נפתרו הצרות: קצבת זיקנה תיקרא מעתה קצבת אזרח ותיק
ועדת העבודה והרווחה אישרה את השינוי במסגרת המגמה הקיימת בכנסת להחלפת מלים המופיעות בחוקים ונחשבות שליליות; כחודש הוצאה מספר החוקים המילה מפגר
ועדת העבודה והרווחה של הכנסת אישרה היום (ג') פה אחד לקריאה שנייה ושלישית הצעת חוק לפיה יוחלף המונח קצבת זקנה במונח קצבת אזרח ותיק. מגישי ההצעה הסבירו אותה במשמעות השלילית שנוספה עם השנים לביטוי זיקנה ובצורך למנוע פגיעה ברגשות מקבלי הקצבאות. את הצעת החוק יזמו ח"כ נחמן שי מהמחנה הציוני ח"כ מירב בן ארי מכולנו ואחרים. היא אוחדה עם הצעת חוק ממשלתית. הצעת החוק טעונה עדיין אישור סופי בקריאה שניה ושלישית במליאה.
שי אמר שאפשר להגיד ש"קודם תגדילו את הקצבה, רק אחר כך תשנו את שמה. אבל יש כאן שינוי תודעתי חשוב. זהו צעד קדימה בדרך ארוכה". ח"כ בן ארי סיפרה ש"יזמתי את הצעת החוק בזכות אמא שלי, שלא חדלה מלומר לי: 'אני לא זקנה, תשני את החוק'". ח"כ נורית קורן מהליכוד אמרה שהיא נחושה "לשנות מושגים המשפיעים על התודעה החברתית שלנו".
עו"ד חנן פוטרמן מהלשכה המשפטית של המוסד לביטוח לאומי הדגיש בדיון ש"מדובר בשינוי טרמינולוגי, ולא בשינוי תנאים או זכאויות". ד"ר שאול נבון, אשר פנה לחברי הכנסת כדי לקדם את החוק, ביקש גם להחליף את המילה "קצבה" ל"גמלה", אולם בשל מגבלות משפטיות נענה בשלילה על ידי הוועדה.
מ"מ יו"ר הוועדה, ח"כ טלי פלוסקוב, בישרה ששם ועדת המשנה של ועדת העבודה ורווחה בראשותה ישונה מ"הוועדה למעמד הקשיש" ל"ועדה למעמד האזרח הוותיק".
החלפת מילים שנחשבות פוגעניות בחוקים הפכה בחודשים האחרונים למגמה. לפני כחודש אישרה הכנסת הצעת חוק אחרת שהחליפה את המילה מפגר בכל החוקים בהם היא מופיעה במונח: "אדם / אנשים עם מוגבלות שכלית התפתחותית". ח"כ בן ארי ממציעי החוק טענה אז ש"זה לא רק שינוי סמנטי, אלא שינוי תפישתי שלנו כחברה. גם אם ייקח זמן להפנים את השינוי, הרי שזו תחילת הדרך למען אוכלוסיה שסבלה שנים ארוכות מכינויי גנאי".
שר העבודה והרווחה חיים כץ מסר בתגובה שהחליט לפעול לשינוי שם הקצבה: "בעקבות פניות של אזרחיות ואזרחים שהביעו בפני את חוסר שביעות רצונם משם הקצבה הניתנת להם אחרי הפרישה".