ניתוח כלכליסט
יו"ר הפד לשעבר: היד היציבה שכלכלת העולם חיכתה לה
הנשיא הנכנס ג'ו ביידן בחר ביו"ר הפד לשעבר כשרת האוצר הבאה. ילן, מהאחראים לשיקומה של הכלכלה אחרי משבר 2008, היא חסידה גדולה של הקלות כמותיות. כישלון שהיא מודה בו: החלמה לא סימטרית מהמשבר שפגעה באוכלוסיות מיעוטים
הנשיא היוצא דונלד טראמפ שסירב להעניק להעניק לג'נט ילן קדנציה שנייה בראשות הפדרל רזרב, תוך שהוא תוהה האם אינה נמוכה מדי לתפקיד, יזכה לראות אותה מתמנה לשרת האוצר תחת הנשיא ג'ו ביידן.
אם מינויה יאושר, ילן (74), שמאז הצהירה כי טראמפ "לא מבין בכלכלה", תהיה האישה הראשונה למלא את התפקיד הכלכלי הבכיר ביותר בארה"ב באחד מרגעיה המכריעים של המדינה.
המינוי צפוי להתקבל בחיוב על ידי שמרנים, ליברלים ופרוגרסיבים כאחד. ילן נחשבת כלכלנית מתונה וזהירה, ואחת מהאחראים לשיקומה של הכלכלה האמריקאית אחרי משבר 2008. "בחירה יוצאת מן הכלל", צייצה אליזבת' וורן, מהסנאטורים הפרוגרסיבים ביותר. "היא חכמה, קשוחה ודובקת בעקרונות". "אין לי ספק שהיא תהיה היד היציבה שאנו זקוקים לה לקידום כלכלה שעובדת עבור כולם, במיוחד בתקופות קשות אלה. מזל טוב", כתב גארי קוהן, לשעבר מנכ"ל גולדמן זאקס ויועצו הכלכלי של טראמפ.
- "ביידן החליט למנות את ג'נט ילן לשרת האוצר"
- החיסונים וג'נט ילן דחפו את וול סטריט לנעילה חיובית; הנפט בשיא של 3 חודשים
- הניסיון והאג'נדה של ג'נט ילן מקרבים אותה לתפקיד שרת האוצר
מאז אושרה חבילת התמריצים (CARES) הענקית במרץ האחרון, ממשל טראמפ לא הזרים סיוע משמעותי למשק האמריקאי. הסיוע הפדרלי לתאגידים, עסקים קטנים, והאזרחים הסתיים כבר לפני יותר משלושה חודשים. חלק מההקלות וההטבות שזכו להארכה, כמו איסור על פינוי בעלי הכנסה נמוכה מבתיהם והענקת הטבות מס, כמו גם הקלות בתשלומי חובות סטודנטים, צפויות להסתיים ב־31 בדצמבר. בתי הנבחרים המפולגים לא הצליחו להגיע להסכמה לגבי הארכת תוקף תוכניות סיוע, זאת בזמן שהמדינה נמצאת בגל תחלואה אדיר, עם מעל 1,000 מתים ביום בשבועיים האחרונים.
בהתאם, ההתאוששות הראשונית של הכלכלה, הרבה בזכות הגירוי הפיסקאלי המשמעותי שניתן עם פרוץ המגפה, מגלה סימני האטה משמעותיים. בשבוע שעבר טיפס מספר מבקשי העבודה החדשים ל־744 אלף, עלייה לעומת שבוע לפני כן. בסקר שערכה לשכת הסטטיסטיקה, כמעט שליש מבעלי הבתים (32.9%) ציינו שהם מפגרים בתשלומי המשכנתא, ורבע (25.9%) העריכו כי אחד מבני הבית יאבד את משרתו בעתיד הקרוב. לפי הערכות חברת המחקר Stout, אם הממשל לא יאריך את ההטבות, 6.4 מיליון בקשות לפינוי בתים ייכנסו לתוקף ב־1 בינואר.
כמו כלכלנים רבים אחרים, גם ילן דחקה בשבועות האחרונים בממשל ובבתי הנבחרים להתעורר ולהשקיע כל אמצעי כדי להושיע את הכלכלה, לפני שתיכנס לתקופה אפלה. "יש כמות עצומה של סבל שם בחוץ", אמרה בראיון בספטמבר, "הכלכלה זקוקה להוצאות". בחודשים האחרונים היא התנגדה לכל הגבלת הוצאות כדי לסייע במשבר וקראה להתמקדות בשיעורי האבטלה במקום מדדים אחרים כמו אינפלציה.
תמכה בהגדלת הגירעון
ילן יודעת דבר או שניים על משברים כלכליים. כבר למעלה מ־30 שנה היא נמנית עם מקבלי ההחלטות הבכירים ביותר של הכלכלה. בין השאר, היא כיהנה כיו"ר מועצת היועצים הכלכליים בתקופת הנשיא ביל קלינטון, נשיאת הבנק הפדרלי בסן פרנסיסקו ובהמשך, סגניתו של יו"ר הפד בן ברננקי בתקופת המשבר הפיננסי העולמי והמיתון הארוך. ב־2013 נבחרה על ידי הנשיא ברק אובמה להחליף את ברננקי וכיהנה כיו"ר הפד למשך כהונה אחת בשנים 2014־2018, עד שהנשיא טראמפ החליפה ביו"ר המכהן ג'רום פאוול. בשנים שחלפו מאז משמשת ילן עמיתה במכון המחקר ברוקינגס ומרצה מבוקשת. שתי משרות פרטיות נוחות ומתגמלות מאוד, שהיא תעזוב כעת כדי להצטרף לצוות ביידן.
כיו"ר הפד, ילן התייצבה מאחורי מכונת הדפסת הכסף של הקלות כמותיות שלא הפסיקה לעבוד, כדי לתמוך בשווקים המרוסקים. היא המשיכה את מדיניות קודמה ברננקי בקניית אג"ח ממוסדות פיננסיים והזרימה מיליארדי דולרים לכלכלה האמריקאית. בתקופתה, היא תמכה בהגדלת הגירעון כדי לעודד תעסוקה, מדיניות שסייעה להוסיף במהלך כהונתה 17 מיליון משרות חדשות והורידה את שיעור האבטלה מ־6.7% בתחילת כהונתה ל־4.1% — הרמה הנמוכה ביותר מאז שנת 2000.
לאחר שעמדה ביעדי האינפלציה והאבטלה שהציבו בתי הנבחרים, ילן החלה לצמצם את רכישות האג"ח שנעשו במסגרת ההרחבה הכמותית. בסופו של יום, היא אף העלתה את הריבית מאפס ופיקחה על יישומה של רפורמת דוד־פרנק שהשיתה רגולציה נוקשה יותר על הבנקים, כדי לדחוק בהם לפעול בזהירות גדולה יותר.
"לעולם לא נוכל להיות בטוחים שמשברים חדשים לא יתרחשו", אמרה חודשים ספורים לפני תום הקדנציה, "אבל אם נשמור את הלקח הזה טרי בזיכרון, ביחד עם העלות הכואבת שהמשבר האחרון גבה, ונפעל בהתאם, יש לנו סיבה לקוות שהמערכת הפיננסית והכלכלה יחוו פחות משברים ויתאוששו מהר יותר מכל משבר עתידי".
העובדה כי יישום יסודי של דוד־פרנק היה מההיבטים המגדירים של כהונתה, היתה הסיבה המרכזית לכך שטראמפ לא מינה אותה לכהונה נוספת. הנשיא היוצא ואחרים ביקרו את ילן על הזהירות הכלכלית שלה והעלאות הריבית האטיות, סבלנות שהניחה את התשתית לראלי בכלכלה ולשיעורי האבטלה האפסיים שטראמפ התגאה בהם עד שפרצה המגפה. למרות זאת, כהונתה לא הוארכה והיא היתה יו"ר הפד היחיד מאז 1979 שלא זכה למינוי שני.
הקורונה העמיקה פערים
אף שתחת הנהגתה השווקים הפיננסיים בארה"ב ידעו ראלי מרהיב, שטראמפ לקח עליו קרדיט, ילן לא הצליחה להתמודד עם בעיית אי־השוויון המעמיק. צמצום האבטלה, הזינוק במדדי המניות והצמיחה בתמ"ג סימאו עיני רבים מהקיפאון המתמשך בשכר וההחלמה חסרת הסימטריה מהמשבר.
ילן עצמה הודתה לא אחת, שהמדיניות המוניטרית שהפד הנהיג, גם בכהונתה, היא חסרת תועלת לבעלי ההכנסות הנמוכות. "אני מודאגת מאוד מאי־שוויון בהכנסה ובעושר," אמרה ביולי 2017 בהודעה הרבעונית על הריבית, "אני חושבת שהאמריקאים צריכים להרגיש שבמערכת הכלכלית הזו התגמולים מגיעים לאלה שעובדים קשה ומשחקים לפי הכללים, וכשחלק מהקבוצות מסתדרות בצורה לא פרופורציונלית ואחרות נשרכות מאחור, כפי שקרה, ישנה תחושה שזו מערכת מאוד לא הוגנת". לאורך כהונתה היא תלך ותגביר את קולה בנוגע לאי־שוויון, בעיית הגיוון בכלכלה האמריקאית והפערים ההולכים ומעמיקים בין קבוצות מיעוטים שונות באוכלוסיה.
היום ידוע, כי חוסר הסימטריה בהתאוששות ממשבר 2008, שפגע בעיקר בבני הקהילה השחורה, הלטינית ואחרים עם הכנסה נמוכה, הפך אוכלוסיות אלה לפגיעות עוד יותר במשבר הקורונה. כעת, ילן תיאלץ להתמודד עם העמקת הפערים, משימה שלא עמדה בה כראוי בכהונתה כיו"ר הפד. בצילה של פוליטיקה מפולגת, המונעת חבילות סיוע מהציבור בעת משבר חסר תקדים, האתגר עתה גדול עשרת מונים.