בניגוד לציפיות: אין קופצים על מכרזי הבנייה בשוק החופשי
למרות מיעוט המכרזים שהמדינה הוציאה ב־2017 לבניית דירות במחירי שוק, 38% מהם לא זכו אפילו להצעה אחת. הסיבה לכישלון: הקרקע נמצאת בפריפריה הרחוקה
ביקוש נמוך למכרזים שפרסמה המדינה לבניית דירות בשוק החופשי. מתוך 3,655 דירות שבנייתן יצאה למכרז ב־2017, נרשמו הצעות רק ל־2,244 דירות, כלומר ל־38% מהמכרזים כלל לא הוגשו הצעות - כך עולה מניתוח שביצעה חברת אהוד המאירי ושות’, כלכלנים ושמאי מקרקעין. מדובר בממצא מפתיע לנוכח העובדה שמרבית המכרזים מוקדשים למחיר למשתכן, וכבר נשמעה ביקורת שלפיה התוכנית משתלטת על מרבית קרקעות המדינה המיועדות לבנייה רוויה, ואינה מותירה מספיק קרקעות לבנייה במחירי השוק. על רק זאת היה אפשר לצפות לביקוש גבוה ביותר למכרזים המעטים לבנייה בשוק החופשי, אולם לא כך הדבר.
- ערוץ ההידברות של מחיר למשתכן: קיבלו חלון במטבח והסירו את ההתנגדויות
- איתי תירוש: "תוכנית מחיר למשתכן נמצאת על סף הכדאיות הכלכלית של היזם"
- ההרשמה להגרלה השלישית של מחיר למשתכן הסתיימה: באיזה יישוב יש 0.4% סיכויי זכייה?
כשבוחנים את היישובים שבהם לא היה ביקוש למגרשים בבנייה רוויה הסיבה לכישלון מתבהרת: רובם ככולם ממוקמים הרחק מאזורי הביקוש, וחלק ניכר מהם מצויים בפריפריה הרחוקה. מתוך כלל הדירות שהוצעו לבנייה בשוק החופשי רק 305 דירות, כלומר 7%, מצויות באזורי ביקוש, ובהם ראשון לציון, יבנה, זכרון יעקוב ובית שמש. עם ערי הפריפריה הרחוקה שבהן לא צלחו מכרזי הבנייה נמנות אילת (עם מכרזים לבניית 117 דירות), ירוחם (108 דירות), נצרת עילית (330 דירות) וצפת (59 דירות). מכרזים נוספים נכשלו בכפר ורדים, מאג’ד אל כרום וחצור הגלילית.
"רמ"י מוציאה מכרזים רק במקום שלמדינה יש קרקע וזה בעיקר בפריפריות, אבל מדיניות נכונה צריכה להתאים את היצע הקרקעות לביקושים הריאליים הצפויים בכל אזור", אומר שמאי המקרקעין אהוד המאירי. "אפשר להציע 100 אלף דירות בערבה, שלאיש אין עניין בהן. ברור שקבלנים ויזמים לא ייגשו למכרז לרכישת קרקע באזורים כאלה”. אבישי בן חיים, מנכ”ל חברת הבנייה רוטשטיין, הבהיר: “פחות ניגשנו למכרזים שהוצעו השנה בשוק החופשי. אנו פחות מתחברים למקומות מרוחקים. כושר הספיגה והמכירות נמוך יותר וכבר בנינו בפריפריה הרחוקה”.
סיבה נוספת שעשויה להסביר את כישלון המכרזים לבנייה בשוק החופשי היא ריבוי של מכרזי מחיר למשתכן ביישוב. זהו ככל הנראה המקרה בקריית ביאליק, שבה נכשלו מכרזים לבניית 619 דירות בשוק החופשי, והצליחו מכרזי מחיר למשתכן בהיקף של 1,350 דירות מתחילת התוכנית.
מבחינת המכרזים הפתוחים לבניית דירות בבנייה רוויה במחירי שוק עולה כי ישנם כיום 26 מכרזים לבניית 4,610 דירות שפורסמו לאורך השנה וטרם נסגרו. המכרזים ל־1,103 דירות, כלומר 24% מהמכרזים, הן ביהודה ושומרון, כחלק מהבטחות ראש הממשלה מתחילת השנה לבנייה בגדה המערבית, אלא שעדיין לא הוצאו עבורם חוברות מכרז והם מתעכבים תקופה ארוכה. ללא החוברות, שבהן נכללים הפרטים הטכניים של הבנייה ומחיר המינימום להצעות, היזמים אינם יכולים להגיש הצעות.
מנשיא התאחדות בוני הארץ רוני בריק נמסר: "הבחירה לשווק כל כך מעט קרקע לשוק החופשי, ולעשות את זה באזורים לא מבוקשים, ועל פי הערכות שווי לא סבירות, הן הסיבות המרכזיות לכישלון כל כך הרבה מהמכרזים בתחום הזה. זה קרה שוב ושוב לאורך השנה האחרונה, אף שהצגנו לאוצר את הסכנה שבפגיעה ברוב הגדול של רוכשי הדירות בישראל. ברגע שכל אלה שהמתינו על הגדר השנה יחזרו לשוק, התוכנית תתפוצץ לכולנו בפרצוף”.
מרשות מקרקעי ישראל נמסר: “נתוני הסיכום של השנה יינתנו בימים הבאים”.