"תוכניות ההתאוששות מהקורונה מוכרחות להגן גם על כדור הארץ"
דו"ח של הפורום הכלכלי העולמי, מציע בין השאר צמצום בזבוז במזון, עצירת סובסידיות לחקלאות מזיקה והגברת המהלכים לחיסכון באנרגיה וההשקעה באנרגיה מתחדשת. עפ"י הדו"ח, תוכנית התאוששות "מכוונות טבע" יכולה להגדיל את התמ"ג של מדינות העולם ב-10 טריליון דולר עד 2030
- המדענים צמצמו טווח העלייה בטמפרטורות: "המזל לא יציל אותנו משינויי אקלים"
- תיפרדו מדובי הקוטב: עלולים להיכחד עד סוף המאה הנוכחית
- מחקרים: פליטות מתאן עלולות להביא להתחממות גלובלית של 4-3 מעלות
"הכלכלה העולמית קשורה עבותות לבריאות כוכב הלכת שלנו", כתב בפתח הדו"ח מנכ"ל יוניליבר, אלן ג'ופ, יו"ר משותף של קהילת Champions for Nature מבפורום הכלכלי העולמי. "מגיפת הקורונה הראתה לנו את הצורך ביצירת חסינות גדולה יותר בשרשרת האספקה העולמית ומערכות אספקת המזון והבריאות. הדו"ח הזה מזהה ש-80% מאבדן המגוון הביולוגי נגרם על ידי שלושה מגזרים כלכליים: הפקת מזון, הפקת אנרגיה ובניית תשתיות. התלות של הכלכלות והעסקים שלנו בטבע ברורה, ואנחנו חייבים לזהות ולהפחית את הסיכונים מהפעילות שלנו. בכוכב לכת מת אין משרות או שגשוג!"
בימים אלו מגבשות מדינות רבות את תוכניות החילוץ ארוכות-הטווח שלהן. ותוכניות אלו, מזהירים מחברי הדו"ח, חייבות להיות מבוססות על יעדים בני-קיימא. "אנחנו מגיעים לנקודת אל-חזור בכל הנוגע למשבר ולאקלים. אם מאמצי ההתאוששות לא יטפלו במשברים המאיימים שמולנו, חלון הזדמנויות קריטי להמנע מההשפעות הגרועות ביותר יאבד לבלי שוב. החלטות היום לגבי איך לפרוס חבילות תמריצים יעצבו חברות וכלכלות לעשורים לבוא", נכתב.
הדו"ח גם מפרט שורה של המלצות להחייאת הכלכלה ושוק התעסוקה, למשל צמצום בזבוז במזון באמצעות בניית מגדלי אחסון ממתכת למניעת ריקבון מזון, ניהול משופר של דגי בר שיכול להגדיל את היקף הדיג וליצור 14 מיליון משרות וערך כלכלי של 170 מיליארד דולר, ועצירת סובסידיות לחקלאות מזיקה, שעומדות על 2 מיליארד דולר ליום. "שימוש זה בכספי ציבור פוגע בטובת הציבור. משהו שבור במערכת שלנו", נכתב.
כן מודגש הצורך במהלכים לחיסכון באנרגיה, למשל באמצעות שיפוץ מבנים שיהפוך את צריכת האנרגיה שלהם ליעילה יותר ויביא לחיסכון כולל של 825 מיליארד דולר עד סוף העשור, ובהגדלת ההשקעה באנרגיה מתחדשת (שרק ב-30 מדינוות זהה להשקעה בדלקי מאובנים).
בפורום הכלכלי העולמי גם מציינים שהשינוי שיביא יישום ההמלצות יגרום לאבדן משרות בתעשיות שונות, בפרט דלקי מאובנים, ומדגישים את החובה של ממשלות להערך לכך באמצעים כמו הכשרות וסיוע שיבטיחו מעבר הוגן לכל לכלכלה ירוקה יותר.