"משבר האקלים והגידול באוכלוסייה יעקרו מביתם 1.2 מיליארד אנשים עד אמצע המאה"
עפ"י המכון לכלכלה ושלום, 19 מהמדינות שמתמודדות עם האיומים החמורים ביותר, ובהם מחסור במזון ובמים וחשיפה גדולה יותר לאסונות טבע, הן גם בין 40 המדינות בעלות הסיכון הגבוה ביותר לעימותים אלימים
משבר האקלים והמשך הגידול באוכלוסייה יכולים לעקור מביתם יותר ממיליארד אנשים עד אמצע המאה – כך מתריע דו"ח חדש של המכון לכלכלה ושלום (Institute for Economics and Peace, IEP), מרכז מחקר עצמאי שמפיק דו"חות שנתיים על מצב הטרור והשלום בעולם.
- ענקית הנפט BP: תם עידן הצמיחה בביקוש לנפט
- דו"ח: המערכת הפיננסית בארה"ב בסיכון משמעותי בשל משבר האקלים
- עכשיו במבצע: חיסול כדור הארץ
לפי הדו"ח העדכני של הארגון 1.2 מיליארד בני אדם מ-31 מדינות שחסרות את החסינות הדרושה כדי להתמודד עם אירועים אקולוגיים ב-30 השנים הקרובות, ועלולים להעקר מביתם.
19 מהמדינות שמתמודדות עם האיומים החמורים ביותר, ובהם מחסור במזון ובמים וחשיפה גדולה יותר לאסונות טבע, הן גם בין 40 המדינות בעלות הסיכון הגבוה ביותר לעימותים אלימים. אלו כוללות את אפגניסטן, סוריה, עיראק, צ'אד, הודו ופקיסטן.
מדינות רבות שנמצאות בסיכון גבוה לאיום אקולוגי, ובהן ניגריה, אנגולה, בורקינה פאסו ואוגנדה, גם צפויות לרשום גידול ניכר באוכלוסייתן – מה שצפוי להחריף את האתגרים שהן מתמודדות אתן ולהגדיל את מספר העקורים.
כן נטען בדו"ח שעד 2040 יותר ממחצית מאוכלוסיית העולם, 5.4 מיליארד איש, תחייה ב-59 מדינות שיסבלו ממחסור גבוה או חמור במים. עד 2050, 3.5 מיליארד איש עלולים לסבול מהעדר ביטחון תזונתי, לעומת 1.5 מיליארד כיום.
מדינות עם רמת הסיכון הנמוכה ביותר
מחברי הדו"ח התבססו על מידע שאספו האו"ם וגופים אחרים כדי להעריך את החשיפה של 157 מדינות לשורת איומים אקולוגיים ודירגו אותן באינדקס על סולם של בין 0 ל-7. אפגניסטן, המדינה היחידה עם ציון 6, נמצאת בראש הדירוג, ואחריה מוזמביק ונמביה עם ציון 5.
מדינות עם רמת הסיכון הנמוכה ביותר, ציון 0, כוללות את בולגריה, קוסטה ריקה, פינלנד, פנמה, בריטניה ושבדיה. ככלל, הדו"ח העלה שמדינות עשירות יותר צפויות לסבול פחות מאיומים אקולוגיים ויהיו בעמדה להתמודד אתם טובים יותר, אבל "לא יהיו מחוסנות מההשפעות הרחבות יותר של איומים אקולוגיים, כמו מספר משמעותי של פליטים".
ישראל נמצאת בקטגוריה של סיכון בינוני-גבוה
ישראל נמצאת בקטגוריה של סיכון בינוני-גבוה עם ציון 3. זאת, בעיקר על רקע מצוקת המים במדינה (5 מתוך 7). לפי הדו"ח, ישראל, לצד קטאר, ירדן, לבנון ואיראן היא בין חמש המדינות עם מצוקת המים הגדולה בעולם, ובין 1962 ל-2014 זמינות מי השתייה צנחה ב-72%, מ-327.1 קוב לאדם ל-91.3 קוב לאדם. המגמה אינה ייחודית לישראל, וזמינות מי השתייה העולמית ירדה ב-50 השנים האחרונות ב-60%.
"איומים אקולוגיים ושינוי אקלים מהווים אתגרים רציניים לשלום העולמי", אמר מייסד ויו"ר IEO, סטיב קיללאה, בהודעה לעיתונות, "ב-30 השנים הבאות העדר גישה למזון ולמים יגדילו את הצורך בשיתוף פעולה בינלאומי. לאירועים אלו יהיו השלכות חברתיות ופוליטיות גדולות, לא רק בעולם המתפתח אלא גם במפותח. עקירה מאסיבית תוביל לזרם פליטים גדול יותר למדינות המפותחות. שינויים אקולוגיים הם האיום הגדול הבא על כוכב הלכת שלנו ועל חיי אנשים, ואנחנו חייבים לשחרר את הכוח של עסקים וממשלות לבנות חסינות במקומות בעלי הסיכון הגבוה ביותר".