$
משבר האקלים
גג עמוד משבר האקלים

משבר האקלים

"המאיון העליון גורם לזיהום אוויר כפול מזה שגורמים 9 העשירונים התחתונים"

כך עולה ממחקר של הארגון הבריטי "אוקספם". החוקרים מציעים למסות "מותרות עשירות בפחמן", כמו מס על נוסעים מתמידים, כדי לתעל השקעות לחלופות דלות-פחמן. "לא מדובר על אנשים שיוצאים לחופשה משפחתית אחת שבשנה", הם אומרים

עומר כביר 09:1421.09.20

המאיון העליון של האוכלוסייה העולמית אחראי לפי 2 יותר פליטות גזי חממה מכל החציון התחתון שלה – כך לפי מחקר חדש מהארגון הבריטי אוקספם, שפועל למאבק בעוני ומכון שטוקהולם לסביבה.

 

 

 

המחקר שם זרקור על הפערים המעמדיים שמוחרפים על ידי משבר האקלים, ומציג מצב אירוני שבו פעילות של 1% מאוכלוסיית העולם גורמת לנזק עצום לשאר האוכלוסייה, בשעה שאותם אחראים עיקריים לו נמצאים בעמדה הטובה ביותר על מנת להמנע מנזק זה.

 

המחקר ניתח את פליטות גזי החממה בין 1995 ל-2015. באותה תקופה עלה היקף הפליטות ב-60%, כאשר ב-2015 פלט המאיון העליון 5.4 גיגה-טונה פחמן (15% מכלל הפליטות), בעוד החציוון התחתון היה אחראי ל-2.5 גיגה-טונה בלבד (7% מהפליטות). מדובר בהתרחבות של הפערים בין המעמדות מאז 1990, אז היה אחראי המאיון העליון לפליטת 2.9 גיגה-טנהן פחמן (13%), והחציון התחתון ל-1.8 גיגה-טונה (8%).

 

עוד מעלה המחקר שהעשירון העליון של האוכלוסייה העולמית, כ-630 מיליון איש, היה אחראי ב-25 השנים שנבדקו ל-52% מפליטות גזי החממה בעולם.

 

 

זיהום אוויר בפריז זיהום אוויר בפריז

 

העשירון העליון העולמי כולל את אלו שמשתכרים על 35 אלף דולר בשנה, או כ-10 אלף שקל בחודש. ביוני, השכר הממוצע בישראל עמד על כ-12 אלף שקל, ולפני תחילת סגרי הקורונה שהוציאו ממעגל העבודה בעלי שכר נמוך יותר עמד הנתון על כ-10 אלף שקל. המאיון העליון העולמי משתכר כ-100 אלף דולר בשנה.

 

לדברי מנהל המדיניות והמחקר של אוקספם, טים גור, ריכוז כזה של פליטות פחמן בידי העשירים ביותר מעלה שאף שהבאנו את העולם לסיפה של קטסטרופת אקלים באמצעות שריפת דלקי מאובנים, כשלנו לשפר את חייהם של מיליארדי אנשים. "תקציב הפחמן העולמי נבזז על מנת להרחיב את הצריכה של העשירים, במקום לשפר את האנושות", אמר לגארדיאן. "ניתן להוסיף לאטמוספירה כמות נתונה של פחמן אם אנחנו רוצים להמנע מההשפעות החמורות ביותר של משבר האקלים. אנחנו צריכים לוודא שנעשה בפחמן זה שימוש לטובה".

 

לפי הדו"ח, גם אם תשעת העשירונים התחתונים יפסיקו מידית את כל פליטות הפחמן שלהם, די בפליטות של העשירון העליון על מנת להעלות את הטמפרטורה העולמית ל-1.5 מעלות – הרף שקבעו מדענים ואשר מעבר לו לא ניתן יהיה למנוע את ההשלכות הגרועות ביותר של משבר האקלים.

 

באוקספם טוענים שאין זה הוגן להתיר לעשירי העולם לפלוט הרבה יותר גזי חממה מהעניים, ושבשעה שהעולם מפסיק את השימוש בדלקי מאובנים ועובר לאנרגיה מתחדשת, יש לנצל את הפליטות שלא ניתן למנוע על מנת לשפר את חייהם של העניים ביותר. "העשירים השתמשו בתקציב החמצן על מנת להתעשר עוד יותר", אמר גור.

 

תחבורה היא אחד הגורמים המרכזיים לגידול בפליטות, כאשר תושבי מדינות עשירות נוהגים לנהוג במכוניות בעלות צריכת דלק גבוה יותר ולטוס יותר. באוקספם מציעים למסות מותרות עשירות בפחמן, כמו מס על נוסעים מתמידים, כדי לתעל השקעות לחלופות דלות-פחמן. "לא מדובר על אנשים שיוצאים לחופשה משפחתית אחת שבשנה, אלא על אנשים שמדי חודש טסים בטיסות ארוכות – זו קבוצה די קטנה של אנשים", אמר גור לגארדייאן.

x