$
משפטיפ

ייצוג בהליכים לאחר הגשת כתב אישום

תפקידם של עורכי דין פליליים הוא בעל משמעות אדירה. עורכי דין פליליים מייעצים לנחקר או לחשוד כיצד להתנהל בחקירה ומנהלים במקביל מו"מ ישיר מול גורמי התביעה

בשיתוף משפטיפ - מדיה גרופ 10:5310.08.16

זה לא סוד שכמעט כל הליך פלילי בישראל שמגיע לבית המשפט מסתיים בהרשעה. מדינת ישראל היא מהמדינות המובילות בעולם באחוזי הרשעה עם נתונים יוצאי דופן של יותר מ-90% הרשעות. כלומר, 9 מכל 10 נאשמים פליליים יורשעו לכל הפחות בחלק מהעבירות המיוחסות להם בכתב האישום.

 

מכאן ברור מדוע תפקידם של עורכי דין פליליים הוא בעל משמעות אדירה. למעשה, עורכי דין פליליים צריכים להיכנס לתמונה עוד בטרם אדם הפך ל"נאשם" ועוד בשלבים הראשונים שהוא מוגדר "נחקר" או "חשוד". לא אחת, ייעוץ משפטי מצד עורך דין פלילי עשוי למנוע את הגשת כתב האישום מלכתחילה או למצער להמתיק את סעיפי האישום.

 

מו"מ מול התביעה המשטרתית

הליך פלילי מתחיל עם חקירה משטרתית. במידה שהחקירה מניבה תשתית להגשת כתב אישום, הנתונים של התיק עוברים לידי הפרקליטות. שם יוחלט האם להגיש כנגד החשוד כתב אישום פלילי. חשודים ונחקרים רשאים כמובן להיוועץ בעורכי דין. זאת בכדי להכיר את זכויותיהם, להחליט על דרך הפעולה הנכונה ולנסות להאט/לעצור את ההליך הפלילי בטרם פירות החקירה הבשילו לכדי כתב אישום.

 

מעצר. מומלץ במהירות להשיג עו"ד פלילי מעצר. מומלץ במהירות להשיג עו"ד פלילי צילום: שאטרסטוק

 

עורכי דין פליליים מייעצים לנחקר/לחשוד כיצד להתנהל בחקירה ומנהלים במקביל מו"מ ישיר מול גורמי התביעה. כמו כן, גם אם התיק נסגר בטרם הוגש כתב אישום צריך לנסות להביא לכך שעילת הסגירה של התיק תהיה הטובה ביותר מבחינתו של הנאשם/החשוד (בשאיפה לחוסר אשמה).

 

אם הוחלט להגיש כתב אישום, ייצוג משפטי הוא הכרח. אמנם שיעורי ההרשעות בישראל הם מהגבוהים בעולם, אך חשוב לדעת שמרבית התיקים אינם מסתיימים בהרשעה מוחלטת לפי כל סעיפי האישום. היות שגזר הדין נקבע בהתאם לסעיפים שבהם הנאשם הורשע, תפקידו של עורך הדין הפלילי הוא קריטי (לדוגמה, ההבדל בין אונס למעשה מגונה או בין הריגה לגרימת מוות ברשלנות).

 

עורך הדין יכול בהחלט להטיל ספק סביר בגרסת התביעה ובכך להביא גם לזיכוי מלא. שיעורי הזיכוי בישראל עומדים על כ-4% מכלל ההליכים הפליליים ו-6% מהתיקים מסתיימים "ללא הרשעה".

 

הייצוג המשפטי הניתן על ידי עורכי דין פליליים כולל ניסוח כתב הגנה והכנת הנאשם ועדיו לחקירות בבית המשפט. אם בית המשפט קובע כי יש להרשיע את הנאשם בסעיפים שונים המיוחסים לו בכתב האישום, תפקידו של עורך הדין הוא להביא לכך שגזר הדין יהיה על הצד המקל. זאת, על ידי הצגת היבטים שונים כמו נסיבות חייו של הנאשם, נסיבות ביצוע העבירה, הבעת חרטה, שיתוף פעולה, סיכויי שיקום ועוד.

 

הסדר טיעון

אחד התפקידים החשובים של עורכי דין פליליים בישראל הוא אמנות המשא ומתן בהגעה להסדר טיעון. כ-70% מהתיקים הפליליים בישראל מסתיימים בהסדר טיעון. הסדר שהתביעה (הפרקליטות) וההגנה (עורך הדין הפלילי של הנאשם) מגיעים אליו מחוץ לכותלי בית המשפט. הסדר טיעון יכול לכלול היבטים לגבי ההרשעה וגזר הדין. בתי המשפט אינם מחויבים למלא אחר המוסכם על הצדדים בהסדר טיעון אך הם נוטים לעשות כן במרבית המקרים.

 

מתי לפנות לעורך דין פלילי?

על השאלה מתי לפנות לערוך דין פלילי אפשר לענות בארבע מילים פשוטות: "יפה שעה אחת קודם". כפי שכבר אמרנו, ההליך הפלילי לא מתחיל בהגשת כתב אישום אלא ברגע הראשון שבו נוצר קשר בין המשטרה לחשוד (ולעתים אפילו לפני כן).

 

היות שהשלבים הראשונים של ההליך הם קריטיים להמשכו, ומכיוון שלאחר הגשת כתב אישום הסיכויים נוטים בבירור נגד הנאשם, תפקידם של עורכי דין פליליים הוא מהותי. הדברים נכונים הן לגבי נאשמים נורמטיביים המתמודדים לראשונה מול הליך פלילי והן לגבי מי שכבר עמד בסיטואציה הלא נעימה הזו בעבר.

 

מאמר זה מוגש כשירות לציבור מטעם חברת מדיה גרופ

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x