רשמית: טראמפ הטיל מכסים על מוצרים מסין ב-50 מיליארד דולר; סין: נטיל מיד מכסים באותו היקף
הנשיא האמריקאי החליט על הטלת המכסים, בשיעור של 25%, למרות המו"מ שניהלו ארה"ב וסין בשבועות האחרונים; שר האוצר מנוצ'ין התנגד לצעד הדרמטי; בנוסף, לפי דיווחים, ארה"ב כמעט סיימה להכין רשימה נוספת של מוצרים סיניים בהיקף של 100 מיליארד דולר, שגם עליהם יוטלו מכסים. משרד הסחר הסיני מיהר להגיב: "כל המגעים הקודמים בטלים"
מלחמת הסחר בין סין לארה"ב חוזרת לשולחן: למרות המו"מ שניהלו שתי המדינות בשבועות האחרונים, הנשיא האמריקאי דונלד טראמפ הודיע בצהרים על הטלת מכס של 25% על שורה של מוצרים סיניים בהיקף של 50 מיליארד דולר. במקביל, לפי דיווח ברויטרס, ארה"ב כמעט סיימה להכין רשימה נוספת של מוצרים סיניים בהיקף של 100 מיליארד דולר, שגם עליהם יוטלו מכסים.
- החקלאים האמריקאים ישלמו את מחיר מלחמת הסחר
- טראמפ: נחזור להסכם הסחר הטרנס-פסיפי רק אם תנאיו ישופרו "משמעותית"
- מנהיגי העולם התאחדו נגד טראמפ: "לא לפרוטקציוניזם"
מיד לאחר הודעת טראמפ, בייג'ינג מיהרה להגיב. משרד הסחר הסיני הודיע כי יענה "באופן מיידי" לצעד של טראמפ ויטיל מכסים באותו היקף על מוצרים אמריקאים. על פי הממשל הסיני, תוצאות כל המגעים הקודמים שנוהלו עם האמריקאים בעניין הסחר בין שתי המדינות - בטלות.
הצעד בין שתי המעצמות עשוי להוביל לכדור שלג, שכן על פי הודעת טראמפ היום אם סין תגיב להטלת המכסים על ידי ארה"ב - האחרונה תטיל עליה מכסים נוספים.
גורמים בממשל האמריקאי אמרו מוקדם יותר היום כי טראמפ אינו סבור כי ההשפעה של בייג'ינג על צפון קוריאה היא סיבה להקל עם הסינים בכל הנוגע ליחסי הסחר.
לפי דיווחים, שר האוצר של ארה"ב, סטיבן מנוצ'ין, הביע את התנגדותו להטלת המכסים על סין בפגישה בבית הלבן אתמול.
כאמור, במקביל נערכת ארה"ב לשלב הבא במלחמת הסחר מול בייג'ינג - שיכלול סחורות סיניות נוספות בשווי 100 מיליארד דולר עליהן יוטלו מכסים. כדי למזער את הפגיעה בשוק האמריקאי, תורכב הרשימה מסחורות שסין אחראית לעד 33% מכלל היבוא שלהן לארה"ב.
אנליסט מטעם רויטרס שניתח את נתוני היבוא של ארה"ב לחודש אפריל העריך כי קיימות 7,600 סחורות סיניות עליהן עדיין לא הוטלו מכסים שחלקן מסך היבוא קטן מ-40%. שווין של סחורות אלה עומד על 101 מיליארד דולר. מקור אחר שדיבר עם רויטרס אמר כי יהיה קשה להרכיב רשימה שתענה על הדרישות הנוכחיות וגם תסתכם ב-100 מיליארד דולר.
בדומה לרשימת המוצרים עליהם צפוי הבית הלבן להודיע היום, גם הרשימה הבאה צפויה להפתח לשימוע והערות הציבור. לכן, החלת המכסים בפועל צפויה לקרות בעוד 60 יום, או יותר.
מזכיר המסחר ווילבור רוס נפגש בחודש האחרון עם גורמים רשמיים בסין במסגרת שיחות הפיוס האחרונות. לדברי גורמים המעורים בפרטים, רוס חזר מהביקור בסין עם הצעה לרכישה של סחורות בשווי 70 מיליארד דולר, אך טראמפ דחה את הרעיון.
בשיחותיו עם מזכיר המדינה האמריקאי מיייק פומפיאו בבייג'ינג, אמר שר החוץ הסיני וואנג יי כי קיימות שתי אפשרויות בעניין המסחר בין שתי המדינות. "האפשרות הראשונה היא שיתוף פעולה והפקת תועלת הדדית. הבחירה השניייה היא עימות והפסד משותף", אמר לכתבים. "סין בוחרת באפשרות הראשונה, ואנחנו מקווים כי הצד האמריקאי יייבחר באותה האפשרות". בנוסף הדגיש כי "ערכנו את ההכנות הדרושות בכדי להגיב, במידה וארה"ב תבחר באפשרות השנייה".
לפני כשבועיים ארה"ב הודיעה כי היא מוציאה לפועל את המכסים על אלומיניום (10%) ופלדה (25%) שמיובאים מקנדה, מקסיקו והאיחוד האירופי, ומסיימת בכך פטור של חודשיים שניתן להן. בכך מימש טראמפ את איומיו מחודש מרץ האחרון להטיל את המכסים, בעקבות מה שהוא הגדיר כשיקולים של איום על הביטחון הלאומי, אולם דחה את החלטתו מאז ביחס למדינות אלה.
בסוף השבוע הקודם, ערב הפסגה עם קים ג'ונג און, חזר בו טראמפ מחתימתו על מסמך הסיכום של פסגת המדינות המתועשות (G7) שלפיו הן יילחמו בפרוטקציוניזם. הנשיא האמריקאי אף תקף את נשיא קנדה, וצייץ: "ג'סטין טרודו התנהג בצורה כל כך כנועה ומתונה במהלך פגישת ה-G7 שלנו, ורק אחרי שעזבתי ערך מסיבת עיתונאים ואמר ש'המכסים של ארה"ב הם די מעליבים' ושהוא לא מסכים 'שישחקו בו'. מאוד לא נאמן וחלש. המכסים שלנו הם תגובה ל-270 אחוזים שלו על מוצרי חלב".