$
אוכל

בגנות הבזבוז

הצלילה לפחים כדי לחלץ מהם שאריות מזון ראויות לאכילה הפכה לטרנד אקטיביסטי לוהט. המטרה: חלוקה לנזקקים או הכנת ארוחות גורמה

גלי וולוצקי 11:0728.05.15

יום שישי אחר הצהריים ושוק הכרמל מתחיל להתקפל. על השביל המרכזי של השוק נערמים ארגזי קרטון ואריזות ריקות, והמוכרים המותשים מיום עבודה שהחל בארבע לפנות בוקר משליכים על הרצפה פירות וירקות. מריה בגייבה (29) ונדב פסט (26) מתהלכים בין הערימות. איפה שהרוב רואה זבל, השניים רואים את ארוחת הערב שלהם.

 

איסוף מזון מהרצפה ומפחים, פעולה שעלולה להיתפס כמביכה, הפך לאחרונה לפעולה אקטיביסטית אופנתית שהולכת ותופסת תאוצה בעולם כולו - ובשנה האחרונה גם בארץ. קוראים לזה פריגניזם, "הנוהג והדיאטה המבוססים על אסיפה ואכילה מבחירה של מזון שנזרק, ונתפסים לרוב כחלק מאידיאולוגיה רחבה יותר של אנטי־צרכנות", מסבירה ויקיפדיה. איסוף מזון מפחי זבל (לרוב של מרכולים ורשתות שיווק) נקרא בארצות הברית Dumpster Diving או Bin Diving ו־ Food Skipping בבריטניה, ובארץ מכונה פשוט "צלילה". חלק מהאג'נדה של הפריגניסטים כוללת בישול ואכילה משותפת של המזון שנאסף וחלוקה של השאריות לנזקקים.

 

חלוקת העבודה בין פסט ובגייבה, בני זוג שהחלו לאסוף יחד אוכל לפני כחמישה חודשים, ברורה: בעוד פסט, הנושא על גבו שני תיקים מלאים אוכל, מאיץ בבגייבה לסיים וללכת הביתה, היא ממשיכה להתכופף ולאסוף כל פרי או ירק הנראים ראויים למאכל. עיני הנץ שלה מאתרות אפילו בערימות המגובבות ביותר פירות וירקות שגם צרכנים מפונקים ממנה היו שמחים לשלם עליהם. "כבר ארבעה חודשים שלא שילמנו אגורה על פירות וירקות", מספר פסט. כשאנחנו מגיעים לדוכן הדגים, בגייבה אוספת מהרצפה גם שלושה דגי פורל ומושט אחד.

 

  צילום: עמית שעל

 

במעלה השוק הם פורסים בפניי את השלל היומי: חבילה סגורה של נבטים סיניים, פטריות, אבוקדו, בטטות, תפוחי אדמה, בננות, רבע אבטיח, צרור ארוגולה, אפרסקים, נקטרינות, חצילים בלאדי וחצילים מנומרים, ראש סלרי, חבילת שמיר, כמה פלפלי שושקה מאורכים, קולרבי, קישואים, מלפפונים, עגבניות, גמבות וארבעה מלונים יפים.

 

"את הדג נאפה בתנור עם רוזמרין, מהפלפלים אכין ממרח, מהחצילים נכין באבא גנוש, את הפטריות ומהפירות נכין קינוח ושייקים", היא מפרטת את תפריט ארוחת הערב.

 

"בהתחלה אספנו בשוק התקווה, אבל שם יש זקנים שאוספים אוכל והם באמת נזקקים, לא רצינו לקחת אוכל מפיהם. בכרמל יש פחות נזקקים ויש המון אוכל שנזרק. קשה לראות את הכמויות האלו ולחשוב על הבזבוז. אין סיבה לשלם על פירות וירקות כשכל כך הרבה נזרקים לפח סתם ככה".

 

להציל את המזון

 

"נמאס כבר לשמוע שאין מספיק אוכל בעולם", אומרת שי שבח, אשת קולינריה ומתאמת הרשת הצעירה של תנועת סלואו פוד העולמית בישראל - תנועה ששמה לעצמה למטרה לשמר תרבויות קולינריות ולהילחם במזון המהיר. "בפועל כ־40% מהאוכל המיוצר בעולם נזרק לפח, 14% באריזות שלמות שבכלל לא נגעו בהן. הכל בגלל אינטרסים של ממשלות וחברות ענק".

 

אירוע הדיסקו שנערך בנמל תל אביב. בישול משותף של מזון שנאסף מהפח אירוע הדיסקו שנערך בנמל תל אביב. בישול משותף של מזון שנאסף מהפח צילום: רוני פרל

 

גם דו"ח מבקר המדינה שפורסם החודש התייחס לבזבוז המזון בארץ, וקבע כי ניתן להציל מזון בשיעור גדול לפחות פי עשרה. הבזבוז מתרחש בכל שלב בשרשרת: מהחקלאים המשמידים תוצרת כדי למנוע ירידת מחירים ומטעמי כשרות (שנת שמיטה וכו'); עבור ברשתות השיווק המשליכות מוצרים שאינם עומדים בתקן של מראה מושלם; ועד לצרכן הישראלי, שמבין 11 הארצות שנבדקו בדו"ח דורג במקום השני בזריקת מזון לפח.

 

קהילה בהקמה

 

השבוע פורסם כי צרפת תטיל קנסות כבדים על רשתות שיווק שישמידו עודפי מזון. את שי רילוב, העוסק בצלילות מזון בחיפה, החדשות האלו משמחות. "יש מקומות שבהם נועלים את הפחים מאחורי שער, ושמעתי על רשתות ששופכות

אקונומיקה על פירות וירקות. אני פחות נתקל בזה, אבל קנס יכול להועיל".

 

רילוב (21) מספר שאת רוב המזון שהוא אוסף בצלילותיו הוא חולק עם חברים או מחלק לנזקקים. "אני עדיין גר עם ההורים, והם לא אוהבים במיוחד שאני מביא את זה הביתה, אבל אני מביא לחברים שגרים לבד, זה חוסך להם הרבה כסף". לפני כשנה הוא אף הקים את קבוצת הפייסבוק פריגניזם ישראל, המונה כיום כ־400 חברים.

 

קהילת סלואו פוד ישראל ערכה לפני שנה את אירוע ה"דיסקו" הראשון שלה, הפנינג שנערך באירופה וכולל בישול משותף של מזון שנאסף. הערב (חמישי) ייערך הארוע השני במקרר השוק הסיטונאי בתל אביב. "פריגניזם הוא משהו שקורה במקביל בכל העולם", מסכמת שבח, "המון אנשים פשוט לוקחים יוזמה ואוספים מזון בכל מיני דרכים, גם לא בצורה מאורגנת. זה שילוב של קושי כלכלי והבנה שבאמת אין סיבה שכל כך הרבה מזון ייזרק לפח".

 

איפה להתחיל: מדריך לפריגניסט המתחיל

 

  • הרצאה: The global food waste scandal של Tristam Stuart, הגורו הבריטי של הפריגניזם.
  • אתר: slow.org.il, אתר תנועת ההאטה העוסק באג'נדה אנטי־צרכנית.
  • פייסבוק: פריגניזם ישראל מאפשר להצטרף לצלילות משותפות עם צוללים מנוסים יותר ולקבל טיפים והדרכה על הפעילות בארץ ובעולם.
  • אירוע: דיסקו מקרר, הערב מ־19:00 בחשמונאים 88 בתל אביב. רוקדים, מבשלים ואוכלים מזון שהוכן משאריות שנאספו בשוק הסיטונאי בצריפין.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x