$
תשתיות

צפת בדרך לצאת מהקיפאון בבנייה

תחנת הרכבת החדשה בכרמיאל, הבנייה המתוכננת של שכונת מצפה הימים וריענון תמהיל האוכלוסייה יוציאו את צפת לדרך חדשה, ואיתה עליית מחירי הדירות הצפויה

יובל גולן 10:0419.01.18

בשיתוף אנגלו סכסון

 

נדמה כי בנייתה המתוכננת של שכונת מצפה הימים בעיר צפת מהווה את הבשורה הנדל"נית החשובה ביותר עבור בירת הגליל העליון בשנים האחרונות, ויש שיאמרו אף בעשורים האחרונים. במשך שנים נבנו בצפת פרויקטים המוגדרים כמיזמי בוטיק הכוללים כעשרה עד 15 דירות לכל מיזם. מיזמים אלו לא סיפקו את הדרישה לדיור ולא נתנו מענה לקיפאון הבנייה שנמשך בה כ־30 שנה.

 

בניית שכונה זו, כך מקווים בעיר, היא זו שתביא להגעתם המחודשת של זוגות צעירים מהציבור החילוני והמסורתי, לצד גידולה של האוכלוסייה החרדית בעיר. עבודות הפיתוח של השכונה החלו לפני כחצי שנה בהיקף של כ־80 מיליון שקלים, ועל פי התכנון תכלול השכונה למעלה מ־1,500 יחידות דיור על פני שטח של 2,000 דונם. ייחודה של השכונה הוא בבנייה החדישה שתכלול בתים צמודי קרקע לצד בנייה רוויה. כאמור, שלב עבודות הפיתוח של השכונה מתבצע כעת וצפי האכלוס מתוכנן לאמצע שנת 2019.

 

 

עבודות הפיתוח של שכונת מצפה הימים עבודות הפיתוח של שכונת מצפה הימים צילום: באדיבות עיריית צפת
 
יחד עם זאת, השכונה תכלול שלושה פארקים גדולים, מתקני ספורט ובריכת שחייה, שתי קריות חינוך, מרכז מסחרי, גני ילדים ומעונות, שבילי אופניים, תצפיות וקריית מחקר. 622 מהדירות יימכרו לזוגות צעירים במסגרת מחיר למשתכן. בין היזמים הבוחנים השקעה בשכונה הוא המיליארדר בוב ווינר שהגיע לארץ במהלך הקיץ שעבר וביצע סיור רגלי ומוטס מעל השכונה. על פי נתוני תנועת אור (מלכ"ר) הפועלת לפיתוח וקידום ההתיישבות בנגב ובגליל, ואשר מלווה את הפרויקט, מסתמן כי תמהיל השכונה יכלול 40% חילונים, 24% מסורתיים, 27% דתיים לאומיים ו־3% חרדים.

 

נכון להיום מתגוררים בצפת כ־35 אלף תושבים על פני שטח שיפוט של 30 אלף דונם. צפת מדורגת במקום 4 מתוך 10 בדירוג הסוציו־אקונומי, ומחולקת לשישה אזורים: העיר העתיקה, שכונת כנען, שכונת קרית שרה, שכונת רמת רזים, שכונת נוף כנרת השוכנת במורדות לכיוון ראש פינה ושיכון דרום – החלק התחתון של העיר. בשנים האחרונות חלה נהירה של משפחות חרדיות לעיר צפת, הידועה גם כעיר המקובלים וכיום מתגוררות בעיר אלפי משפחות חרדיות, מה שמהווה נתח משמעותי מבני העיר. במקביל, חל קיפאון בהגירה של זוגות חילוניים אל העיר.

 

לצפת, מספר יתרונות נדל"ניים בולטים, אשר חלקם עתידיים והם צפויים להעלות את רמת המחירים בה: ראשית, קו הרכבת החדש שהוקם בין אחיהוד לכרמיאל (הסמוכה לצפת), מחבר את תושבי האזור לערים גדולות בארץ. כך, זמן הנסיעה מתחנת כרמיאל לחיפה מרכז עומד על 34 דקות, ואל תל אביב – שעה וחצי. שנית, כביש 6 מתוכנן להיסלל בעתיד עד שלומי ובכך תונגש צפת אף יותר בנסיעה ברכב. שלישית, שדה התעופה הבינלאומי גליל שמתוכנן להיבנות באזור רמת דוד יתרום לאזור. וגורם רביעי, שכבר קיים, הינו 3,500 הסטודנטים הלומדים במוסדות להשכלה גבוהה באזור – בפקולטה לרפואה, המכללה האקדמית צפת ובבית החולים לסיעוד.

 

מבנה המכללה האקדמית עומד בלב מתחם עתיק שנקרא מתחם בוסל, עם מבנים נטושים העומדים ללא שימוש, מהתקופה הבריטית. באחרונה אושר פרויקט התחדשות רחב היקף שישקם את כל המתחם, כולל שיקום המבנים הנטושים והרחבתם, פיתוח השטחים הפתוחים ופתיחת הספרייה לשימוש הציבור. על פי התכניות, הפרויקט צפוי להביא לתוספת של 1,000 סטודנטים חדשים במכללה ובכך להעלות את הביקוש לדירות להשכרה באזור. לדברי אסף זוהר, מנהל משרד אנגלו סכסון בצפת, האזורים השונים של העיר מתאפיינים ברמות מחירים שונות. "באופן כללי, בשלוש השנים האחרונות, נרשמה בעיר עליית מחירים ממוצעת המתבטאת בכ־100 עד 150 אלף שקלים לנכס", אומר זוהר.

 

באילו מחירים נמכרות כעת הדירות בעיר?

"למשל דירות שלושה חדרים נמכרות במחירים הנעים בין 400 ל־650 אלף שקלים ודירות 4 חדרים ב־600 עד 850 אלף שקלים. אם נתמקד בשני אזורים בולטים, כדוגמת העיר העתיקה והאזור הדרומי, שהוא האזור המתחרד הרי שבעיר העתיקה משקיעים רוכשים מבנים עתיקים והופכים אותם לצימרים. המחירים מאוד משתנים כיוון שכל נכס מיוחד בפני עצמו. לדוגמה, מבנה עתיק בגודל של 40 מ"ר יכול להגיע למחיר של חצי מיליון שקלים. באזור הדרומי המתחרד, דירת חמישה חדרים שנקנתה לפני שלוש שנים ב־610 אלף שקלים שווה כיום כבר 730 אלף שקלים.

 

ומה בנוגע למחירי השכירות?

"התשואה על שכירות בעיר היא בהחלט יפה והיא נעה בין 5-4 אחוזים. מבחינת המחירים, דירת 3 חדרים תושכר ב־1,700 שקלים לחודש בממוצע, ואם מדובר על דירה עם מרפסת המחיר יגיע ל־2,300 שקלים בחודש. דירות 4 חדרים יכולות כבר להגיע ל־3,000 שקלים ומעלה לחודש. מכיוון שמחירי הדירות נמוכים יחסית, מדובר על עסקה טובה למשקיעים".

 

זוהר מעריך כי בנייתה הצפויה של שכונת מצפה הימים, כמו גם הגעתה של הרכבת לכרמיאל, עם תחנה עתידית בראש פינה, הינם שני מהלכים משמעותיים ביותר שצפויים להעלות את רמת מחירי הדירות בכל העיר.

 

ראש עיריית צפת אילן שוחט   ראש עיריית צפת אילן שוחט צילום: דוברות המפלגה ישראל ביתנו

 

"על מנת להוביל עיר לצמיחה יש צורך ביצירת יסודות חזקים ובריאים, תהליך מורכב, בוודאי כשמדובר בעיר בצפון הרחוק", אומר ראש עיריית צפת אילן שוחט. "לפני כשמונה שנים החלטנו להביט רחוק ובנינו תכנית אסטרטגית לצפת (בשיתוף מכון ראות) אשר כללה התבססות על עוגנים מרכזיים ונכסים ייחודיים שיש בצפת – העיר עתיקה, המוסדות להשכלה גבוהה, נכסי הטבע, נוף ואוויר צלול הייחודים לצפת. אנחנו מחזקים כל העת את העוגנים האלה וכעת מצפים לגידול משמעותי באוכלוסייה, לאור תנופת הבנייה הצפויה. משולש של שכונה איכותית בסטנדרטים הנכונים לשנת 2018, מערכת חינוך חזקה ונכסים ייחודיים רק לצפת, יובילו לקפיצת מדרגה אמיתית, כזו שתניע את כלכלת העיר והאזור כולו. צפת היא המקום להשקעה עתידית".

 

לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הנדל"ן >>

פאנל התחדשות עירונית בחולון
"תקווה למשפחות הוותיקות": מוטי ששון ועו"ד יוסי אומיד על מהפכת ההתחדשות בחולון
ראיון עם דליה עסיס שמאית המקרקעין ומתכננת הערים
דליה עסיס: "גביית היטל השבחה בסמיכות לרכבת הקלה – ענישה כפולה של בעלי הנכסים"
עוד בזירת הנדל"ן