זירוז פטנטים למלחמה בסרטן
תוכנית שאפתנית של הממשל בארה"ב מנסה לזרז מחקרים ולהסיר מכשולים בדרך להתקדמות רפואית וטכנולוגית למלחמה במחלת הסרטן. מי יכול להתקבל לתוכנית ואיך היא עובדת
- הפעלת סוכן משטרתי - הקו הדק שבין המותר והאסור
- עו"ד פינוי בינוי - ייצוג דיירים ו/או יזמים?
- מה לעשות במקרה של פציעות ותאונות באתרי בנייה
בפברואר 2016, הכריז הממשל האמריקאי, ברשות הנשיא אובמה, על תוכנית שאפתנית לחיסול מחלת הסרטן כפי שאנו מכירים אותה כיום. במסגרת זו, הכריז משרד הפטנטים האמריקאי (USPTO) על תוכנית פיילוט חדשה בשם "פטנטים בשביל המטופלים" ("Patents 4 Patients" או בשמה הרשמי "Cancer Immunotherapy Pilot Program").
הממשל האמריקאי הקצה לא פחות ממיליארד דולר להנעת התוכנית השאפתנית, כאשר התקציב מיועד, בין היתר, לזירוז מחקרים והסרת המכשולים להתקדמות רפואית וטכנולוגית. כמו כן, התוכנית מיועדת להעלאת המודעות לסרטן ובייחוד לאופן מניעתו ולאיתורו בשלב מוקדם ככל הניתן.
על פי נתוני משרד הפטנטים האמריקאי, בכל שנה מוגשות על ידי ממציאים וחברות מכל העולם כ-900 בקשות לפטנט בתחומים רלוונטיים בארה"ב. במסגרת התוכנית החדשה ניתן יהיה לזרז את בחינת בקשות אשר יעמדו בקריטריונים הנדרשים במסלול מהיר במיוחד.
תנאי הסף המהותי ביותר יהיה כאמור, תחום ההמצאה, וממציאים בתחומים הקשורים באימונותרפיה לסרטן, יוכלו להגיש בקשה להשתתפות בתוכנית ללא צורך בתשלום אגרות ממשלתיות מעבר לאגרות ההגשה הרגילות, כפי שנהוג במסלולי זירוז דומים כגון אלו המיועדים לקידום פטנטים ירוקים, מזעור נזקי איכות סביבה ותרומה לשיפור איכות הסביבה, אנרגיה ירוקה וכו'.
אחד מהיתרונות החשובים ביותר שתספק התוכנית לממציאים בתחומים אלו הוא קיצור משמעותי במיוחד של זמן ההמתנה לבחינה באופן שבקשה שעומדת בתנאים להתקבל לתוכנית תוכל, במקרים מסוימים, לקבל החלטה סופית בדבר כשירותה לרישום כפטנט בתוך שנה מיום קבלתה לתוכנית.
תוכנית "Patents 4 Patients" תהיה פתוחה לכל מבקש, בין אם הוא ממציא עצמאי, חברה קטנה או גדולה, אוניברסיטה או חברת תרופות בינלאומית.
בהתאם לתנאי הכניסה לתוכנית, גם מבקשי פטנט שכבר הגישו את בקשתם לפטנט וכעת ממתינים לבחינה, יוכלו להצטרף ובתנאי שטרם החלה הבחינה המהותית בבקשתם.
מבקשים שכבר החלה הבחינה המהותית בבקשתם אך החלו בתהליך לקבלת אישור FDA (שלב 2 או 3) גם יוכלו להצטרף לתוכנית וזאת במידה ויעמדו בשאר תנאי הקבלה.
למרות תנאי הבחינה, מבקשי בקשת פטנט אשר כבר החלה הבחינה של בקשתם, יוכלו במקרים רבים לנצל פרצה בחוק האמריקאי ובאמצעות הפעלת הליך של "בקשה להמשך בחינה" (אשר מחייבת תשלום אגרה נוספת) יוכלו להצטרף גם הם לתוכנית.
ההצטרפות לתוכנית, כמו תוכניות אחרות במשרד הפטנטים האמריקאי, מחייבת הגשת עתירה מתאימה בצורה דקדקנית שכן טעויות בנוסח העתירה או במסמכים נלווים עלול להוביל לכך שמשרד הפטנטים לא יקבל את הבקשה לתוכנית.
בין המכשולים להתקדמות טכנולוגית, עליהם הצהיר הבית הלבן, נמנה גם הקושי לקבלת נתונים והקושי לקדם שיתוף פעולה בין חוקרים, רופאים, פילנטרופים, יזמים, חולים, חברות ביוטכנולוגיה ותרופות ואחרים. במטרה להילחם במכשול זה, משרד הפטנטים האמריקאי פועל להנגשת מידע פטנטים בתחומים רבים אך עם דגש על תחומים הרלוונטיים לתוכנית ומאגר מידע ייחודי יפתח לשימוש הציבור במהלך חודש ספטמבר 2016.
תוכניות מסוג זה, בתחומים אחרים, הוכיחו עצמן כהפכפכות כאשר חלק מהן היו מוצלחות במיוחד ואחרות כשלו כישלון חרוץ. אולם מאחר וסטטיסטית, מחלת הסרטן כנראה נוגעת לכולנו, אין ספק כי תוכנית זו, בין אם תהיה מוצלחת במיוחד מבחינה מקצועית ובין אם "רק" תקדם את המודעות למניעת סרטן ולהקדמת גילויו, צריכה להיחשב כהצלחה כבירה.
עו״ד אייל שילון, שותף במשרד עורכי דין ופטנטים שילון צוקרשטיין ושות׳.