקל ואיבדה מתחילת השנה 0.22%. לשם השוואה, קרן אי.בי.אי 70/30 – המצטיינת של 2017 בקטגוריה עם תשואה של 10.87% - איבדה מתחילת פברואר רק 0.11% מערכה, ועדיין מציגה תשואה חיובית מתחילת השנה של 0.68%.

 

בקרב הקרנות הגדולות בקטגוריה, שרשמו את התשואות החלשות ביותר מתחילת 2018, בולטות אלה של ילין לפידות. בעשרת הקרנות עם התשואה הגרועה ביותר מתחילת השנה (ביחס לקרנות עם יותר מ־500 מיליון שקל) יש לא פחות מחמש קרנות של ילין לפידות. הבולטת שבהם היא ילין לפידות 90/10 המנהלת סכום ענק של 2.7 מיליארד שקל, ואיבדה מתחילת השנה 0.28%.

 

הציבור הסתער ב־2017 על קרנות הנאמנות, שגייסו יותר מ־20 מיליארד שקל, בהובלת קטגוריית האג"ח הכללי. מי שהצטרף לחגיגה בתחילת 2017 נהנה מתשואה נאה של 6% בממוצע, אך מי שקיווה להצטרף להצלחה ב־2018, מקבל כעת סטירה מצלצלת. מנהלי הקרנות כבר נערכים לשנה מאתגרת יותר, וחלקם אף צופים שתסתיים בפדיונות.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x