מדריך: בלי סכסוכים משפחתיים - כך תדאגו לעצמכם ולרכושכם לעת זיקנה
לראשונה ניתנה לכל אדם בישראל האפשרות להבטיח משפטית את הטיפול בגופו, בריאותו ורכושו במקרה של אובדן כשירות באמצעות ייפוי כוח מתמשך. כל מה שצריך לדעת על המהפכה החוקית החדשה בישראל
סכסוך משפחתי נגרם לאחרונה עקב התנגדותו של אחד הילדים למכירת דירתו של האב הקשיש, זאת על מנת לאפשר לאב דיור מוגן ברמה גבוהה. הרוחות התלהטו עד כדי כך שאחד הילדים איים לפנות לבית המשפט בבקשה למנות לאב אפוטרופוס, ובכך למנוע ממנו למכור את דירתו ו"לבזבז" כספים על דיור מוגן. האמוציות של בני המשפחה והסערות הרגשיות שהתחוללו בקרבם כמעט ולא אפשרו להם להתפנות לטיפול באביהם הקשיש. האב הקשיש היה עדיין כשיר משפטית, אך בפועל היה חלש מאוד וללא חוסן נפשי לקבל החלטה ברורה. הוא אף חשש מאיומיו של הבן שימונה לו אפוטרופוס, שיפקיע ממנו לחלוטין את עצמאותו.
- מדד הדמוקרטיה: 60% מהישראלים סבורים כי לא יוכלו לפרנס את עצמם בגיל הזיקנה
- איזו אכזבה - זיקנה עולה כסף
- נפתרו הצרות: קצבת זיקנה תיקרא מעתה קצבת אזרח ותיק
פרשה זו, שהסתיימה בתהליך גישור אך הותירה צלקת נפשית באב וביתר בני המשפחה, הייתה יכולה להימנע בזכות ייפוי כוח מתמשך – כלי חדשני ומהפכני, שנכנס לתוקף רק בחודשים האחרונים באמצעות תיקון מס' 18 לחוק הכשרות והאפוטרופסות, המאפשר לכל אדם בגיר המבין את משמעות מעשיו, להסדיר על הצד הטוב ביותר את היקר לו מכל – חייו, בריאותו ורכושו, והכל ללא צורך במעורבות של בתי משפט וללא בירוקרטיה מתישה.
התארכות תוחלת החיים והצורך בשמירה על כבוד האדם וחירותו – הובילו למהפכה חוקית, ולתיקון דרמטי של חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, כך שלראשונה בשנת 2017 ניתנה לכל אדם בגיר האפשרות להבטיח משפטית את הטיפול בגופו, בריאותו ורכושו במקרה חלילה של אובדן כשירות. ייפוי הכוח המתמשך הוא מסמך משפטי המאפשר לכל אדם מעל גיל 18 לקבוע כיצד ועל ידי מי יטופלו ענייניו בעתיד, במידה ולא יוכל לטפל בכך בעצמו. זאת בתנאי שהוא מבין את המשמעות, המטרות והתוצאות של מתן ייפוי הכוח המתמשך. לפיכך, הכנת ייפוי הכוח והפקדתו במשרד המשפטים אפשריים רק כאשר מייפה הכוח צלול וכשיר, והם מחייבים היערכות מתאימה מבעוד מועד.
מהם יתרונותיו של שינוי החקיקה ומדוע הוא כל כך דרמטי?
1. ביטחון ושקט נפשי במקום הסתמכות ערטילאית על טוב לבם ורצונם של אחרים – בפעם הראשונה ניתנת לאדם בגיר האפשרות לקבוע בעצמו על ידי מי ואיך יטופל במקרה חלילה של אי כשירות. ייפוי כוח מתמשך הוא המסמך המשפטי היחידי, שמאפשר לאדם לקבוע לא רק כיצד יטופל בכל הקשור לגופו, בריאותו ורכושו במקרה חלילה של אי כושר, אלא גם בידי מי יטופל, והאם מלבד מיופה הכוח ישנם עוד גורמים אותם הוא מבקש ליידע בכל הקשור לטיפול בגופו, בריאותו ו/או רכושו.
2. חיסכון בעגמת נפש, בירוקרטיה וזמן – עריכת ייפוי כוח מתמשך לא רק מאפשרת לאדם לשלוט בגורלו, אלא גם חוסכת מבני משפחתו וקרוביו את עגמת הנפש, הטרחה והזמן הכרוכים בהגשת בקשה לבית המשפט למינוי אפוטרופוס, שכן במצב המשפטי הנוכחי וללא הכנה מראש של ייפוי כוח מתמשך – מינוי אפוטרופוס בידי בית משפט הוא ההליך הנדרש במקרה של טיפול בענייניו של מי שאינו כשיר לעשות זאת בעצמו.
3. שמירה על שלום המשפחה ומניעת סכסוכים – הסדרה מפורטת של מייפה הכוח מבעוד מועד ועל פי רצונו המפורש, המעוגנת במסמך משפטי מחייב, מונעת מבני משפחתו וקרוביו את עוגמת הנפש, ההתלבטויות והמחלוקות, שעשויות להתעורר ביניהם במקרה של צורך בקבלת החלטות כזו או אחרת הנוגעת לגופו, רכושו או בריאותו של מייפה הכוח. מטיבם של דברים, לא כל בני המשפחה מסכימים תמיד על הטיפול הנכון בבן המשפחה, שאיבד את כושרו, ובמצב של דחק ומצוקה – קל מאד להיגרר למחלוקות וסכסוכים משפחתיים כואבים.
4. ייפוי הכוח המתמשך תקף לעד שלושה חודשים לאחר הפטירה – המחוקק קבע כי אם לא נקבע אחרת, מיופה הכוח לענייני רכוש יוכל לפעול לשם ביצוע תשלומים עבור שירותים שוטפים שניתנו למייפה הכוח או הקשורים ברכושו, וכן לשלם מכספי מייפה הכוח הוצאות סבירות לקבורה ואבלות ולנהל נכס מושכר או עסק הדורש ניהול שוטף וזאת עד שלושה חודשים לאחר הפטירה. בכך המחוקק פתר את אחת הבעיות העיקריות שהייתה קיימת עד היום: נעילת חשבונות בנק של הנפטר ואי יכולת לפעול עד לקבלת צו ירושה ו/או צו קיום צוואה (שבדרך כלל לוקחים מספר חודשים).
מהן העלויות של הכנת ייפוי הכוח המתמשך?
מאחר ומשרד המשפטים לא קבע תעריף מחייב ו/או מומלץ – שכר הטרחה נע בין אלפי שקלים על הרף הנמוך ועד ל 15,000 שקלים ואף יותר. לעניות דעתי, שכר הטרחה צריך להיקבע בהתאם למורכבות של ייפוי הכוח ולנושאים שיש להסדיר בתוכו. מצד אחד, יש לאפשר לציבור להשתמש בכלי המהפכני והחשוב הזה. מצד שני, חשיבותו ומורכבותו של ההליך, הצורך בעריכת מספר פגישות עד להפקדת ייפוי הכוח והאחריות הכבדה הרובצת על כתפי עורך הדין המוסמך אינם מאפשרים לעשות זאת בהשקעה פחותה מאלפי שקלים.
הכותבת היא עורכת דין המתמחה בתחום תכנון והגנה על ההון המשפחתי