דיווח שוטף
שבדיה משנה כיוון? חוק חדש יאפשר לסגור עסקים
מצב חירום בלונדון; בריטניה אישרה את השימוש בחיסון של מודרנה; ארגון הבריאות העולמי: הפער בין מנות החיסון של פייזר יכול להיות עד 6 שבועות; מחקר ראשוני חדש מציע: החיסון של פייזר יעיל נגד המוטציות מבריטניה ודרום אפריקה; שיא תמותה יומי בארה"ב מקורונה: מעל 4,000 מתים ביממה
נגיף הקורונה - תמונת מצב בארץ ובעולם
22:10 - שבדיה: חוק חדש יאפשר לסגור עסקים שיפרו כללי הריחוק החברתי
שבדיה צפויה לאשר ביום ראשון חוק המאפשר נקיטת צעדים מחמירים למניעת התפשטות הקורונה - כולל סגירת עסקים. כך הודיע היום ראש הממשלה סטפן לוון.
לפי החוק החדש, הממשלה, שמתחילת המגיפה הותירה את מרבית בתי הספר, העסקים והמסעדות פתוחים, תוכל להטיל קנס או לסגור עסקים, בהם חנויות, מכוני כושר ומרכזי קניות שלא יעמדו בכללי הריחוק החברתי, בהם מספר מבקרים מקסימלי.
כמו כן, לדברי לוון, התקהלויות יוגבלו לשמונה אנשים בלבד, גם באירועים פרטיים. הוא ציין כי עטיית מסיכה בתחבורה ציבורית בשעות העומס - מומלצת.
ראש הממשלה אמר כי "המדיניות שלנו מתחיל המשבר כוללת שילוב בין כללים והגבלות לבין הרצון לאפשר לאנשים לקחת אחריות על עצמם. עם זאת, ברור כי שבדיה זקוקה לחקיקה נקודתית יותר, כדי להיאבק בהתפשטות הקורונה".
22:05 - ספרד: מספר הנדבקים היומי - הגבוה מאז אוקטובר
בספרד מדווחים על 25.4 אלף נדבקים נוספים בקורונה היום - המספר הגבוה מאז אוקטובר. מספר הנדבקים מתחילת המגיפה עומד על כ-2 מיליון, ומספר המתים - על 51.8 אלף.
מספר הנדבקים ל-100 אלף תושבים עלה מ-321 אתמול ל-350 היום.
עוד באירופה: דנמרק תגביל כניסת נוסעים מכל המדינות החל ב-9 בינואר, ופרסמה המלצה לאזרחיה שלא לנסוע לחו"ל; זאת, בהמשך להחלטה שהתקבלה מוקדם יותר השבוע, להדק את הסגר.
21:45 - ארגון הבריאות העולמי: "יש בעיה שמדינות עניות לא קיבלו חיסוני קורונה עדיין"
ארגון הבריאות העולמי הביע דאגה מכך שמדינות עניות טרם קיבלו אספקת חיסונים לנגיף הקורונה. "רוב האספקה הגיעה לידי מדינות עשירות", אמר יו"ר הארגון ד"ר טדרוס אדהנום.
19:48 - ארה"ב: ביידן צפוי לזרז את קצב הפצת החיסון לקורונה
נשיא ארצות הברית הנבחר ג'ו ביידן צפוי לזרז את קצת הפצת החיסון לקורונה. כך הודיע צוותו. זאת, בניגוד למדיניות של נשיא ארצות הברית היוצא דונלד טראמפ. "הנשיא הנבחר מאמין שצריך להגביר את קצב ההפצה ולדאוג לכך שכל אמריקני שזקוק לו יקבל אותו במהרה", נמסר בהודעה מלשכתו של ביידן. הנשיא הנבחר כבר מתח ביקורת על ניהול מבצע החיסון על ידי ממשל טראמפ ואמר כי "אם ימשיכו בקצב הזה ייקח שנים, לא חודשים, עד שכל האזרחים יחוסנו".
16:30 - מצב חירום בלונדון: "מספר הנדבקים בחלק מהאזורים - 1 מכל 20 תושבים"
ראש עיריית לונדון, סאדיק חאן, הכריז היום רשמית על מצב חירום בעיר, בעקבות הזינוק במספר חולי הקורונה והאשפוזים.
לפי סוכנות בריאות הציבור בבריטניה, מספר הנדבקים בקורונה בעיר גבוה מ-1 לכל 100 תושבים. עם זאת לפי הערכות של משרד הסטטיסטיקה הלאומי, 1 מכל 30 תושבים בלונדון נדבר בנגיף.
לדברי חאן, בכמה אזורים בעיר מספר הנדבקים הוא 1 לכל 20 תושבים. הוא ציין כי האמבולנסים בלונדון מטפלים כיום בעד 8,000 מקרי חירום ביום, לעומת 5,500 ביום עמוס "רגיל".
מצב חירום ("אירוע משמעותי") מוכרז כאשר יש צורך ביישום צעדים מיוחדים מצד אחד או כל שירותי החירום, וכן בתיאום ביניהם. ההכרזה אינה מעניקה לרשויות בלונדון סמכויות נוספות, אלא אמורה לשפר את התיאום ביניהן.
הפעם האחרונה בה הוכרז "אירוע משמעותי" היתה ביוני 2017, לאחר השריפה במגדל גרנפל.
חאן מסר כי הכריז על מצב חירום "בשל האיום שהקורונה מציבה לעיר שלנו. אם לא ננקוט צעדים כעת, שירותי הבריאות שלנו יוצפו, ויותר אנשים ימותו".
לדבריו, "הרופאים, האחיות ועובדי הבריאות האחרים הם גיבורים, ועושים עבודה מדהימה. ואולם הזינוק במספר הנדבקים עלול להביא לקריסה של בתי החולים. אם התפשטות המגיפה לא תאט, אנו עלולים למצוא את עצמנו ללא מיטות אשפוז".
15:10 - בריטניה: אושר השימוש בחיסון נגד קורונה של חברת מודרנה
בריטניה אישרה את השימוש בחיסון נגד קורונה של חברת התרופות האמריקאית מודרנה. כך הודיע משרד הבריאות במדינה, שהוסיף כי בריטניה תרכוש 10 מיליון מנות חיסון נוספות ממודרנה, בנוסף ל-17 מיליון שהיא כבר רכשה ממנה שצפויות להתחיל להגיע למדינה במהלך האביב. זהו החיסון השלישי שמקבל אישור בבריטניה, בעקבות אישורים קודמים של חיסוני פייזר וביונטק, ואסטרזניקה ואוניברסיטת אוקספורד.
"אלו חדשות מצוינות ונשק נוסף בניסיון שלנו להשתלט על המחלה הנוראה הזאת", כך אמר שר הבריאות הבריטי מאט הנקוק. בריטניה כבר חיסנה כמיליון וחצי בני אדם, ולדברי הנקוק האישור היום יאפשר למדינה להאיץ את קצב תוכנית החיסונים שלה. בבריטניה דווחו עד היום קרוב ל-2.9 מיליון מקרים מאומתים של קוביד 19, ויותר מ-78,600 מקרי מוות, על פי מידע של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס. המדינה נאבקת כעת במוטציה חדשה ומדבקת יותר של הנגיף. אתמול היא דיווחה על מספר המתים היומי השני בגובהו עד כה במדינה – 1,162 מתים.
14:45 - ארגון הבריאות העולמי: הפער בין מנות החיסון של פייזר יכול להיות עד 6 שבועות
ארגון הבריאות העולמי פרסם המלצה ולפיה הפער בין שתי מנות חיסון הקורונה של פייזר יכול להיות עד שישה שבועות. ההמלצה המקורית, שבישראל פועלים על פיה, היא לקבל את מנת החיסון השנייה תוך 21 עד 28 יום. בארגון הבריאות העולמי ציינו כי במקרה של מחסור בחיסונים, הפער בין הזריקות יכול להיות גדול יותר, עד 42 יום.
14:15 - שיא תמותה חדש בארה"ב
יותר מ-4,000 בני אדם מתו בארה"ב אתמול מנגיף הקורונה בארה"ב, כך מסרה אוניברסיטת ג'ונס הופקינס. זהו שיא יומי עולמי, והפעם הראשונה שהמדינה עוברת את רף 4,000 המתים ביום.
4,085 אמריקאים מתו ו-275 אלף זוהו כנדבקים תוך 24 שעות. בכמה מדינות בארה"ב נרשמת עלייה חדה במספר המקרים, כאשר קליפורניה היא הנפגעת העיקרית, ודיווחה אתמול על 1,042 מתים. העומס על מערכת הבריאות המדינה מאיים לגרום לבתי חולים למנן את הטיפול ולהחליט מי יחיה ומי ימות. "אנשים נאבקים לנשום, הם נראים כאילו הם טובעים בזמן שהם שוכבים במיטה מול עינינו," כך אמר ד"ר ג'פרי צ'ין מבית החולים סנטה קלרה וואלי, כשהוא מפציר באנשים לעזור למנוע את ההתפשטות,"אני מתחנן מכולם לעזור לנו כי אנחנו לא הקו הראשון, אנחנו הקו האחרון."
במקביל מספר המתחסנים בארה"ב הגיע ל-5.9 מיליון איש, עם 600 אלף איש שקיבלו את החיסון הראשון אתמול. מאות מיליונים נוספים צריכים עוד להתחסן כדי שתושג שליטה בנגיף.
12:00 - קואומו מזהיר מהמוטציה הבריטית
המוטציה של נגיף הקורונה שזוהתה בבריטניה, המכונה B.1.1.7, עלולה להוות בעיה עבור מדינת ניו יורק, ולהוביל לסגר כלכלי אם תיצור עומס על בתי החולים במדינה, כך אמר המושל אנדרו קואומו. ניו יורק דיווחה על מקרה אחד של המוטציה הבריטית עד כה, אך סביר שישנם מקרים נוספים שטרם אותרו, לדבריו. המוטציה המידבקת יותר מדאיגה כי היא תדביק יותר אנשים ותגרום ליותר אשפוזים. לדברי קואומו, "בבריטניה היא השתלטה על המדינה תוך שלושה שבועות. אם התפרצות כמו בבריטניה תקרה בניו יורק, מספר האשפוזים יגדל, וצוותי הרפואה יחלו, תהיה לנו בעיה קשה ונאלץ להטיל שוב סגר".
09:10 - גרמניה: 1,188 חולי קורונה מתו ביממה האחרונה
הרשויות בגרמניה דיווחו כי 31,849 בני אדם אובחנו כנדבקים בקורונה ביממה האחרונה, ו-1,188 מתו כתוצאה מסיבוכי הנגיף. 1,866,887 בני אדם בגרמניה נדבקו בקורונה מפרוץ המגפה, מהם 38,795 מתו.
08:15 - מחקר ראשוני חדש מציע: החיסון של פייזר יעיל נגד המוטציות מבריטניה ודרום אפריקה
חיסון הקורונה של פייזר מעניק הגנה הן מהמוטציה הבריטית - והן מהמוטציה הדרום-אפריקנית. כך עולה ממחקר חדש שפורסם הבוקר, כחצי יממה לאחר שישראל החליטה להעביר לבידוד במלוניות חוזרים מארבע מדינות באפריקה - דרום אפריקה, בוטסואנה, זמביה ולסוטו.
זני הקורונה הללו גרמו לדאגה גדולה ברחבי העולם והיו גם אחת מהסיבות שראש הממשלה בנימין נתניהו מנה ככניסה לסגר המהודק מהלילה. לשתיהן מוטציות בשם N501Y, שינוי קטן במיקום חלבון ה"ספייק" שעוטף את הנגיף. לפי ההערכה שינוי זה הוא שגורם לכך שמוטציות הנגיף יכולות להתפשט בקלות כה רבה.
רוב החיסונים מאמנים את הגוף לזהות את חלבון הספייק ולהילחם בו. פייזר ביחד עם חוקרים מאוניברסיטה בטקסס בחנו האם המוטציות משפיעות על יכולת החיסון לעשות זאת. הם לקחו בדיקות דם מ-20 איש שקיבלו את החיסון של פייזר.
הנוגדנים שזוהו בדם שנלקח מהמטופלים הצליחו להילחם במוטציה בצלחות פטרי שבמעבדות. המחקר עדיין נחשב ראשוני וטרם נבדק לעומק על-ידי מומחים, שלב מפתח במחקר רפואי. ואולם, המדען הבכיר של פייזר, ד"ר פיליפ דורמיטייזר, אמר שמדובר בממצא מרגיע מאוד, לפחות בכל הנוגע למוטציות הללו, ובייחוד הדרום-אפריקנית. "היא הייתה אחת מאלה שאנשים הכי פחדו ממנה, ונראה שהיא לא בעיה בפני החיסון", אמר. המוטציה הבריטית, נזכיר, ככל הנראה גם אינה עמידה בפני החיסון.
בתוך כך ברזיל חצתה את רף 200 אלף המתים מקורונה, לאחר ש-1,524 חולים מאומתים מתו ביממה האחרונה. בסך הכל אובחנו בברזיל 200,498 מקרי מוות מקורונה - הנתון הגבוה ביותר מלבד ארצות הברית. בזמן שמדינות מחוז רבות בברזיל הטילו הגבלות חדשות, ממשלת ברזיל והנשיא ז'איר בולסונרו ממשיכה לעודד את הציבור שלא להישמע להנחיות ולהמשיך בשגרה.