הגשת תביעה לזכויות רפואיות: הכר את הוועדה הרפואית במוסד לביטוח לאומי
אנשים שהגישו תביעות לזכויות שונות במסגרת המוסד לביטוח לאומי, מקבלים זימון לוועדה רפואית. מהי אותה וועדה ואיך מומלץ להתנהל בה
היכן מתקיימת וועדה רפואית ומי יושב בה?
וועדה רפואית מתקיימת ברוב המקרים בתוך סניפי המוסד לביטוח לאומי, כאשר הרופאים הנמצאים בוועדה מקבלים את שכרם דרך המוסד לביטוח לאומי.בוועדה הרפואית יושב מזכיר הוועדה אשר תפקידו לסייע לרופא ו לרשום את הדברים שנאמרים מפי התובע ומפי הרופא וכן רופא מהתחום הרלוונטי למחלה ו/או לפגיעה הנטענת. אם לדוגמה אדם טוען לפגיעה כתוצאה משבר ברגל, יוזמן הוא להופיע בפני אורתופד ובמקרה של יתר לחץ דם יוזמן להופיע בפני פנימאי.
כאשר קיימות טענות למחלות ו/או פגיעות במספר תחומים, יוזמן התובע למספר וועדות רפואיות בכל התחומים הנטענים, כאשר לעיתים באותה וועדה יושבים מספר רופאים ממספר תחומים (כמו למשל אורתופד ונוירולוג).
כיצד מתנהלת וועדה רפואית?
חשוב לדעת כי וועדה רפואית היא קצרה ביותר וברוב המקרים נמשכת מספר דקות בודדות. הוועדה עשויה לקבוע קביעות משמעויות לכל חייו של התובע, עובדה המעצימה את הצורך להגיע אליה מוכנים עד כמה שניתן.
לוועדה יש להביא תעודת זהות ואת העתק הזימון לוועדה. ככל שלא נמסרו לוועדה מסמכים רפואיים כלשהם או שהתובע רוצה להגיש מסמכים ספציפיים, עליו להביא איתו את המסמכים לוועדה. בנוסף, יש להביא תוצאות בדיקות הדמיה (רנטגן, CT, MRI וכו') שעבר התובע, ככל שיש בידיו.
בשלב הראשון מאפשרת הוועדה לתובע להגיד מספר מילים בנוגע לפגיעתו ולטענותיו, כאשר מזכיר הוועדה רושם את הדברים בפרוטוקול. לאחר מכן התובע חותם כי הוא מסכים להיבדק על-ידי הרופא בוועדה ובשלב שלאחר מכן מתחילה הבדיקה הקלינית של הרופא אשר מבקש לבחון את ההגבלות להן טוען התובע.
חשוב לציין כי תשובת הוועדה איננה מתקבלת במקום, לאחר סיום הבדיקה, אלא נשלחת לבית התובע מספר שבועות לאחר מועד הוועדה.
לפי מה קובעת הוועדה את המסקנות שלה?
הנכויות שנקבעות על-ידי רופאי הוועדה בביטוח לאומי, נקבעות לפי הקבוע בתקנות המוסד לביטוח לאומי (קביעת דרגת נכות לנפגעי עבודה), גם אם לא מדובר בנפגעי עבודה. אלו הן התקנות המחייבות לפיהן נקבעים אחוזי הנכות.
מדובר בתקנות ישנות יחסית ובשילוב העובדה כי מדובר ברופאים המקבלים למעשה את שכרם מהמוסד לביטוח לאומי, ברור כי הקושי לקבל נכויות שהולמות את מצבו הרפואי של התובע הוא גדול.
חשוב להדגיש כי הנכויות לפי התקנות לא נקבעות לפי כאב ו/או לפי תוצאות בדיקת ההדמיה בהכרח, אלא לפי המשמעויות של הפגיעה והגבלותיה. כך למשל, אדם עם פגיעה בגב התחתון יכול לקבל בין 0 ל – 30 אחוזי נכות, תלוי במידת הגבלת התנועות שלו בגב.
איך כדאי להתנהג במסגרת וועדה רפואית ?
כאמור, מדובר בוועדה קצרה ביותר שלאחריה אמור הרופא לקבוע מסקנות משמעותיות ביותר לעתידו של הנפגע. לכן, יש להגיע לוועדה ברמת המוכנות הגבוהה ביותר. הדברים מתחילים במסמכים הרפואיים שמוגשים לוועדה וצריכים לשדר לרופא בצורה הטובה ביותר את הבעיות הרפואיות של התובע, ממשיכים בדברים שאומר התובע (או מי מטעמו) בתוך חדר הוועדה ואשר אמורים לשקף את הבעיות הרפואיות שלו במלואן, ומסתיימים במסגרת הבדיקה הקלינית בה על התובע להדגיש בפני הרופא הבודק את ההגבלות מהן הוא סובל על רקע הפגיעה.
ניתן לכתוב את הדברים שהתובע רוצה להציג על דף נייר, אולם מומלץ להימנע מכך ולהביע את הדברים בצורה אותנטית, וזאת מכיוון שאמינותו של התובע היא נדבך חשוב ביותר בקביעת הוועדה הרפואית.
חשוב לדעת כי רופא הוועדה מסתכל על התובע מכניסתו לחדר ועד יציאתו ועל התובע להתנהג בהתאם ולקחת בחשבון כי מבחינתו הבדיקה החלה בעת הכניסה לחדר הוועדה ומסתיימת בצאתו מהחדר.
מה המשמעות של ייצוג על-ידי עורך דין בהליכים מול המוסד לביטוח לאומי ?
בראש ובראשונה חשוב להדגיש כי כל אדם שמגיע לוועדה רפואית, זכאי להיות מיוצג בוועדה על-ידי עורך דין ולעיתים חשיבותו של ייצוג זה גדולה מאד, שהרי מדובר בוועדה קצרה אליה יש להגיע מוכנים והיא כוללת בתוכה התמודדות מול קשיים רבים ומוסד לא פשוט שקביעתו תלווה את התובע להמשך חייו.
עורך דין שבקיא ומכיר את ההליכים במוסד ואת התקנות הנוגעות לקביעת הנכות, יודע ויכול לסייע לתובע להשיג מבוקשו, בפרט כשמדובר במקרים עם פגיעות משמעויות או טענות מסובכות.
עורך הדין יוכל לדאוג בין היתר, להגשת המסמכים הרפואיים הרלוונטיים והחשובים, לצירוף טענות רלוונטיות לוועדה במידת הצורך, להכנת התובע לקראת הוועדה וכן בליווי התובע לוועדה. המשמעות של הופעת עורך דין בוועדה היא בין היתר יכולתו לנתב את הדברים הרלוונטיים לאחוזי הנכות המבוקשים.
עו"ד גיל קראוס, עוסק בתביעות נזיקין, ביטוח והליכי ביטוח לאומי.