מחקר: ארה"ב עלולה להפסיד טריליון דולר במקרה של הידרדרות היחסים עם סין
דו"ח של לשכת הסחר האמריקאית קובע שעדיף לארה"ב לנקוט בפעולות מצומצמות יותר במלחמת הסחר עם סין על פני ניתוק חד. להגדלת הנתק בין שתי הכלכלות הגדולות בעולם תהיה השפעה גם על הפסדים כספיים וצניחת התמ"ג וגם על קשריהן של מדינות נוספות עם ארה"ב
הכלכלה האמריקאית עלולה להפסיד ייצור בשווי של מעל טריליון דולר ולאבד יתרון תחרותי עולמי, אם הבית הלבן יחליט על ניתוק חד מסין. כך לפי דו"ח שפרסמו לשכת הסחר האמריקאית וחברת רודיום גרופ (Rhodium Group).
- עקפה את ארה"ב: סין היא שותפת הסחר המרכזית של האיחוד האירופי
- ביידן מזהיר: סין תאכל אותנו בלי מלח אם לא נאיץ את ההשקעה בתשתיות
- סין נגד בריטניה: חסמה את שידורי BBC World News בגבולותיה
בשלב זה נראה שנשיא ארה"ב ג'ו ביידן, מתכוון לשמור על המדיניות של קודמו נגד סין, אך מחברי הדו"ח פרסמו הערכות על העלויות העצומות של המדיניות הגורפת להגן על הביטחון הלאומי של ארה"ב מהכוח הכלכלי והטכנולוגי הגדל של ממשלת סין.
לפי ההערכות, הרחבת המכס של 25% על כל הסחורות הסיניות תוביל לכך שעד 2025 תפסיד ארה"ב, בכל שנה, תוצר בשווי 190 מיליארד דולר. בעשור הנוכחי יישום מלא של המכסים יוביל לכך שארה"ב תפספס בטריליון דולר את פוטנציאל הצמיחה המלא שלה.
בנוסף, אם ארה"ב תמכור מחצית מההשקעות הישירות שלה בסין, התמ"ג יתכווץ באופן חד-פעמי ב-500 מיליארד דולר. המשקיעים האמריקאים יפסידו גם הם 25 מיליארד דולר בשנה ברווחי הון. בדומה, אם ההוצאות של סינים על תיירות והשכלה יצטמצמו למחצית מכפי שהיו לפני פרוץ המגפה, יחול הפסד של בין 15 ל-30 מיליארד דולר בייצוא.
המחקר שנתוניו עומדים בבסיס הדו"ח, המתפרש על פני 92 עמודים, החל ב-2019 לפני פרוץ מגפת הקורונה ששיבשה את הכלכלה העולמית.
לפי הממצאים, העלות של ניתוק בין שתי הכלכלות הגדולות בעולם היא מעבר להפסדים כספיים בלבד. הטענה היא שמדיניות אמריקאית גורפת נגד סין תשפיע גם על מדינות נוספות ותחייב אותן לבחון מחדש את הקשרים שלהן עם ארה"ב. צעדים מסוג זה יובילו לטענת המחברים לעלויות גבוהות יותר לעסקים אמריקאים ולהפחתת היכולת שלהם להתחרות בזירה הבינלאומית.
ברמה פרטנית יותר, הדו"ח מעריך כי ניתוק הקשרים עם השוק הסיני העצום למטוסים, יעלה לארה"ב 875 מיליארד דולר עד 2038. לפיכך ההמלצה היא שכדי להגן על האינטרסים של הביטחון הלאומי עדיף לארה"ב לנקוט ב"פעולות מצומצמות יותר" כמו הטלת הגבלות על ייצוא של רישיונות טכנולוגיים ספציפיים.
"חשוב ביותר שחברות השבבים האמריקאיות ישמרו על גישה לשוק הסיני ויוכלו להשקיע מחדש את ההכנסות מהמכירות בסין בייצור ובמו"פ של שבבים בארה"ב, כדי לשמור על ההובלה העולמית בשוק", נכתב בדו"ח.