החקלאים האמריקאים ישלמו את מחיר מלחמת הסחר
קנדה ומקסיקו כבר הודיעו כי יטילו מכסים על תוצרת חקלאית מארה"ב; סין והאיחוד האירופי צפויים להצטרף כבר בשבועות הקרובים
החקלאים האמריקאים צפויים להיות בין הנפגעים הראשונים של מלחמת הסחר המתפתחת בין ארה"ב ושותפות הסחר המרכזיות שלה. בסוף השבוע האחרון הרחיב הנשיא דונלד טראמפ את הטלת מכסי היבוא על אלומיניום ופלדה גם לסחורות מקנדה, מקסיקו והאיחוד האירופי. שתי הראשונות הגיבו מיידית בהטלת מכסים, בין היתר על תוצרת חקלאית אמריקאית. כך על פי דיווח של "הגרדיאן" הבריטי.
- שר המסחר האמריקאי בבייג'ינג: ינסה לשכנע הסינים להגדיל רכישות מוצרים אמריקאיים
- "הבטחה לא לפתוח במלחמת סחר": סין תגדיל היבוא מארה"ב
- טראמפ נענה לבקשת ZTE, צפוי להקל בחרם על החברה הסינית
בעלי מטעי התפוחים, כרמי הענבים ושדות האוכמניות בארה"ב ייאלצו להתמודד עם מכסי היבוא שהטילה מקסיקו על היבולים. גם מגדלי החיטה, המייצאים 30 מיליון טונות מדי שנה, ונמצאים עתה בעיצומו של הקציר, עדיין לא בטוחים לאן ייצאו השנה את תפוקתם.
הסכם הסחר החופשי הצפון־אמריקאי (NAFTA), שנמצא במשא ומתן על נוסח מחודש, היטיב עד כה עם החקלאים האמריקאים. לפני שנחתם ב־1993 עמד היצוא החקלאי מארה"ב לקנדה על 8.9 מיליארד דולר בלבד, זאת בהשוואה ל־20.5 מיליארד דולר אשתקד. עם זאת, לכשייחתם ההסכם המחודש, תנאיו צפויים להשתנות.
"אחד הדברים המדאיגים ביותר הוא קצב ההסלמה של המצב", אמר ל"גרדיאן" בכיר באיגוד החקלאים האמריקאים. ב־15 ביוני יפרסם הבית הלבן רשימה של מוצרי יבוא סיניים בהיקף של 50 מיליארד דולר שעליהם יוטלו מכסים. עם הצגת הרשימה צפויה סין לפרסם רשימת מכסי יבוא משלה, כאשר החקלאים האמריקאים חוששים כי ייאלצו לספוג גם את התגובה הסינית.
תגובת האיחוד האירופי למכסים טרם נמסרה, אך גם החזית הזו לא צפויה להיטיב עם חקלאי ארה"ב.