פוטין טוען: פיתחנו את החיסון הראשון בעולם לקורונה
נשיא רוסיה רוצה ניצחון תודעתי כמו הספוטניק, והכריז כי בקרוב תחל ארצו בייצור המוני של החיסון שהניסויים הקליניים בו החלו לפני פחות מחודשיים: "גם בתי חוסנה". המומחים חוששים: "רוסיה מעגלת פינות"
- מה מסתתר בחוזים לרכישת החיסון העתידי לקורונה
- פאוצ'י: "חיסון לא יחסל כליל את הקורונה"
- גנץ: המכון הביולוגי יערוך אחרי החגים ניסוי בחיסון נגד קורונה בבני אדם
פוטין, שדיבר בישיבת הממשלה הרוסית, אמר כי החיסון הוכיח את עצמו כבטוח בניסויים, וכי הוא מספק חסינות מתמשכת לנגיף. הוא טען כי החיסון עבר את הבדיקות הנדרשות וציין כי אחת משתי בנותיו כבר קיבלה אותו ומרגישה טוב. בעבר ציינו הרשויות ברוסיה כי הראשונים לקבל את החיסון יהיו אנשי רפואה, מורים וקבוצות בסיכון.
רוסיה היא המדינה הראשונה בעולם שמעניקה אישור רגולטורי לחיסון לקורונה. עם זאת, היא עשתה זאת לפני שהחיסון השלים את שלב הניסויים הקליניים השלישי והקריטי ביותר, שבו הוא נבדק על אלפי אנשים, ומומחים רבים בעולם מביעים חשש שבניסיונה לפתח אותו במהירות - ובכך לנצח במרוץ העולמי לפיתוח החיסון - היא עלולה לפתח חיסון לא-יעיל או אף מסוכן.
במוסקבה רואים בפיתוח חיסון שכזה ניצחון תודעתי חשוב מאוד, שעשוי להזכיר את שיגורו לחלל של הלוויין הראשון בהיסטוריה, ספוטניק, ב-1957. הניסויים הקליניים בחיסון הרוסי החלו לפני פחות מחודשיים, ובוצעו רק בעשרות בני אדם עד כה. טרם פורסמו ממצאים מדעיים שתומכים בטענות של מוסקבה שהחיסון בטוח.
"אני מודאג שרוסיה מעגלת פינות באופן שבו החיסון שיפותח לא רק יהיה לא יעיל, אלא לא בטוח", אמר לורנס גוסטין, מומחה למשפט בריאותי עולמי באוניברסיטת ג'ורג'טאון בארה"ב. "זה לא עובד ככה... ניסויים קודמים לכל. זה הדבר הכי חשוב".
מי פיתח את החיסון הרוסי?
החיסון הרוסי פותח על ידי מכון המחקר גמאליה ותעשיית הביטחון הרוסית, כך אמר סגן שר הבריאות אולג גרידנב ביום שישי האחרון. אתמול קרא איגוד ארגוני הניסויים הקליניים (ACTO) - גוף שמאגד ארגונים שעורכים ניסויים קליניים רב-לאומיים ברוסיה, לערוך ניסויים נוספים לפני רישום החיסון.
נשיא הפיליפינים רודריגו דוטרטה קיבל את הצעת רוסיה להעביר לארצו את החיסון שלה, והתנדב לקבל את הזריקה הראשונה כאות אמון והכרת תודה.