משרד השיכון: "יש לסייע ברכישת דירה לקבוצות חלשות"
בניגוד לעמדת האוצר, גורמים מקצועיים במשרד השיכון קוראים לממשלה "לתת את הדעת לסיוע מתאים באזורי פריפריה ובקרב קבוצות חלשות במרכז הארץ שידם אינה משגת ברכישת דירה"
משרד השיכון פרסם אתמול (ד') סקירה בנושא התפתחות ענף הבנייה, וממנה עולה תמונה עגומה עבור ציבור רוכשי הדירות: מחירי הנדל"ן בישראל עולים בשיעור גבוה יותר ממדד המחירים, ומספר המשכורות הנדרש לרכישת דירה עולה בהתאם. לכאורה, אין חידוש בסקירה זו, שמצטרפת לשורה ארוכה של סקירות שיצאו לאחרונה ממשרדי הממשלה השונים ועסקו בזינוק מחירי הדירות בשוק הנדל"ן הישראלי; אך בין השורות מבצבצת עמדת משרד השיכון באשר לתפקיד הממשלה בסיוע ברכישת דירה - עמדה המנוגדת לזו שהציג משרד האוצר. עמדת משרד השיכון היא כי המצב כיום בשוק מחייב סיוע ממשלתי לאוכלוסיות שידן אינה משגת ברכישת דירה. "יש לתת את הדעת לסיוע מתאים באזורי פריפריה ולאיתור ולהתמקדות בקבוצות אוכלוסייה חלשות גם במרכז הארץ, במטרה לסייע ברכישת דירה או להגיע לפתרון דיור זמין יותר. נדרש סיוע בפתרון מגבלה זו", כותבת רחל הולנדר, מנהלת אגף המידע והניתוח הכלכלי במשרד השיכון.
רק קומץ זכאים פונה למשכנתאות הסיוע
הסקירה שהכינה הולנדר מבוססת על ניתוח נתונים ממקורות שונים, וביניהם: הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בנק ישראל, רשות המסים, מינהל הכנסות המדינה ונתוני משרד השיכון.
אחד הנתונים הבולטים ביותר שעולים מהסקירה מתייחס להתייקרות הדירות למכירה בישראל. לפי הסקירה, בין שנת 2008 למחצית הראשונה של 2010 חלה עלייה ריאלית של כ־27.3% במצטבר במחירי הדירות. גובה המשכורת הממוצעת במשק לא הדביק את קצב עליית מחירי הדיור, פער הנמדד במספר המשכורות הנדרשות לרכישת דירה. לפי הסקירה, במחצית הראשונה של 2010 נדרשו כ־120 משכורות (לפי השכר הממוצע למשרת שכיר) לרכישת דירה ממוצעת. בהשוואה לשנים עברו מדובר בהרעה ביכולת לרכוש דירה בישראל: בשנת 2009 נדרשו 111 משכורות לרכישת דירה, ובשנים 2008-2007 נדרשו כ־98 משכורות.
עוד עולה מהסקירה כי בשנים האחרונות חלה ירידה מתמשכת בהיקף מימוש המשכנתאות המוכוונות - משכנתאות הניתנות לזכאי משרד השיכון. בשיחה עם "כלכליסט" מסבירה הולנדר כי בעבר, כאשר שיעור הריבית הממוצעת על משכנתאות עמד על 6%–7%, היו ניגשים רוכשי דירות רבים לקבלת משכנתאות דרך משרד השיכון. שיעור הריבית שנתן המשרד עמד על כ־4%. כיום, לדברי הולנדר, עם הירידה בריבית הממוצעת בתחום המשכנתאות - ובעיקר עם הירידה המשמעותית בריבית המשתנה - נטש ציבור הזכאים בהדרגה את המשכנתאות המוכוונות.
על פי הסקירה, ב־8 החודשים הראשונים של 2010 חלה ירידה של 46% במימוש משכנתאות מוכוונות לעומת התקופה המקבילה אשתקד. בקרב אנשים שלא מחזיקים דירה בכלל, רובם כמובן זוגות צעירים שזוהי דירתם הראשונה, פחתו בהתאמה המימושים ב־56%. "תוכניות הסיוע במשכנתאות רלבנטיות כיום רק לקומץ זכאים", קובעת הולנדר לסיכום. אותו קומץ, לדבריה, כולל בעיקר את העשירונים התחתונים ביותר בישראל ואוכלוסיות שזוהי הברירה היחידה עבורן לרכוש דירה, כגון: עולים מאתיופיה, זכאים למענק ביטחוני ונכים. לפי הסקירה, תהליך הירידה בהיקף מימוש המשכנתאות על ידי זכאים החל כבר בשנת 2004, עם ביטול מענקי המקום וקיצור משך הזכאות לעולים.
מחסור בפועלים: הקבלנים יפנו לבג"ץ
בסקירה גם מוזכרת בעיית המחסור בפועלים מקצועיים בתחום הבניין. לדברי הולנדר, המחסור נוצר "כנראה עקב הגידול בהתחלות הבנייה על רקע צמצום מכסות העובדים הזרים". מדובר בניסוח זהיר לבעיה בוערת שבה נלחמים בימים אלה הקבלנים. אתמול עלה מאבקם מדרגה, כשהתאחדות הקבלנים הודיעה כי בכוונתה לעתור לבג"ץ נגד מדיניות הממשלה לסילוק העובדים הזרים העובדים בענף הבנייה.
בהתאחדות טוענים כי קיים כיום צורך בכ־20 אלף עובדים כדי לעמוד במטרות להגדלת היצע הדירות בישראל. עו"ד אילן בומבך, שנשכר לייצג את ההתאחדות בנושא, אמר אתמול כי "המדינה עצמה הזניחה במשך שנים את המחויבות שהיא לקחה על עצמה להכשיר כוח אדם לביצוע העבודות ה'רטובות', וגם הניסיונות בשנה האחרונה הנם מעט מדי ומאוחר מדי, וממילא אין בהם כדי למלא את הוואקום העצום שייווצר".