$
משפטיפ

גם אסטרונאוטים צריכים לשירותים

נאס"א מעוניינת בפתרונות שאפשר להטמיע בחליפת החלל המשודרגת אשר עושים שימוש בטכנולוגיות קיימות, או כאלה שצפויות להיות ברמת מוכנות מסחרית בתוך שנה. מי שיציע פצתרון זוכה יוכל לזכות ב-30 אלף דולר

בשיתוף משפטיפ - עו״ד עמית צוקרשטיין 15:1715.12.16

נאס"א, סוכנות החלל האמריקאית פונה מאז שנת 2011 ל"מוח כוורת" ברשת האינטרנט בניסיון למצוא פתרונות לבעיות שמעסיקות אותה.

אחת הבעיות הידועות מזה שנים רבות היא העובדה, מה לעשות, שגם אסטרונאוטים הם בני אדם וכבני אדם מן המניין גם הם צריכים להתפנות. עניין לא פשוט כשמדובר בסביבה נטולת כוח כבידה, עם מגבלות שימוש במים וללא אפשרות לפתוח חלון. הבעיה עד כדי כך גדולה שהאסטרונאוטים נדרשים לדיאטה מיוחדת בטרם המראתם. ההמראה והנחיתה כשלעצמן יוצרות בעיות משמעותיות שכן האסטרונאוטים חנוטים בחליפות החלל במשך שעות רבות, לעיתים יותר מעשר שעות, בעיה שהובילה לכך שרבים מהם לובשים חיתולים לצורך ההמראה והנחיתה.

 

במאגר הפטנטים האמריקאי אפשר למצוא כ-150 פטנטים העוסקים בעניין חללי זה החל מפטנט של נאס"א עצמה משנת 1973. למעשה, הבעיה הזו מטרידה את הקהילה המדעית כל כך הרבה שנים והובילה לכמות המצאות משמעותית ביחס לנקודת קיצון ספציפית עד כדי שרוב חיתולי הילדים כיום מבוססים על פיתוחים ומחקרים שנעשו על מנת לפתור את הבעיה החללית הזו.

 

אסטרונאוט בחלל. יהיה תחליף לחיתולים? אסטרונאוט בחלל. יהיה תחליף לחיתולים?

 

NTL או בשמה המלא "To NASA urnament Lab", המעבדה הוירטואלית לענייני מוח כוורת, יצאה בתחרות ובפנייה נרגשת לבעלי רעיונות בעניין ה-"Space poop" ומציעה פרס כספי בסך 30,000 דולר למי שיציע את הרעיון הזוכה. ליתר דיוק, מדובר בהזמנה להציע רעיונות שאפשר להטמיע בחליפת החלל המשודרגת (הנקראת בקיצור MACES).

 

ספציפית, נאס"א מעוניינת בפתרונות שעושים שימוש בטכנולוגיות קיימות או כאלה שצפויות להיות ברמת מוכנות מסחרית בתוך שנה, כך שניתן יהיה להטמיע אותן בתוך שלוש שנים. זאת, אלא אם ההמצאה כה פורצת דרך עד כי כדאי יהיה לנאס"א להמתין.

 

סכום הפרסים הוא בסכום עד 90,000 דולר לשלושה זוכים כשכל זוכה מקבל עד 30,000 דולר. נאס"א גם הצהירה שהיא "תשקול לשתף פעולה עם הזוכים או המשתתפים בהתאם לכללי הרכישה של נאסא".

 

התנאים להשתתפות כוללים כמובן ויתור מלא על כל דרישת תשלום מנאס"א, כלומר גם אם מדובר בפטנט רשום, פטנט שקובל לרישום, בקשת פטנט שרק הוגשה או בקשה לרישום פטנט בתהליך בחינה – לנאס"א תהיה זכות מלאה לעשות כל שימוש ללא צורך לשלם אגורה לממציא, ליזם או לבעלי הזכויות בפטנט.

 

וכאן נשאלת השאלה, בהנחה שיש לי רעיון גאוני להתמודדות עם צואת חלל, האם להשתתף בתחרות או לא?

 

ככלל, תחרויות ממציאים הן מלכדות דבש מסוכנת. היתרונות של התחרות הן חשיפה לקהל גדול של לקוחות, משקיעים וכלי תקשורת, פרס כספי צנוע במידה וזוכים ודחיפת אגו משמעותית. החסרונות הן אובדן זכויות מלא בהמצאה במידה ולא הוגשה בקשת פטנט טרם הגשת החומר לתחרות ואובדן לקוח פוטנציאלי ענק (במקרה זה- נאס"א שהיא אחת מהלקוחות הבודדים בתחום זה) שיכול לעשות שימוש בהמצאה מבלי לשלם.

 

מאחר ותחרויות של המצאות בדרך כלל כוללות סעיפי ויתור על זכויות קניין רוחני אז ניתן לומר, באופן כללי ניתן לומר שהשתתפות בתחרות שכזו מומלצת רק למי שאינו מעוניין להתפתח בתחום הספציפי של ההמצאה ויסתפק בפרסים הכספיים הצנועים ובחשיפה התקשורתית. אולם חשוב לזכור שגם לאי-זכייה יש השלכות, כך לדוגמא יכולים משקיעים עתידיים להירתע מכך או להשתמש בזה כקלף מיקוח בנוגע לאיכות וסיכוי ההמצאה להתממש או לייצר הכנסות כספיות משמעותיות.

 

עו"ד עמית צוקרשטיין עו"ד עמית צוקרשטיין

 

כמו הרבה מאוד עניינים בעולם הסטארט-אפים, אי אפשר להכריע ולקבוע כלל אצבע בנוגע לכדאיות של השתתפות בתחרות כזו או אחרת. לעיתים כדאי מאוד ולעיתים ממש לא כדאי, לרוב הכדאיות נמצאת איפה שהוא באמצע. הסתמכות על ייעוץ משפטי איכותי בנוגע לסיכוי הרישום של ההמצאה כפטנט והגדרת יעדים מסחריים ברי-השגה באמצעות תוכנית התפתחות מובנית הם כלים שאסור לוותר עליהם בדרך לקבלת החלטה בנוגע להשתתפות בתחרות המצאות.

 

לחילופין, לעיתים שווה להשתתף סתם לשם הכיף שבדבר, הרי ההשתתפות אינה כרוכה בתשלום כספי כלשהו.

 

112 צוותים ו-17,360 ממציאים ורעיונאים כבר שם (כ-50 מישראל ואפילו 5 מהרשות הפלסטינאית), המועד האחרון להגשת הרעיונות הוא ממש מעבר לפינה ב-20 בדצמבר 2016, אז אם החלטתם שזו דרך הפעולה שלכם – מהרו! ובהצלחה למשתתפים הישראלים בתחרות!

 

עו"ד עמית צוקרשטיין הוא שותף מנהל במשרד שילון צוקרשטיין עורכי דין ועורכי פטנטים.

 

 

למידע נוסף מלאו פרטיכם
*
*
* שדה חובה
שלחו
בטל שלח
    לכל התגובות
    x