$
קורונה

החשש גובר על הפחד מהנגיף - ואזרחי ארה"ב ואירופה לא נוהרים לחיסונים

מסקר שערך גוף התקשורת יורוניוז במהלך אוקטובר עולה כי רק שליש מהצרפתים מעוניינים להתחסן נגד נגיף הקורונה. בגרמניה ואיטליה עומד הנתון על 57% ו־55%, בהתאמה. מסקר מקביל שהתקיים בספרד עולה כי 40% מהספרדים מעדיפים שלא להתחסן

עדי ברק 07:0713.12.20
מינהל התרופות והמזון האמריקאי (FDA) אישר בסוף השבוע את השימוש בחיסון נגד נגיף הקורונה שפיתחו פייזר האמריקאית וביונטק הגרמנית. בכך הפכה ארה"ב למדינה השישית בעולם לעשות כן, אחרי בריטניה, קנדה, בחריין, סעודיה ומקסיקו.

 

מוקדם יותר החודש טען הנשיא הנבחר ג'ו ביידן, שצפוי להתחיל את תפקידו ב־20 בינואר, כי הציבור האמריקאי לא יחויב בקבלת החיסון. "אני מקווה שהאמריקאים יחשבו על התחסנות כחובה פטריוטית במטרה להגן על אנשים אחרים", אמר. על פי נתוני מכון המחקר Pew, רק 60% מהאמריקאים נכונים להתחסן כיום. זאת, לעומת 51% שטענו כך בספטמבר.

 

סוכנות התרופות האירופית כבר הצהירה שלא תפרסם את החלטתה בנושא החיסון של פייזר־ביונטק לפני סוף החודש. במקביל, הארגון צפוי לפרסם ב־12 בינואר את מסקנות בחינת החיסון המתחרה שפיתחה יצרנית התרופות האמריקאית מודרנה. עם זאת, כבר כעת עולים חששות בנוגע למידת המחויבות של האירופים להתחסן.

 

מסקר שערך גוף התקשורת יורוניוז במהלך אוקטובר עולה כי רק שליש מהצרפתים מעוניינים להתחסן נגד נגיף הקורונה. בגרמניה ואיטליה עומד הנתון על 57% ו־55%, בהתאמה. מסקר מקביל שהתקיים בספרד עולה כי 40% מהספרדים מעדיפים שלא להתחסן.

 

בצילו של חוסר הנכונות להתחסן הנרשמת בעולם המערבי, ולאור העובדה כי יעילותו של החיסון תלויה בשיעור גבוה של נטילתו בקרב האוכלוסייה, עולה כעת השאלה האם ממשלות יוכלו לחייב את אזרחיהן להתחסן.

 

ראש ה־FDA סטיבן האן. נתן אישור לפייזר ראש ה־FDA סטיבן האן. נתן אישור לפייזר צילום: איי אף פי

 

 

עו"ד מיקל מוראלס סאבלט המתמחה במשפט אזרחי אמר ליורוניוז כי בספרד הדבר אפשרי, אם כי עשוי להשפיע על הזכויות הבסיסיות המופיעות בחוקת המדינה. הסעיף הספרדי מגדיר כי הרשויות "יוכלו לאמץ מהלכי בחינה, טיפול, אשפוז או בקרה כשיש ראיות להימצאות סכנה לבריאות הציבור".

 

עם זאת, פרננדו סימון, בכיר במשרד הבריאות הספרדי, אמר כי הוא מקווה שהחיסון "לא יצטרך להיות בגדר חובה". גם איטליה, שהיתה מוקד התחלואה הראשון באירופה, טרם החליטה האם תחייב את אזרחיה בחיסון.

 

בצרפת הנשיא עמנואל מקרון טען בנחרצות כי החיסון לא יוגדר כחובה. קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל נוקטת לפי שעה בקו דומה. "איש לא יחויב להתחסן, מדובר בהחלטה מרצון", אמרה.

 

בבריטניה החל הציבור להתחסן כבר בשבוע שעבר. אף שהממלכה לא מחייבת את אזרחיה להתחסן, חלק מבתי העסק, כמו ברים, מסעדות ובתי קולנוע, הזדרזו להכריז על כוונותיהם לדרוש אישור התחסנות, כאשר החיסונים יהיו זמינים יותר לאוכלוסייה. אמצעי כזה יוכל להוות גורם מכריע במידת נכונותם של הבריטים להתחסן.

x