$
כלכלה ומדיניות

יפן: התוכנית לקידום נשים נכשלה - היעדים נדחו בעשור

לפי התוכנית המקורית, נשים אמורות היו לאייש לפחות 30% מתפקידי ההנהגה הבכירים עד 2020; המציאות: נשים מהוות פחות מ-10% מהמחוקקים בבית הנבחרים העליון, ובממשלה יש רק שתי שרות

שירות כלכליסט 10:4325.12.20

יפן אימצה תוכנית חדשה שדוחה את יעדי קידום נשים בעשור, זאת לאחר שלא השיגה אפילו חצי מהיעד שהציבה ל-2020 - שלפיו 30% מתפקידי ההנהגה הבכירים יהיו מאוישים על ידי נשים.

 

לפי תוכנית החומש החדשה לשוויון מגדרי, שאושרה היום (ו') על ידי הממשלה בראשותו של יושיהידה סוגה, נקבע כי נשים יאיישו לפחות 30% מתפקידי ההנהגה הבכירים בעשור הקרוב. 

 

היעד המקורי, לשנה הנוכחית, הוצב לפני כשבע שנים על ידי ראש הממשלה הקודם שינזו אבה תחת מדיניות ה-womenomics שלו שנועדה לקדם יותר נשים בכוח העבודה בניסיון לפצות על המחסור בעובדים בשל הזדקנות האוכלוסייה.

 

 

הפגנת נשים ביפן הפגנת נשים ביפן צילום: בלומברג

 

לפי התוכנית, החברה היפנית היתה אמורה להיות ללא כל פער מגדרי ב-2030; ואולם נטען בה כי יפן עדיין שבויה בתפקידי המגדר המסורתיים, כך שקשה יותר לנשים לפתח קריירות בתחומי העסקים והפוליטיקה. הממשלה גם לא ביצעה מהלכים אקטיביים כדי לקדם את התוכנית, כמו אישור חוק שיאפשר לנשים להחליט האם לשמור על שם נעוריהן לאחר הנישואים.

 

יפן משתרכת מאחור במיוחד בתחום שילוב הנשים בפוליטיקה. נשים מהוות פחות מ-10% מכלל המחוקקים בבית הנבחרים העליון. יתרה מזו, בכ-40% מהרשויות המקומיות אין כלל נציגות נשית או אחת בלבד, ובקבינט של סוגה יש שתי שרות מתוך 20 שרים. "איננו יכולים לטעון שאנחנו קרובים להשגת יעד ה-30%", נכתב בתוכנית החדשה. "בעוד שצמצום פערי המגדר מתקדם בקצב מהיר יותר במדינות אחרות, יפן משתרכת מאחור".

 

יפן דורגה השנה במקום ה-121 בדירוג שוויון מגדרי שפרסם הפורום הכלכלי העלמי, ירידה מהמקום ה-101 בו דורגה ב-2012 כשאבה נבחר לראשות הממשלה. 

x