"ביידן יהיה בעיה גדולה יותר לסין מאשר טראמפ"
הכלכלן ג'ים אוניל: "הסינים מודאגים מביידן - הממשל החדש בארה"ב ינסה להשתמש במוסדות הבינלאומיים הקיימים כדי להטיל אחריות נוספת על בייג'ינג"
ממשל ביידן יהווה בעיה גדולה יותר עבור סין מממשל טראמפ - כך אמר הכלכלן ג'ים אוניל אתמול בראיון ל-CNBC.
- "לא משנה מי ייבחר, עימותי הסחר בין סין לארה"ב יימשכו"
- הסלמת החרם על בייג'ינג: הקטר הסיני לא יאט, הוא יעבור לחצר האחורית
- "נשיא סין עצבני ומעוניין במלחמה קרה חדשה"
הנשיא היוצא דונלד טראמפ נקט עמדה שונה מקודמו ברק אובמה באשר ליחסי הסחר בין סין לארה"ב, והטיל מכסים חדשים על בייג'ינג. הוא פנה לעתים תכופות לטוויטר כדי לתקוף את שיטות הסחר של בייג'ינג, והביא למלחמת סחר איתה, שהכבידה על הכלכלה העולמית. עמדתו הייתה מנוגדת לזו האירופית, למשל, שדחפה לשאת ולתת עם סין, באמצעות מוסדות בינלאומיים כמו ארגון הסחר העולמי וארגון ה-G20.
הנשיא הנבחר ביידן צפוי לדחוף גם הוא להגעה להסכמים באמצעות דיונים רב-צדדיים, מה שעשוי להביא לעוד פעולות מעשיות מול סין.
"להתרשמותי הסינים יותר מודאגים מממשל ביידן מאשר מממשל טראמפ", אמר אוניל, כלכלן ראשי לשעבר בגודלמן זאקס המכהן כיום כיו"ר חברת צ'טהם האוס הבריטית.
לדבריו, "הם (ממשל ביידן) הולכים להשתמש במוסדות הבינלאומיים הקיימים - כמו ארגון הבריאות העולמי (WHO), ה-G20 והבנק העולמי - כדי לנסות ולהטיל אחריות נוספת על סין, ולא כפי שעשה זאת טראמפ".
נשיא סין שי ג'ינפינג התקשר מוקדם יותר השבוע לביידן כדי לברכו על נצחונו בבחירות. על פי דיווחים במדיה, שי אמר שהוא מקווה ששתי המדינות ישמרו על רוח של "ללא קונפליקט, ללא עימות, וכבוד הדדי" כאשר הן באות לדון בחילוקי הדעות ביניהן.
אחת מנקודות המתח הרבות בין שתי המדינות היאהגישה למשבר האקלים. לפני ממשל טראמפ, וושינגטון ובייג'ינג התעמתו תכופות לגבי אופן ההתמודדות עם רמות הפחמן הדו חמצני חסרות התקדים שנמדדות בעולם. אך עמדתה של ארה"ב השתנתה עם כניסתו של טראמפ לתפקיד, והלחץ על סין להקטין את פליטותיה שכח. עם זאת, בספטמבר הודיעה סין במפתיע שבכוונתה להוריד את פליטות הפחמן שלה ל-0 עד 2060.