דרום יפו: בעירייה מקדמים תכנית להגדלת כמות הדירות ביותר מ־120%
מעמדה היציב של יפו בשוק הנדל"ן משתקף ברמות המחירים ובכמות הפרויקטים החדשים, כדוגמת יפו בריבוע, ובאחרונה אישרה הוועדה המקומית לתכנון ובנייה מסמך מדיניות בנוגע להתחדשות דרום יפו
בשיתוף משכנות אורבניקה
אנשי עסקים, אנשי תרבות ומשקיעים זרים כבר סימנו מזמן את יפו כיעד נדל"ן לוהט וכך הפך האזור שנחשב במשך שנים לחצר האחורית של תל אביב, עם בניינים מתפוררים והזנחה ברחובות, לפנינת נדל"ן פר אקסלנס. באחרונה אף דווח על הבעת האמון של מנכ"ל ענקית התרופות טבע קאר שולץ בשוק הנדל"ן היפואי כאשר רכש דירה בפרויקט W Tel Aviv, שנבנה בימים אלה במתחם בית החולים הצרפתי מול נמל יפו. אכלוס הפרויקט צפוי להתרחש בעוד מספר חודשים ותג המחיר הוא כשישה מיליון דולר.
הסנונית הראשונה בהפיכתה של יפו למוקד משיכה נדל"ני הגיעה עם בנייתו של פרויקט גבעת אנדרומדה בשלהי שנות התשעים. באותה תקופה נחשבה יפו לאזור הסובל מפשיעה ואלימות ומחירי הנדל"ן היו בהתאם. כך נמכרו בתחילת שנות האלפיים במתחם אנדרומדה דירות 3 חדרים ב־350 אלף דולר, דירות גג בחצי מיליון דולר ודירות פנטהאוז בשני מיליון דולר. היום כמובן המחירים הללו הרקיעו שחקים והמחיר למ"ר בפרויקט זה ובפרויקטים דומים בסביבה מגיע למחירים כמעט דמיוניים של 80-70 אלף שקלים למ"ר.
העלייה התלולה במחירים נבעה מכך שעיריית תל אביב־יפו סימנה בתחילת שנות האלפיים את יפו כיעד הבא להשקעה והחלה להזרים אליה מאות מיליוני שקלים. ההשקעה כללה, בין היתר, הקמת יחידת שיטור חדשה, פיתוח פארק בשטח של 160 דונם במקום הר הזבל ששכן על חוף הים, שדרוג נמל יפו, פיתוח אתרי תרבות, אמנות ותיירות, הקמת מלונות בוטיק ושדרוג רחובות, כדוגמת שדרות ירושלים ויהודה ימית.
אחד הפרויקטים המעניינים ביותר הנבנים כיום ביפו הוא "יפו בריבוע" של חברת מתחם ציהתל"י מקבוצת משכנות אורבניקה הנבנה בשכונת צהלון המבוקשת, מערבית לשדרות ירושלים. מדובר בפרויקט יוקרה בעל מבנה ארכיטקטוני בולט ולא שגרתי בסביבתו, אשר תוכנן על ידי משרד גרוברמן אדריכלים, זוכה פרס רוקח לאדריכלות. הפרויקט מורכב מארבעה בניינים בעלי 5-3 קומות עם 75 דירות בסך הכל. בבניינים דירות של 2, 3 ו־4 חדרים שתוכננו בקפידה רבה על מנת לנצל את שטחן באופן המיטבי.
בקומות הקרקע מוצעות דירות גן המשלבות מגורים אורבניים עם אינטימיות של חצר ירוקה פרטית. חלק מדירות הגן הן דירות דופלקס מרווחות המעניקות תחושה של בית פרטי בתוך בניין. בכל אחד מהבניינים ייבנו פנטהאוזים מרווחים בעלי מפלס אחד ומרפסות גדולות במיוחד. ארבעת הבניינים בפרויקט נבנים סביב חצר משותפת המורכבת משתי שדרות נוי פנימיות המעניקות לדיירים תחושה של עיירה קטנה ואינטימית בלב העיר הגדולה. "הבניינים בפרויקט הם לא שגרתיים וצבועים בצבעים שונים כחלק מהחזון – להחזיר ליפו את הצבע", אומר גיא גפני, מנכ"ל חברת הבנייה משכנות אורבניקה. "המתחם נמצא כרגע בשלבי בנייה מתקדמים מאוד ובעוד כשלושה חודשים תימסרנה הדירות לרוכשים. נכון להיום, נותרו למכירה בפרויקט דירות גן ופנטהאוזים בודדים בלבד".
בשנים האחרונות, הודות לתוכניות של התחדשות עירונית הכוללות, בין היתר, פינוי־בינוי והקמת הקו האדום של הרכבת הקלה, יפו הפכה להיות מבוקשת במיוחד. גם המכללה האקדמית השוכנת בה, המושכת אליה סטודנטים וסטודנטיות מכל רחבי הארץ ששוכרים בה דירות, תורמת גם היא לעליות בביקושים. יתרון נוסף הוא המיקום והאטרקציה שתמיד מהווה מוקד משיכה – הקרבה לחוף הים.
גם כיום, לא מפסיקה עיריית תל אביב־יפו לקדם את יפו, ורק באחרונה אישרה הוועדה המקומית לתכנון ובנייה "מסמך מדיניות התחדשות דרום יפו", שכולל את השכונות יפו א', שיכוני חיסכון, יפו ג', יפו ד' ונווה גולן. במסגרת התכנית המתווה חזון תכנוני לדרום יפו מוצע כי ייבנה מרכז עירוני חדש במפגש של שדרות ירושלים והרחובות מחרוזת-סהרון, בקרבת תחנת הרכבת הקלה המתוכננת. לאורך הצירים הראשיים מציעה התכנית לקדם פרויקטי פינוי־בינוי ופתרון של תמ"א 38 בלב השכונות. אם אכן תצא התכנית לפועל, פני האזור צפויים להשתנות לחלוטין עם בניינים בעלי 25-8 קומות שיחליפו את הבנייה הנמוכה הישנה בעלת 4-3 קומות. מבחינת כמות יחידות הדיור מדובר בהגדלה מ־6,300 ל־14 אלף יחידות דיור.
על פי מינהל ההנדסה בעיריית תל אביב־יפו, מועד מימוש התוכניות המופיעות במסמך ההתחדשות של שכונות דרום יפו הגובל בבת ים אינו בטווח הזמן הקרוב, ומטרת המסמך בשלב זה היא להעניק ליזמים ודאות תכנונית ותמריצים כלכליים בפרויקטי ההתחדשות השונים על מנת להביא לשיפוצם ושיקומם של כמה שיותר מבנים באזור דרום יפו שבו מתגוררת אוכלוסייה המונה כ־16 אלף נפש המשתייכים למעמד סוציו אקונומי נמוך.
נכון להיום חיים ביפו כ־50 אלף תושבים עם אוכלוסייה מעורבת של יהודים וערבים. בעקבות פרויקטי ההתחדשות הרבים באזור ומתחמי היוקרה הסגורים הנבנים בה חדשות לבקרים עולה אחוז האוכלוסייה היהודית באזור וחלק מתושביה הערביים של יפו מוכרים את נכסיהם ועוברים לערים כמו רמלה ולוד.
לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הנדל"ן >>