FT
הסובסידיה הבריטית מצליחה: ההזמנות למסעדות מזנקות
80% מהמסעדות והברים בממלכה הצטרפו לתוכנית הממשלתית שמממנת עד 10פאונד לאדם בארוחה. ההטבה תינתן באמצע השבוע למשך החודש הקרוב. הביקורת: מדובר במצג שווא שייאלץ את המסעדנים לגייס שוב עובדים ולפטרם בסיום התוכנית
ג'ק מנספילד וקיר מטורגרי לא אוכלים בדרך כלל ארוחת צהריים במסעדה בימי שני. עם זאת, השבוע החליטו שני השרברבים שבמקום לבזבז 6 פאונד על כריכים מהסופר, הם יוציאו 7 פאונד על המבורגר של מסעדה מקומית שמחירו 14 פאונד, כאשר הממשלה תממן את יתרת החשבון.
- בוריס ג'ונסון: "המתנגדים לחיסון לקורונה הם משוגעים"
- התאוששות בבריטניה: המכירות הקמעונאיות זינקו ב-13.9% ביוני
- ממשלת בריטניה מעלה בכ-3% את השכר ל-900 אלף עובדי ציבור
הצמד ישב באחד מתשעה שולחנות עמוסים בבר היין והביסטרו The Laundry הממוקם בשכונת בריקסטון שבלונדון ומנצל את תוכנית ההטבות הממשלתית שהוצגה בחודש שעבר, 'לאכול בחוץ כדי לעזור לכלכלה' (Eat Out to Help Out). "אני מתפתה לעשות את זה כל יום", אמר מטורגרי.
שלישי הוא השישי החדש
עסקים שנרשמו לתוכנית יכולים להציע ללקוחות 50% הנחה על הזמנות בישיבה במקום, שאינן כוללות אלכוהול, כאשר הממשלה התחייבה לסבסד את היתרה, בסכום שלא יעלה על 10 פאונד לאדם. על פי התכנון, ההטבה תוצע בימי שני, שלישי ורביעי במהלך החודש הקרוב.
אחרי חודשים של סגר, The Laundry היא אחת מאלפי מסעדות ופאבים ברחבי בריטניה שזקוקים נואשות לסיוע שהתוכנית מציעה.
דס גונוורדינה, מנכ"ל D & D לונדון, המפעילה מסעדות יוקרה בבריטניה ובעולם, טען כי תוכנית ההטבות יותר מהכפילה את כמות ההזמנות ב־38 המסעדות שבבעלותו לעומת נתוני השבוע שעבר. זאת, בעוד רשת הסטייקים הוקסמור המפעילה עשרה סניפים דיווחה כי ביום ראשון היא רשמה למעלה מ־5,000 הזמנות תוך שש שעות לאחר שהכריזה על מבצע של סטייק ב־20 פאונד.
לפי סקר של איגוד ענף האירוח UKHospitality, יותר מ־80% מהפאבים והמסעדות ברחבי בריטניה משתתפים בתוכנית. "מעודד לראות שמזהים את חשיבות הענף שלנו ושמשרד האוצר מעביר במהירות תמיכה כה חשובה", אמרה קייט ניקולס, מנכ"לית הארגון. "אנחנו מקווים שההיענות תהיה רחבה באותה המידה גם בקרב הלקוחות, משום שעסקים השקיעו הרבה מאוד כדי להפוך את המקומות שלהם למוגנים מהנגיף", הוסיפה.
אף שיותר ממחצית השולחנות ב־The Laundry נתפסו בארוחת הצהריים של יום שני, שנחשבת על פי רוב לשקטה יותר, המנהלת מלני בראון מעידה כי העסק "נמצא עדיין במצב הישרדות". "עדיין יש חשבונות ודברים אחרים שמועד פרעונם הגיע במהלך הסגר ואנחנו צריכים לשלם", הסבירה ל"פייננשל טיימס".
ג'יי ראמן, בעליה של המסעדה הדרום־אסיאתית בלו טייגר הממוקמת במערב יורקשייר, ביטל את החופשה שלו באוגוסט כדי לנצל את העלייה בהתעניינות הלקוחות כתוצאה מהתוכנית הממשלתית. "ביום שני אני מלא לגמרי, למחרת גם כן. גם ביום רביעי כבר אין מקומות. שלישי ורביעי עומדים להיות השישי והשבת החדשים", אמר ראמן.
בדומה לבראון, גם ראמן השקיע סכום נכבד בנהלי ניקיון והיגיינה חדשים ובהתקנת מחיצות בין השולחנות. המסעדה שלו ממוקמת באזור של צפון בריטניה שבו הוחמרו הגבלות הריחוק החברתי ביום חמישי שעבר, ללא התרעה מראש, בעקבות עלייה בתחלואה. "ההודעה של יום חמישי בלילה הרגה לי את יום שישי, עשיתי פחות ממחצית העסקאות שאני בדרך כלל עושה", הוא אמר.
פיל מילס, ראש חטיבת מזון ומשקאות בפירמת הייעוץ הפיננסי אולד מיל טוען כי בזמן שעסקים רבים נמצאים בסכנה, תוכנית ההטבות הממשלתית שעליה הכריז שר האוצר רישי סונאק, מהווה "צעד יעיל לטווח הקצר בלבד". לצד תוכנית ההטבות למסעדנים ניתנו הנחות במע"מ לעסקים בענף ההארחה ומענקים למעסיקים שיחזירו עובדים מחל"ת. "קיימת סכנה שמסעדות ופאבים המשתתפים בתוכנית ירשמו זינוק עצום בהיקף הלקוחות למשך חודש, מה שעלול להסתיר את מצבו האמיתי של העסק ולגרום להם לשכור עובדים מחדש", טוען מילס. "אבל ברגע שתסתיים התוכנית הם לא יוכלו להרשות לעצמם להמשיך ולהעסיק את העובדים האלה".
המבוגרים לא באים
וויליאם ליס־ג'ונס, מהמבשלה המשפחתית JW Lees שבבעלותה 147 פאבים ומלונות, סיפר כי העסקים שמחוץ לאזור המוגבל "נסקו". עם זאת, הוא הוסיף שאפילו עם ההנחה, לקוחות מבוגרים עדיין לא הרגישו בטוחים מספיק כדי להגיע, והמכירות היו נמוכות בשליש לעומת השנה שעברה. בעלי עסקים אחרים התריעו, כי לקוחות אינם מודעים לתוכנית ההטבות, ועסקים רבים במיקומים מרכזיים ציינו כי תהיה לה השפעה מועטה כל עוד עובדי המשרדים עובדים מהבית.
סטיוארט פרוקטר, סמנכ"ל התפעול של רשת המסעדות והמלונות סטפורד קולקשן, אמר כי עיכב את פתיחת שתיים ממסעדות הקבוצה שבמרכז לונדון עד ליום שני בעקבות "היעדר הלקוחות" ביולי. אחת המסעדות נמצאת במלון סטאפורד שבאזור התיירות הפופולרי סיינט ג'יימס. בימים כתיקונם, תיירים זרים מהווים 85% מנפח פעילותה, כאשר ליתר אחראים בדרך כלל אנשי עסקים. לדברי פרוקטר, התוכנית הממשלתית הקפיצה את ההזמנות לאוגוסט אבל הוא עדיין צופה "כמה חודשים קשים מאוד". "אנחנו זקוקים לאנשים שישובו למשרדים, למטוסים שיגיעו לנמל התעופה הית'רו, ואנחנו צריכים שיהיו אטרקציות פתוחות", אמר.
ליז פרייס, המנהלת את החלל השיתופי פופ בריקסטון בו פועלים 55 מסעדות קטנות וקמעונאים, אמרה כי תפוסה של יותר מ־50% ביום שני בצהריים אינה עניין שבשגרה. להערכתה, למעלה מ־90% מהלקוחות ניצלו את התוכנית הממשלתית. עם זאת, היא חוששת שהביקוש ייעלם ברגע שהתוכנית ומזג האוויר הקיצי יסתיימו. "כשחושבים על הסתיו והחורף, מה יהיה אז?", היא תוהה.