$
חברה וסביבה

ארה"ב מסירה את המכס על סינגל מאלט סקוטי

לאחר שבינואר הסירה בריטניה מכסים שהטילה על סחורות אמריקאיות, הגיעה מחווה דומה מצדה של ארה"ב. פרט להסרת מכסים על סינגל מאלט, הוסרו מכסים גם על קשמיר וגבינות בריטיות. השעיית המכסים תימשך ארבעה חודשים, ובזמן הזה ינסו ארה"ב ובריטניה להגיע להסדר ארוך טווח

חדשות חוץ 19:3105.03.21

הממשל האמריקאי הסכים להשעות את המכס על סחורות בריטיות, ביניהן וויסקי סינגל מאלט, שהושת בתגובה על הסובסידיות שמוענקות ליצרנית המטוסים האירופית איירבוס.  

המכס יוסר גם מגבינות, קשמיר וציוד בריטי. השעיית המכס תימשך לארבעה חודשים ובזמן הזה שני הצדדים ינסו להגיע להסדר ארוך טווח. בינואר הסירה בריטניה מכסים שהיא עצמה השיתה על סחורות אמריקאיות בתגובה לסובסידיות שמעניקה ארה"ב לבואינג.

ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון. שביתת הנשק תחזק את העסקים בבריטניה ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון. שביתת הנשק תחזק את העסקים בבריטניה צילום: אם סי טי

 

המכסים שהשיתה ארה"ב על בריטניה פגעו במיוחד ביצרניות הוויסקי, שכן ארה"ב היא שוק מרכזי שלהן. היצרניות דיווחו על הפסדים של 500 מיליון פאונד מאז הושתו המכסים ב-2019.

 

ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון אמר בתגובה כי שביתת הנשק הזו, שתיכנס לתוקף החל מיום שני הקרוב, תחזק את העסקים בבריטניה. "ההחלטה של ארה"ב להשעות את המכסים על חלק מהייצוא הבריטי תועיל לעסקים בכל רחבי בריטניה", כתב בטוויטר. "אלו חדשות נפלאות ואנחנו מחזקים את קשרי המסחר בין ארה"ב ובריטניה ועומדים להיבנות חזקים יותר מהמגפה". קארן בייטס, יו"ר איגוד יצרני הוויסקי בבריטניה קראה למהלך "חדשות נפלאות".

 

"המכס על ייצוא הוויסקי לארה"ב עשה נזק ממשי ב-16 החודשים מאז הושת, והייצוא לארה"ב נפל ב-35%, כך שהיום כולם בתעשייה שלו – חברות קטנות כגדולות - נושמות לרווחה", מסרה.

 

זו ההתפתחות האחרונה במחלוקת המסחר הזו הנמשכת כבר מספר עשורים בין ארה"ב והאיחוד האירופי, שהשיתו על ייצוא בשווי מיליארדי דולרים מכסים ומסים. בריטניה היא חלק מהמחלוקת בשל היותה חברה לשעבר באיחוד האירופי. איירבוס מייצרת כנפיים וחלקי מטוס אחרים בבריטניה, אך מרכיבה את המטוסים המסחריים במדינות האיחוד.

 

במשך יותר מעשור האשימו האיחוד האירופי וארה"ב אחת את השנייה בחיזוק יצרניות המטוסים באמצעות הטבות מס, מענקים וסיוע נוסף. המתיחות הגיעה לשיאה ב-2019, כשנשיא ארה"ב באותה תקופה דונלד טראמפ השית מכסים על יצוא אירופי בשווי 7.5 מיליארד דולר, כולל על סחורה בריטית כמו וויסקי.

 

בנובמבר הגיבו באיחוד האירופי והטילו מכסים על סחורה אמריקאית בשווי 4 מיליארד דולר כעונש על הסובסידות שמעניק הממשל לבואינג.

 

מאז עזבה בריטניה את האיחוד האירופי היא מפעילה לחץ על ארה"ב לבטל את המכסים על הייצוא הבריטי בעוד שתי המדינות מנסות להשיג הסכם סחר. באיירבוס בירכו על הסרת המכסים "שהיוו הפסד לשני הצדדים" וקראו לארה"ב ולבריטניה להשיג הסדר ארוך טווח.

 

x