שריפות הענק בקליפורניה הן רק קדימון לשנים הבאות
יותר מ-12 אלף ק"מ נשרפו וחנקו מיליוני תושבים תחת עננים של אוויר רעיל. ד"ר פיליפ דאפי, נשיא מרכז מחקר האקלים Woodwell: "אנשים תמיד שואלים, 'האם זה הנורמלי החדש?' אני תמיד אומר, לא. זה יהיה עוד יותר גרוע"
מי שעוקב אחרי הדיווחים השוטפים בתקשורת סביב משבר האקלים, עלול להתרשם בטעות שמדובר בסכנה עתידית. מרבית המחקרים הרי עוסקים בנזקים החמורים שיגרמו לכדור הארץ, לסביבה ולאנושות בשנים ובעשורים הקרובים. מהמסת קרחונים, עליית פני הים והרס מדינות אייים, עבור בגלים של פליטי אקלים, ועד הכחדות המוניות של בעלי חיים – כולם עתידים להתרחש בטווח של כמה עשורים.
- השריפות בארה"ב: חצי מיליון פונו באורגון, שיא בקליפורניה
- השריפות בקליפורניה: כך זה נראה בתמונות
- שריפות יער "חסרות תקדים" משתוללות במערב ארה"ב
אבל המציאות היא, כפי שהוכיחו כמה אירועים בעבר ובראשם שריפות הענק באוסטרליה בתחילת השנה, שמשבר האקלים כבר כאן ונזקיו מוחשיים ואמיתיים. ובימים אלו, שום דבר לא מדגים זאת טוב יותר משריפות הענק שמכלות את זעמן בחוף המערבי של ארה"ב, ובעיקר בקליפורניה. השריפות כבר שרפו שטח של יותר מ-12 אלף ק"מ, וחנקו מיליוני תושבים תחת עננים של אוויר רעיל שגם צבעו את האוויר באזורים נרחבים בכתום אפוקליפטי (יוצר זריז אפילו הצמיד צילומי רחפן מסן פרנסיסקו לפסקול של בלייד ראנד, בסרטון מצמרר במיוחד). עם 6 מ-20 השריפות הגדולות בהיסטוריה של קליפורניה משבר האקלים כבר כאן, וכפי שאמר מדען לניו יורק טיימס הוא מרביץ למדינה המאוכלסת ביותר בארה"ב ישר בפרצוף.
כי השריפות בחוף המערבי, אומרים מדענים, הן הדוגמה למשהו שמדעני אקלים הזהירו ממנו זה זמן רב: אפקט שרשרת שבו סדרה של אסונות חופפים זה את זה, מפעילים זה את זה ומגבירים זה את זה. "אבני הדומינו נופלות באופן שהציבור האמריקני לא דמיין", אמר לניו יורק טיימס רוי וורייט, לשעבר מנהל FEMA, הסוכנות הפדרלית לניהול מצבי חירום", זה אפוקליפטי".
אליס היל, עמיתה בכירה ב- Council on Foreign Relations ומי שהובילה את מערך החסינות של המועצה לביטחון לאומי תחת ממשל אובמה הוסיפה: "בעבר דאגנו מאסון טבע אחד בכל פעם. ההאצה של השפעות האקלים קרתה מהר יותר משציפינו".
הסיבה הישירה לשריפות היא הקיץ החם והיבש במיוחד שעבר על קליפורניה ומערב ארה"ב, אבל המנגנון שמאחוריהן מורכב הרבה יותר ומונע ביסודו על ידי התנהגות אנושית של שימוש בדלקי מאובנים המשחררים לאטמוספירה גזי חממה ומביאים להתחממות הדרגתית של כדור הארץ, מה שהופך את היערות לפגיעים יותר לשריפות. "זה מזעזע לראות מספר שריפות מהירות, גדולות והרסניות שבוערות במקביל", אמר לניו יורק טיימס ד"ר דניאל סוויין מהמכון לסביבה ולקיימות של אוניברסיטת קליפורניה, לוס אנג'לס. "ביומיים האחרונים דיברתי עם שני תריסר מומחי שריפות ואקלים, וכולם נותרו ללא מלים. אף אחד לא זוכר משהו בקנה המידה הזה".
ההשלכות של השריפות גם הן יהיו משורשרות, ורחבות הרבה יותר מהנזק המיידי שגורמת האש. העשן יכול להיות קטלני בפני עצמו, במיוחד בעבור זקנים, ולהגביר את הסיכון ארוך הטווח למחלות נשימה – תרחיש מטריד במיוחד בימי הקורונה. פסולת מבתים שעלו באש יכולה גם להחדיר כימיקלים רעילים למקורות מים ולפגוע בזמינות של מי שתייה נקיים ובטוחים. מחקרים שנערכו אחרי השריפות בקליפורניה ב-2017 ו-2018 מצאו בנזן ומזהמים אחרים במערכות המים שם.
"אין הוכחה גדולה יותר, ואנחנו לא צריכים לדרוש הוכחה שכזו, לכך שמשבר האקלים כבר כאן ומשנה את החיים שלנו", אמרה אמילי סזאסז, סטודנטית להיסטוריה של האמנות מסנטה קרוז. "היו שריפות בעבר, אבל אני לא זוכרת 23 ימים רצופים של שמיים כתומים ומלאי עשן, שבהם אני עוזבת את הבית מבלי לדעת אם אחזור אליו. אני רק בת 25, ואני לא יודעת איזה עתיד מחכה לי, שלא לדבר על הילדים והנכדים העתידיים שלי".
ד"ר פיליפ דאפי, נשיא מרכז מחקר האקלים Woodwell, הוסיף והתריע שהרע עוד לפנינו: "אנשים תמיד שואלים, 'האם זה הנורמלי החדש?' אני תמיד אומר, לא. זה יהיה עוד יותר גרוע".