הזהב החדש: קדחת השיפוצים הזניקה את מחירי העץ לשיא
המגפה שסגרה אנשים בבתים יצרה ביקוש לשדרוגים, ממחסנים וגדרות ועד לחדרים נוספים. גם המעבר המואץ לאזורים כפריים מגדיל את הביקושים החדשים. המוקש: מלאי העץ היו נמוכים כבר לפני פגיעת הקורונה, בגלל קצב בנייה מהיר בארה"ב
זהב וכסף זינקו בשיעור גבוה יותר מרוב הסחורות, אבל סחורה אחת מסתמנת ככוכבת הגדולה ביותר של השנה - עץ לבנייה.
- דיווח בהונג קונג: אדם נדבק בקורונה בפעם השנייה לאחר ארבעה חודשים
- המותחן החדש של ראסל קרואו שבר את הסגר בבתי הקולנוע בארה"ב
- הקורונה כולאת את ארה"ב במדבריות מזון
מחירי קורות העץ לבנייה הגיעו לשיאים חסרי תקדים בעקבות גל של פרויקטי שיפוצים שהניבה המגפה העולמית, מגדרות לחצרות ועד מחסני גינה, דווקא בתקופה שבה מלאי העץ נמצאים במגמת ירידה.
מחירי העץ זינקו בשיעור של 104% השנה, כמעט פי ארבעה מהזינוק שרשמו מחירי הזהב, ל־828 דולר ל־1,000 רגל של קורות עץ. בתחילת אוגוסט המחירים שברו את השיא הקודם שעמד על 651 דולר ונקבע ב־2018, אז התעוררו קשיים בהובלת קורות העץ בגלל חורף קשה במיוחד שפקד את קנדה. רק בשבוע שעבר מחירי העץ טיפסו ב־13%.
"מדובר בעלייה התלולה והאגרסיבית ביותר בתולדות העץ לבנייה", אמר רובין קרוס, ברוקר ב־StoneX.
במקביל להתפשטות המגפה ברחבי צפון אמריקה, מנסרות רבות הפחיתו את היקפי הייצור, זאת בגלל החשש לירידה חדה בביקושים. אבל הן לא העריכו נכון את המצב, אמר קרוס, בציינו כי המלאים - שהיו נמוכים ממילא בגלל הקצב המהיר של בניית בתים בארה"ב לפני פגיעת המגפה - מידלדלים ברקע זינוק בביקושים.
"הרבה מאוד אנשים שנשארו בבית החליטו לבצע שיפוצים, כמו בניית דק למרפסת או הוספת חדר חדש", ציין כריס מקלבר, סגן נשיא מכירות בחברת ווסט פרייזר, יצרנית קורות העץ הגדולה בצפון אמריקה.
מחירי העץ קיבלו חיזוק נוסף מהריביות הנמוכות שהביאו להתאוששות מהירה בביקושים לדיור, באופן מיוחד לבתים בכפר שהפכו למוקד המשיכה החדש עבור עירוניים. "חד וחלק, אני חושב שמדובר כאן בתופעה של אנשים שעוזבים את הבתים בערים ובפרברים", אומר גרג קוטה, נשיא חברת הברוקראז' קפיטל סטרטרג'יז.
עץ לבנייה לא נחשב למוצר גלובלי והיקפי המסחר בו הם נמוכים, זאת אף שמדובר באחת הסחורות המשמעותיות בעולם בחישוב של שימוש וייצור. בה בעת, יצרנים באירופה וברוסיה נכנסים לצפון אמריקה על מנת להרוויח מהמחירים הגואים, בעוד יצרנים קנדים מגבירים את קצב משלוחי העץ לארה"ב, על חשבון אסיה, כך לפי ברוקרים.
הראלי במחירי העץ לבנייה נסק לכאלה גבהים, עד כי הוא מאיים להאט את ההתאוששות בשוק הנדל"ן למגורים בארה"ב, כך הזהיר בשבוע שעבר איגוד בוני הבתים הלאומי (ראו מסגרת). סוחרים בעץ לבנייה ציינו גם כי הם עוקבים מקרוב אחר היקפי הפגיעה של משבר הקורונה בהכנסות עובדי הצווארון הלבן, שהם הכוח המניע מאחורי הביקושים לבתים.