FT
סין תצמח ב־2020, אבל המשך הדרך תלוי בצרכנים העולמיים
מדינות באסיה, ובראשן סין וטייוואן החזירו את החיים למסלולם, אבל ההתאוששות תלויה עדיין במגמות הצריכה בשאר העולם ובמציאת חיסון לקורונה. אנליסט ב־HSBC: "במקומות שבהם ננקטה מדיניות להכלת הנגיף, אנשים חזרו במהירות למצב נורמלי"
בשעה שהחיים בבייג'ינג חוזרים למסלולם וביטחון הצרכנים משתקם, עבור רמיג'ו ברונלי, מנהלה של חברת בגדי הספורט האיטלקית טקניקה בסין, הקורונה היא בעיקר זיכרון רע.
ההבדל בין אירופה לסין הוא ממשי, אומר ברונלי. "אי־הוודאות עדיין גבוהה ביבשת הישנה (אירופה), ואנו מצפים שהיא תימשך עוד שישה או 12 חודשים לפחות. לעומת זאת, באסיה, ובמיוחד בסין, כבר חזר הביטחון".
- ההימור הגדול של סין: חצי מיליארד איש נופשים במדינה
- לבקשת וואווי, סין עשויה לחקור את גוגל בחשד להפרת הגבלים עסקיים
- בית המשפט עצר את טראמפ מלחסום את טיקטוק
דבריו ממחישים כיצד גישות שונות לטיפול במגפה הביאו לפערים גדולים בתוצאות, כאשר סין, טייוואן וכלכלות אחרות באסיה והפסיפיק צפויות לצמוח בשנת 2020, וזאת למרות שמדינות שבהן נגיף הקורונה הפך לאנדמי רשמו התכווצויות משמעותיות.
יש בכך כדי להציף סוגיה חשובה לקראת 2021: האם מזרח אסיה, שצמיחתה נסמכת באופן מסורתי על צרכנים באירופה ובצפון אמריקה, יכולה להפוך למקור לביקושים לשאר כלכלות העולם. בעוד שאירופה רשמה התחזקות משמעותית ברבעון השלישי, ההתאוששות מתחילה להיחלש לנוכח גל ההדבקות השני. מדינות אירופה שנרתעות מהטלה מחודשת של סגר כולל, פועלות במקום זאת להגביל את שירותי המלונאות והמסעדנות, התחבורה והבידור.
"לנוכח ההשפעה שיש לכך על הכלכלות, אף ממשלה לא רוצה לחזור לנקודה שבה היינו במרץ", אמרה מלאני דבונו, כלכלנית לזירת אירופה בקפיטל אקונומיקס. "אך לכל ההגבלות המוטלות (במקום סגרים) צפוי לקחת זמן רב יותר למנוע מהנגיף להתפרץ שוב".
האירופים נהנו מחופשת קיץ
לעומת זאת, מדינות באזור אסיה והאוקיינוס השקט — כולל וייטנאם וניו זילנד, כמו גם טייוואן, דרום קוריאה וסין — הצליחו להפחית את ממדי הנגיף לרמות נמוכות יותר ואז שמרו על פיקוח הדוק יותר למניעת התפרצות מחודשת. בזמן שהאירופים נהנו מחופשת הקיץ שלהם, באסיה עצרו את הנסיעות הבינלאומיות.
טייוואן סגרה את גבולותיה מוקדם וניהלה ביעילות מנגנון מעקב, בידוד וריחוק חברתי כדי למגר כמה מוקדי תחלואה ראשוניים. ההחלטה לעצור את הנסיעות היתה אטית יותר בדרום קוריאה, אך מעקב ובדיקות המוניות הביאו לכך כי בשטחה יש פחות מ־100 מקרי הדבקה ביום. שתי המדינות לא נזקקו לפיכך לסגר.
סין, מצידה, הביאה למיגור מוחלט של הנגיף בווהאן שבה התפרצה המגפה והיא ממשיכה לפעול באגרסיביות מול כל מקרה הדבקה חדש. התפרצות הנגיף בבייג'ינג במהלך הקיץ הובילה להטלת סגרים מקומיים נוקשים, בקרה על היוצאים מהעיר ובדיקות המוניות. במדינה המאוכלסת ביותר בעולם, שהיתה המקור הגלובלי להתפרצות הקורונה, מדווחים כעת רק על קומץ מקרים ביום.
התוצאה הכלכלית היא שאנשים לא צריכים לחשוש מהנגיף: אפשר ללכת לפאב בוולינגטון, לבריכת השחייה בווהאן או למשרד בהאנוי. "במקומות שבהם ננקטה מדיניות להכלת הנגיף, אנשים חזרו במהירות למצב נורמלי", אמר פרדריק נוימן, מנהל בחטיבת אסיה ב־HSBC בהונג קונג. ההתאוששות של סין נעוצה בעיקר בתשתיות וביצוא שלה.
"כשמתבוננים בצריכה, מגלים שהיא עדיין בפיגור", הוסיף נוימן, שציין כי מוצרי יוקרה בסין רושמים התאוששות חזקה, אך המכירות הקמעונאיות הרחבות יותר עדיין מתקשות. המרכזים היצרניים באסיה נהנים מהמעבר לצריכת מוצרים במקום שירותים, מגמה שגם הכלכלות התעשייתיות בגרמניה ובצפון איטליה נהנות ממנה.
מגבלות קבע בגבולות
הביקוש העולמי הנרחב למוצרי רפואה, כמו מסכות וחלוקים, ולמוצרים נחוצים לעבודה מהבית, כמו מחשבים אישיים, ניכר היטב בשרשראות האספקה באסיה. בשעה שאירופה וצפון אמריקה מספקות מזומנים לעובדים שהוצאו לחל"ת, הכלכלות האסיאתיות הפתוחות לעסקים הן אלה שיכולות לענות על הביקושים למוצרים.
שתי סוגיות גדולות עומדות עדיין על הפרק. ראשית, הצלחתה של אסיה תלויה במציאת חיסון יעיל לקורונה. אם לא יימצא חיסון כזה, אוכלוסיות אסיה יישארו פגיעות, וההצלחה הראשונית במניעת התפשטות הנגיף עשויה להפוך למגבלות קבע שיושתו על הגבולות.
שנית, לא ברור מהיכן יגיעו הביקושים שיבטיחו את המשך ההתאוששות העולמית בשנת 2021 ואילך. למרות שהכלכלות האסיאתיות המשיכו להתקיים, הן עדיין סובלות מסגירת התיירות ונשענות על הביקוש העולמי לסחורות.
כשחבילת התמריצים בארה"ב עדיין מוטלת בספק, היצרניות האסיאתיות עלולות להיקלע למיתון קונבנציונלי יותר. עם זאת, ברונלי מעריך שסין היא עדיין הימור טוב יותר מאירופה. למרות שהחברה שלו רשמה צניחה שנתית של 25% במכירות העולמיות בשיאה של המגפה ביחס לתקופה המקבילה אשתקד, הוא מצפה לסיים את השנה עם ירידה של 10% בלבד בסין.
"אי־הוודאות באירופה קשורה בעיקר להתפשטות המגפה. אנחנו לא יודעים אם ובאיזו מידה יושתו סגרים חדשים וזה בהחלט לא עוזר לנו", אמר. "בסין ראינו שהמקרים החדשים ירדו לאפס, במיוחד במוקדים גדולים, והאופן שבו טופלה המגפה היה יעיל מאוד, מה שמסייע להניע את הביקושים ומהווה נקודת פתיחה טובה מאוד לביצוע עסקים".
* * *
"שבוע הזהב" לא אכזב
630 מיליון תיירים סינים הוציאו 70 מיליארד דולר
התאוששותה המהירה של סין מיוחסת לצעדיה הנחושים ובהם הזרמת מאות מיליארדי דולרים לפרויקטים בתחום התשתיות והקצאת תמריצים לעידוד הצריכה.
פירות המדיניות הזאת באו לידי ביטוי במהלך "שבוע הזהב", חג לאומי שצוין בשבוע שעבר. רשת CNN דיווחה כי יותר מ־630 מיליון איש ניצלו את החג לטיולים ברחבי סין, כ־80% ממספר המטיילים בעת הזו בשנה שעברה. הוצאות התיירים הסתכמו ב־70 מיליארד דולר, כ־70% לעומת 2019.
על פי תחזיות הבנק העולמי, בעוד הכלכלה הגלובלית תתכווץ השנה ב־5.2%, הכלכלה השנייה בגודלה בעולם צפויה לצמוח ב־1.6%. אף כי תחזית הבנק שמרנית יחסית לאחרות, עד סוף 2020 צפוי שווייה של כלכלת סין להגיע לכ־14.6 טריליון דולר שהם כ־17.5% מהתמ"ג העולמי.
בתוך כך דיווח אתמול ה"סאות' צ'יינה מורנינג פוסט", כי נשיא סין שי ג'ינפינג יבקר השבוע בשנז'ן כדי להשתתף בחגיגות לציון 40 שנה להכרזה על העיר כ"אזור כלכלי מיוחד", הידוע גם כעמק הסיליקון הסיני.
שירות כלכליסט