בריטניה והאיחוד האירופי הגיעו להסכם סחר היסטורי
ההסכם יסדיר את יחסיהן הכלכליים בעקבות הברקזיט - יציאת בריטניה מהאיחוד - ארבע שנים לאחר שתושביה הצביעו בעד המהלך; הוא הושג שבוע בלבד לפני הדד-ליין ב-31 לדצמבר, ומונע כאוס ואי ודאות עקב יציאה ללא הסכם שכזה; נשיאת הנציבות האירופית, אורסולה פון דר ליין: "ההסכם טוב, הגון ומאוזן"
בריטניה והאיחוד האירופי הכריזו היום (ה') על הסכם סחר, זאת ארבע שנים וחצי לאחר שהבריטים הצביעו בעד עזיבת האיחוד (ברקזיט) במשאל עם. ההסכם יאפשר סחר ללא מכסים, אך לא יחול על ענפי הפיננסים והשירותים. בעקבות כך עולה הפאונד הבריטי ב-0.4% לרמה של 1.354 דולר. מדד פוטסי בלונדון עולה ב-0.1%.
- בריטניה והאיחוד האירופי הסכימו לדחות שוב את המועד להשגת הסכם הסחר
- מגפה, כריסמס ועכשיו ברקזיט: שטחי המחסנים באירופה אוזלים
- הדולר ממשיך להיחלש, הפאונד מזנק לקראת הסכם הברקזיט
בתום ליל שימורים של דיונים, וימים ספורים לפני הדדליין של 31 בדצמבר, הגיעו הצדדים להסכם ההיסטורי. בכך הם מנעו את יציאתה של בריטניה מהאיחוד ב-1 בינואר 2021, ללא הסכם, בעודה צועדת לעבר עתיד של כאוס וחוסר ודאות – בראש ובראשונה בנושאי סחר וביטחון.
המו"מ בין הצדדים נמשך חודשים ארוכים, זאת בצל מגפת הקורונה שאיימה להפוך את הפרידה לכואבת אף יותר, לולא הושגו הסכמות.
הכאוס מעורר האימה נמנע
ההודעה נמסרה בעיתוי סמלי, ערב חג המולד, וכעת יכולים הבריטים לכל הפחות לציין את החג בקפסולות המשפחתיות, ללא החשש מפני מחסור במצרכי יסוד ומזון – איום שהיה תלוי מעל ראשם בגלל הסיכוי להתנתקות ללא הסכמי סחר מוסדרים. סלעי המחלוקת המרכזיים היו סביב מכסות דיג, כיצד תנצל בריטניה תקציבים ממלכתיים כדי לתמוך בעסקים לאחר הברקזיט, כמו גם עצם הפיקוח המשפטי על ההסכם שיושג.
פריצת הדרך הושגה לאחר שהמוסדות האירופיים, כולל הפרלמנט האירופי, התחייבו להמשיך את הדיונים ככל שיידרש, על מנת לאפשר עזיבה מוסדרת. ממשלת בריטניה דיווחה כי מדובר ב"הסכם הסחר החופשי הראשון המבוסס על אפס מכסים ואפס מכסות שאי פעם הושג עם האיחוד האירופי". עם זאת, הוא לא יחול על תעשיית השירותים, המהווה כ-80% מהכלכלה הבריטית, או על מגזר השירותים הפיננסיים. חברות המייצאות סחורות יצטרכו גם להיערך לחזרה של בדיקות מכס וגבולות, מה שצפוי להביא לשיבושים בפעילות השוטפת בנמלים הבריטיים. אף כי בריטניה עזבה רשמית את האיחוד האירופי בינואר 2020, חוקי הסחר של האיחוד האירופי חלים עליה עד 31 בדצמבר, כאשר יום למחרת היא תחדל להיות חלק מהברית האירופית.
"ההסכם הושג", נמסר בהודעת דאונינג 10, "כל מה שהובטח לציבור הבריטי במשאל העם ב-2016 ובבחירות הכלליות בשנה שעברה נמצא בהסכם הזה. "לקחנו בחזרה שליטה על הכסף שלנו, הגבולות, החוקים, הסחר ושטחי הדיג". ראש ממשלת בריטניה, בוריס ג'ונסון, צייץ בטוויטר: "העסקה נסגרה".
The deal is done. pic.twitter.com/zzhvxOSeWz
— Boris Johnson (@BorisJohnson) December 24, 2020
נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר ליין ציינה כי זהו הסכם "טוב, הגון ומאוזן". עוד אמרה כי "אני יודעת שזהו יום קשה עבור חלקנו, באיחוד ובבריטניה. אבל הוא מהול בשמחה". ראש צוות המו"מ מטעם האיחוד, מישל ברנייה, הסכים איתה שמדובר ביום של הקלה, אך "גם של עצב מסוים".
כעת, לשני הצדדים ארכה של שבוע על מנת לאשר רשמית את ההבנות שהושגו, בלונדון ובבריסל.
פון דר ליין הדגישה כי יחסים הדדיים יישמרו בין שני הצדדים. "אנחנו בני ברית ותיקים", אמרה פון דר ליין. "אנחנו חולקים את אותם האינטרסים ונמשיך להתייצב כתף אל כתף". עוד ציינה, כי הדיון נסוב לאורך כל הדרך סביב סוגיית הריבונות. עלינו לשאול את עצמנו מה משמעותה של ריבונות במאה ה-21. המשמעות היא איחוד כוחות ושיח משותף בעולם שפועלים בו הרבה כוחות גדולים. מדובר בתמיכה הדדית בעתות משבר, ולא בהתמודדות עם משברים לבד". לפי פון דר ליין, בריטניה והאיחוד האירופי ימשיכו לשתף פעולה בכל התחומים שיש בהם עניין הדדי, כמו שינויי האקלים, אנרגיה, ביטחון ותעבורה.
הפרלמנט האירופי מסר כי מאוחר מדי כעת לקיים הצבעת חירום לפני 31 בדצמבר, אך בכוונתו לאשר את ההסכם עקרונית ולהתכנס שוב כדי לאשררו סופית בשנה החדשה. בינתיים, המסמך יתורגם לכל השפות המשמשות את 27 חברות האיחוד האירופי הנותרות.
הגבול בין צפון אירלנד ואירלנד ימשיך להיות פתוח
האיחוד האירופי ובריטניה הסכימו לשמור על גבול פתוח בין צפון אירלנד לרפובליקת אירלנד, שהיא חברה באיחוד האירופי. במעבר הגבול לא יהיו נקודות בידוק.
צפון אירלנד תמשיך לציית לרבים מהחוקים של האיחוד, מה שאומר כי משאיות יוכלו להמשיך ולחצות את הגבול מבלי שיצטרכו לעבור בידוק. עם זאת, יידרשו מספר בדיקות חדשות של מוצרים מסוימים המגיעים לצפון אירלנד משאר בריטניה (אנגליה, וויילס וסקוטלנד).
מוצרי מזון, כמו בשר, דגים וביצים, יצטרכו להיבדק כדי לוודא שהם עומדים בסטנדרטים של האיחוד. עם זאת, כדי לצמצם הפרעות באספקה, סופרמרקטים יקבלו שלושה חודשי חסד שבמהלכם לא יושתו חוקים על מזון שהם מביאים לצפון אירלנד. הסכם הושג גם כדי למנוע מכסים נוספים על סחורות עבור רוב הסחר המתקיים בין בריטניה לצפון אירלנד.