$
ספורט עולמי

גראהם פוטר, המאמן האנגלי שנשכח

גראהם פוטר הוא המאמן האנגלי שהגיע הכי רחוק בתחרויות של אופ"א העונה והוא רשום על אחד מסיפורי ההצלחה המופלאים בכדורגל האירופי - אוסטרסונד ששיחקה ב־2011 בליגה הרביעית בשבדיה. אז מדוע אף מועדון אנגלי לא שוקל למנותו כמנג'ר?

אוריאל דסקל 09:0614.01.18

ג'ורג' ריינור, שהיה ככל הנראה המאמן האנגלי הבינלאומי הכי מוצלח בהיסטוריה, סיים את הקריירה כמאמן מילואים במועדון קטן באנגליה. וכנראה אחת מהסיבות שהאנגלים לא הצליחו ברמה הבינלאומית במשך שנים על גבי שנים היא העובדה שהוא לא השתלב חזרה בכדורגל האנגלי.

 

 

 

 

גראהם פוטר. הגיע לאוסטרסונד ביום של מינוס 25 מעלות גראהם פוטר. הגיע לאוסטרסונד ביום של מינוס 25 מעלות צילום: אי פי איי

 

ריינור היה כדורגלן שולי בליגות האנגליות (שיחק ברות'ראהם, בורי, אלדרשוט, מאנספילד ושפילד יונייטד). את הקריירה שלו סיים עם פרוץ מלחמת העולם השנייה כשחקן בליגות המקומיות, שהחליפו את הליגות הלאומיות בתחילת המלחמה. באותן ליגות אזוריות יצא לריינור לשחק עם כוכבים של המשחק כגון קליף באסטין וסטנלי מת'יוס עד שב־1941 גויס לצבא הבריטי ונשלח לעיראק, שם היה אחראי לפעילות הספורטיבית של החיילים.

 

בין תפקידיו היה לאמן את נבחרת הצבא הבריטי בעיראק, שיצאה לטור בבצרה ובגדד ואז גם לעולם הערבי - במקומות כגון דמשק וקהיר. הטור היה כל כך מוצלח שכשהוא חזר לאנגליה ריינור הגיע לראיונות עבודה עם מכתב המלצה של ראש ממשלת עירק. ואולם, זה לא הרשים במיוחד את מעסיקיו הפוטנציאליים באנגליה והוא נותר ללא עבודה.

 

בזכות קשר טוב עם סטנלי רוס, מזכ"ל ההתאחדות לכדורגל, ריינור כן קיבל המלצה לאימון נבחרת שבדיה, לשם הגיע כחלק מצוות של 15 מאמנים אנגלים שסייעו לכדורגל השבדי להיבנות אחרי המלחמה. עד מהרה ריינור, ג'נטלמן אנגלי קלאסי שיצא נגד ה"בולדוזרים במגרש הכדורגל" והאמין בשחקנים שהם "אמני כדורגל" (מה שעשוי להסביר את כך שלא קיבל הזדמנות באנגליה), נהפך למאמן המוצלח ביותר בתולדות נבחרת שבדיה. הוא הוביל את השבדים למדליית זהב אולימפית ב־1948 ולמדליית ארד באולימפיאדת 1952. את נבחרת שבדיה הוביל גם לגמר המונדיאל ב-1958, שם הפסיד רק לפלה ולנבחרת ברזיל. להמלצותיו של ריינור, שאימן גם ביובנטוס ולאציו, סירבו להקשיב באנגליה לאורך הקריירה שלו (הוא טען שנבחרת אנגליה הפסידה להונגריה בוומבלי - ההפסד הראשון ליריבה אירופאית - ב־1953 בגלל שלא הקשיבו לעצות הטקטיות שלו) וגם לא לאחריה (כתב ספר בו הוא מותח ביקורת על הדרך בה מתנהל הכדורגל האנגלי שמסרב ללמוד מהאירופאים). ריינור גם התחיל קשר עמוק בין הכדורגל האנגלי לכדורגל השבדי, לצד בובי הוטון, דייב סקסטון, רוי הודג'סון - מאמנים, שכמו ריינור, האמינו באימון ("אי אפשר לאמן שחקנים מקצוענים" היתה התפיסה המקצועית באנגליה בשנות ה־50 וה־60), בטקטיקה אורגנית ("קבוצה היא גוף אורגני וכל פעולה של שחקן משפיעה על כל הפעולות של שחקנים אחרים" לפי הודג'סון) והחזקה חכמה בכדור (גם כן משהו שבאנגליה סירבו להכיר בו - "התקפה שבה נמסרו מעבר לשלוש מסירות לא שווה כלום" - אמר המנהל הטכני של ההתאחדות הכדורגל האנגלי, צ'ארלס יוז, לנבחרות האנגליות).

 

פוטר לא מפוטר

 

למרות שינויים ניכרים בכדורגל האנגלי ובהתאחדות לכדורגל האנגלית, נראה שגם כיום די מתעלמים באנגליה מהמאמן האנגלי הטוב ביותר בכדורגל. אולי, בעיקר בגלל שעזב את אנגליה מאחר שהכדורגל היה תחרותי מדי לטעמו בגילאים הצעירים והתמקד בפיתוח ולא בני אדם.

 

גראהם פוטר הוא המאמן אנגלי שהגיע הכי רחוק בתחרויות של אופ"א העונה והוא רשום על אחד מסיפורי ההצלחה המופלאים בכדורגל האירופי - גם כן בשבדיה.

אוסטרסונד שיחקה לפני שש שנים בליגה הרביעית בשבדיה עד שהחליטו שם ללמד את השחקנים בלט, תיאטרון, ציור וכתיבה (כפי שפורט בכלכליסט, 23.11.17). כיום היא בצמרת הליגה הראשונה בשבדיה ועושה חיל בליגת אירופה.

 

מי שמאמן את הקבוצה לאורך התהליך מאז 2011 הוא פוטר, שחקן לשעבר בליגות הנמוכות באנגליה. המאמן בן ה־42 התחיל את הקריירה שלו באימון באוניברסיטאות של האל ולידס (בעיקר בגלל שרצה '"אווירה שבה לא מאיימים עלי בפיטורים אחרי כל משחק" (וגם היה יועץ של נבחרת הכדורגל נשים של גאנה). אבל שנא את התרבות בכדורגל האנגלי בה "כולם צועקים על כולם".

 

פוטר הגיע למרכז שבדיה בזכות גראהם אחר, גראהם ג'ונס - עוזר מאמן בוויגאן ואברטון לשעבר, שהתחבר ליו"ר המועדון, באופן מקרי במהלך מחנה אימונים שהקבוצה שלו ניהלה בשבדיה. כשהמועדון שלו היה בליגה הרביעית דניאל קינדברג ביקש מג'ונס שימליץ לו על מאמן עם גישה שונה, עם תואר באוניברסיטה (מדעים חברתיים) וכזה שיהיה מוכן לעבור עם המשפחה למקום מושלג וקר. פוטר היה קלאסי לתפקיד מאחר שגם הוא, כמי שלמד רווחה, האמין בפיתוח בני האדם וגם רצה לעשות זאת דרך כדורגל.

 

לאסה לאנדין, הג'נרל מנג'ר, אומר שפוטר, ששיחק בסאות'המפטון ביחד עם איל ברקוביץ' (ואף נכנס כמחליף בניצחון 3-6 המפורסם על מנצ'סטר יונייטד), הוא טקטיקן גדול ("הכי טוב בשבדיה") אבל מה שמיוחד בו זו היכולת לפתח את השחקן ואת האדם - ביחד עם המועדון. "לא היינו יכולים לעשות את מה שאנחנו עושים בלעדיו" אומר לאנדין על פוטר. "בשביל להיות מאמן של קבוצת כדורגל שרוקדת בלט ומציירת ציורים צריך מנהיגות שונה, יצירתיות, אינטלגנציה אנושית וחום אנושי שלהרבה אנשי כדורגל אין".

 

פוטר, שפרש מכדורגל בגיל 30 אחרי שנים בליגות הנמוכות באנגליה, הוכיח את היכולות הטקטקיות שלו בכך שאוסטרסונד, קבוצה ענייה בסטנדרטים שבדיים, מצליחה בליגה המקומית עם אסטרטגיה שונה משאר הקבוצות ("כולם משחקים בסגנון מאוד אנגלי, אנחנו בסגנון גרמני־ספרדי של מסירות קצרות ולחץ" מסביר לאנדין) וגם בריצה מופלאה בליגת אירופה.

 

 

אוסטרסונד. אוסטרסונד הדיחה מליגת אירופה את הענקית הטורקית, גלטאסריי ופאוק היוונית והעפילה לשלב הנוק־אאוט מבית קשה שכלל את אתלטיק בילבאו, הרטה ברלין וזוריה לוהנסק - כולן עם תקציבי ענק, גדול פי כמה וכמה משל הקבוצה השבדית עם תקציב שנע סביב ה־5 מיליון יורו. ניתוח טקטי של הניצחונות הללו מלמד על כך ששחקני אוסטרסונד פשוט נעו בצורה חכמה וקולקטיבית, חסמו ותסכלו את היריבות בצורה מרשימה והיוו איום אמיתי על היריבות בכל התקפה. הקבוצה מאוד מאומנת. אוסטרסונד. אוסטרסונד הדיחה מליגת אירופה את הענקית הטורקית, גלטאסריי ופאוק היוונית והעפילה לשלב הנוק־אאוט מבית קשה שכלל את אתלטיק בילבאו, הרטה ברלין וזוריה לוהנסק - כולן עם תקציבי ענק, גדול פי כמה וכמה משל הקבוצה השבדית עם תקציב שנע סביב ה־5 מיליון יורו. ניתוח טקטי של הניצחונות הללו מלמד על כך ששחקני אוסטרסונד פשוט נעו בצורה חכמה וקולקטיבית, חסמו ותסכלו את היריבות בצורה מרשימה והיוו איום אמיתי על היריבות בכל התקפה. הקבוצה מאוד מאומנת. צילום: רויטרס

 

מחסלת הענקיות

 

אוסטרסונד הדיחה מליגת אירופה את הענקית הטורקית, גלטאסריי ופאוק היוונית והעפילה לשלב הנוק־אאוט מבית קשה שכלל את אתלטיק בילבאו, הרטה ברלין וזוריה לוהנסק - כולן עם תקציבי ענק, גדול פי כמה וכמה משל הקבוצה השבדית עם תקציב שנע סביב ה־5 מיליון יורו. ניתוח טקטי של הניצחונות הללו מלמד על כך ששחקני אוסטרסונד פשוט נעו בצורה חכמה וקולקטיבית, חסמו ותסכלו את היריבות בצורה מרשימה והיוו איום אמיתי על היריבות בכל התקפה. הקבוצה מאוד מאומנת.

 

הקבוצה הבאה על הכוונת של פוטר? ארסנל. "התפקיד שלי כמאמן הוא ליצור את האווירה הנכונה בסגל" הסביר. "ואפשר לעשות את זה על ידי סובלנות רבה, אמונה בגיוון של טיפוסים בקבוצה, שצריך להתייחס לכל אחד בצורה אינדיבדואלית - כאדם וכשחקן". פוטר, שגם מאמין ביציאה מ"אזור הנוחות כדי להתפתח" אימץ בחום את הפעילויות התרבותיות והפוליטיות של אוסטרסונד ולמרות שעדיין אין דיבור על כך שיחזור לאנגליה ויאמן קבוצה בפרמיירליג, כבר מדברים עליו כמאמן האנגלי הרביעי בסך הכל שיבנה לכבודו פסל, לצד אלף ראמזי, בובי רובסון ובראיין קלאף. כן, כעת, מדברים ברצינות באוסטרסונד לבנות פסל לכבוד פוטר. "הקהילה תחליט אם זה יקרה, זה מביך אותי" הסביר פוטר. לגבי הצעות עבודה מאנגליה? "לא היו שום הצעות" אמר המגן של נבחרת אנגליה הצעירה לשעבר."אני לא יודע אם הם מתעניינים בכלל במה שאני עושה. וזה לא משנה. אני מתרכז תמיד בעבודה היומית".

 

והעבודה, כאמור, שווה פסל. פוטר הגיע לאוסטרסונד ביום שהטמפרטורות עמדו על מינוס 25. את האימונים הראשונים היה חייב להעביר באולם כי היה מסוכן מדי להתאמן בחוץ. למשחקים של הקבוצה אז הגיעו כמה מאות אנשים, שרובם שנאו את הקבוצה שאוחדה מכמה קבוצות באזור וירדה לליגה הרביעית. אבל פוטר, כאמור, שינה את פני המועדון, ואולי אם יעשה עוד משהו בלתי יאמן וידיח את ארסנל מליגת אירופה - רק אולי - גם יקבל הזדמנות בכדורגל האנגלי. הזדמנות שהמאמן האנגלי האחרון שעשה נפלאות בשבדיה, ג'ורג' ריינור, לא קיבל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x