$
קורונה

החיסון לא מספיק: ארה"ב, תאילנד ואוסטרליה לא פותחות גבולות

החששות ממוטציות, מחיסונים מפוקפקים ומהפצת הנגיף גם על ידי מחוסנים גרמו לאוסטרליה לאיים בסגירת גבולות עד סוף 2021, לאירופה להתמהמה עם הנפקת דרכון התחסנות ולארה"ב לבטל את מדיניות טראמפ שאפשרה כניסת זרים

עדי ברק 20:5626.01.21

לאחר שיותר מ־2.1 מיליון בני אדם ברחבי העולם מתו מנגיף הקורונה, איזון המשוואה הכלכלית־בריאותית בצילה של המגפה מוסיף להעמיד אתגרים רבים.

 

בצידה הכלכלי ניצבת, בין השאר, התיירות הגלובלית, שב־2019 היתה אחראית באופן ישיר ועקיף על 10.3% מהתמ"ג העולמי. באותה שנה הועסקו בענף ובשלוחותיו 330 מיליון איש, שייצגו אחת מכל עשר משרות בעולם. למרות זאת, ובמאמץ למגר את התחלואה, בחודש האחרון הודיעו מדינות רבות כי גבולותיהן ימשיכו להיות סגורים לתיירים.

 

בארה"ב, שם תכנן הנשיא לשעבר דונלד טראמפ לאפשר כניסת זרים מאירופה וברזיל, מחליפו ג'ו ביידן הפך את ההחלטה. לפי הודעת הממשל הפדרלי תיאסר כניסתם של מבקרים מברזיל, בריטניה, אירלנד ו־26 מדינות נוספות באירופה המתירות תנועה חופשית ביניהן במסגרת אמנת שנגן. אחד השיקולים שהנחו את ביידן הוא מניעת התפשטות המוטציה הדרום־אפריקאית, שהוכחה כמדבקת ב־50% יותר לעומת נגיף ה־19־COVID.

 

 

 

בשעה שהאירופים נהנים גם בעת הזו מהאפשרות לתייר בגבולות היבשת, מדינות באיחוד האירופי התלויות בעיקר בתיירים מבחוץ לוחצות על המדינות החברות להשיק דרכון התחסנות כלל־אירופי, שיאיץ את פתיחת הגבולות הבינלאומיים. אף שחברות תעופה, רשתות בתי מלון מובילות וסוכנויות תיירות ביבשת פועלות לקידום היוזמה, הדרך ליישומה עדיין רצופת מכשולים.

 

בדיון שקיימו מנהיגים אירופים בנושא בסוף השבוע האחרון, בלט חוסר הרצון להתחייב לתוכנית סדורה. בכירים באיחוד ציינו כי נושאים קריטיים נותרו עדיין ללא מענה, לרבות השאלה האם אנשים שהתחסנו יכולים עדיין להפיץ את הנגיף. לצד זאת, קיים החשש מפני מוטציות, שיצמצמו משמעותית את יעילות החיסונים הקיימים. בנוסף, האיחוד יצטרך להכריע מה יהיה הדין לגבי מי שקיבלו חיסון שלא אושר על ידי סוכנות התרופות האירופית (EMA). תרחיש זה רלוונטי, למשל, למתחסנים בהונגריה, שלא הצליחה לרכוש את חיסוני פייזר ומודרנה, ונאלצה להסתפק בספוטניק הרוסי, שלא זכה לאישור ה־EMA.

 

חוף ריק בתאילנד חוף ריק בתאילנד צילום: wallpapers13

 

 

עם התומכות הבולטות בהנפקת דרכון ההתחסנות נמנות מדינות אירופיות שכלכלתן תלויה במידה רבה בתיירות, בכלל זה יוון, קפריסין, איטליה וספרד. "אישור התחסנות הוא דבר שאנחנו הולכים לקראתו באופן בלתי נמנע", אמרה השבוע לערוץ הרדיו המקומי RNE שרת החוץ של ספרד ארנצ'ה גונסלס. "הוא יהיה רכיב חשוב מאוד בפתיחתה המחודשת של התנועה החופשית, באופן בטוח". על פי נתוני לשכת הסטטיסטיקה הספרדית, ב־2019 ענף התיירות היה אחראי ל־12.4% מהתמ"ג הספרדי ול־12.9% מהמועסקים במדינה.

 

אוסטרליה, שסגרה את גבולותיה בפני זרים כבר במרץ 2020 כחלק מאסטרטגיית ההתמודדות הלאומית, הודיעה בשבוע שעבר כי היא שוקלת להמשיך בכך עד סוף השנה. לדברי מנכ"ל משרד הבריאות האוסטרלי, פרופ' ברנדן מרפי, מצב זה יימשך גם כאשר חלקים נרחבים מהאוכלוסיה המקומית יתחסנו. בשנה האחרונה, מדיניות זו פגעה קשות בתיירות האוסטרלית וגם במוסדות ההשכלה המקומיים, שלפני המגפה היוו מוקד משיכה לסטודנטים מסין ומהודו.

 

שרת החוץ של ספרד ארנצ'ה גונסלס. "לפתוח את התנועה בבטחה" שרת החוץ של ספרד ארנצ'ה גונסלס. "לפתוח את התנועה בבטחה" צילום: בלומברג

 

 

מחקר חדש שפרסם פורום התיירות והתחבורה האוסטרלי צופה כי במידה וגבולות המדינה אכן יישארו סגורים, 320 אלף מקומות עבודה עלולים להימחק עד ספטמבר 2021 והתעשייה תפסיד 7 מיליארד דולר אוסטרלי (5.4 מיליארד דולר ארה"ב).

 

בתאילנד, שם ענף התיירות אחראי ל־22% מהכלכלה, זרים מורשים להיכנס, אך חייבים בבידוד של שבועיים, מה שגרר צניחה חדה בהיקף המבקרים. כעת, מפעילי מלונות מקומיים לוחצים על הממשל לוותר על דרישה זו עבור התיירים המחוסנים. "יש מספר אדיר של אנשים שלא יגיעו לתאילנד או לכל מדינה אחרת כל עוד יש חובת בידוד", אמר ל"פייננשל טיימס" וויליאם היינק, יו"ר מיינור אינטרנשיונל, קבוצת המלונות והאירוח הגדולה בתאילנד.

 

על פי נתוני משרד התיירות המקומי שהתפרסמו אתמול, בשנה שעברה נכנסו למדינה 6.7 מיליון תיירים, שפל של 12 שנה וצניחה של כ־83% לעומת 2019. על פי השלוחה התאילנדית של סוכנות הנכסים נייט פרנק, חזרה להיקפי העבר תתאפשר רק ב־2024. בכיר בנייט פרנק ששוחח עם סוכנות בלומברג, ציין כי תאילנד תיפתח ללא הגבלות רק לאחר שיושלם חיסון האוכלוסייה המקומית.

x