משבר הקורונה
מנסים לפתות את התיירים - עם לינה בחינם בקנקון והחזרי קורונה בקפריסין
מקסיקו, קפריסין, ספרד ואוסטרליה הן בין המדינות שהתלות הכלכלית שלהן בתיירות גבוהה במיוחד. בניסיון לצמצם את ההפסדים שכפתה הקורונה ולמשוך חזרה את התיירים, הן מציעות הטבות יצירתיות וחסרות תקדים
מנתוני המועצה העולמית לתיירות ונסיעות (WTTC) עולה כי ענף התיירות העולמי היה אחראי בשנה שעברה על 10.3% מהתמ"ג הגלובלי, עם תרומה ישירה ועקיפה של 8.9 טריליון דולר. על פי תחזית שפרסם ה־OECD בחודש שעבר, התעשייה, שהיתה בין הראשונות להיפגע ממשבר הקורונה, עלולה לאבד השנה 60% מהתיירות הבינלאומית. לדברי הארגון, נתון זה עלול להתרחב ל־80% במידה והנגיף ידחה את ההתאוששות הכלכלית לדצמבר.
- האו"ם: הכנסות סקטור התיירות העולמי עלולות לצלול ב-3.3 טריליון דולר
- השימוש בכרטיסי אשראי: התיירות מתאוששת, המסעדות בנסיגה
- האיחוד האירופי יפתח ב-1 ביולי את גבולותיו לתיירים - ישראל בחוץ
המדינות שיספגו את רוב הפגיעה הן אלה שהתמ"ג שלהן נסמך במידה רבה על פעילות הענף, שסובל מאי־ודאות מתמשכת והפסדים תופחים בשל הוצאות קבועות. כעת, חלק מהן מאמצות מהלכים יצירתיים שנועדו למשוך חזרה את התיירים.
מקסיקו:
גולף, ספא ורכב במבצע
החולות הלבנים שבחופי קנקון, קוזומל ופלאיה דל כרמן התרוקנו מתיירים בחודשים האחרונים, וכעת קמפיינים ממשלתיים ופרטיים מנסים להשיבם. באפריל נרשמה צניחה של 98.1% בהיקף התיירים שהגיעו למקסיקו דרך האוויר לעומת אפריל 2019, אז גדשו את המדינה 1.6 מיליון תיירי חוץ.
הקמפיין של משרד התיירות Piensa en Mexico (תחשבו מקסיקו) הושק בטלוויזיה המקומית ובפלטפורמות דיגיטליות נוספות והופץ גם בשפות שונות לשמונה מדינות ביניהן ארה"ב, קנדה, אוסטרליה וסין. הקמפיין כולל מסלולי תיירות מומלצים, כאשר כל מסלול תוכנן כך שהמרחק המרבי יעמוד על 3־4 שעות נסיעה מנקודת עניין מרכזית בערים הגדולות.
בחודש שעבר נפתחו מחדש חופים ואתרי תיירות נוספים במדינה. זאת, אף שמקסיקו מדורגת במקום החמישי בעולם מבחינת מספר המתים מנגיף הקורונה, עם למעלה מ־33.5 אלף איש שקיפחו את חייהם בעקבות המגפה.
בכדי לעזור לתיירים הפוטנציאלים להתגבר על החשש מהידבקות, איגוד המלונות של קנקון, פוארטו מורלוס ואיסלה מוחרס (AHCPM) השיק קמפיין משלו, הכולל הטבות חסרות תקדים. מאז 15 ביוני ועד 15 באוגוסט יציעו 200 המלונות החברים באיגוד הטבות כמו שני לילות חינם על כל שני לילות משולמים, השכרת רכב בחינם למשך יומיים עבור פרק זמן זהה שיימסר תמורתו תשלום, וגם אירוח שני ילדים ללא עלות בהזמנת חופשה של שני מבוגרים משלמים. בנוסף, חלק מהמקומות יציעו 20% הנחה על כניסה לפארקי שעשועים, מגרשי גולף ומכוני ספא.
בין 8 ביוני, אז נפתחו מחדש אתרי התיירות בקנקון ועד 6 ביולי הגיעו לעיר 70 אלף תיירים. לדברי AHCPM, התפוסה הממוצעת בבתי המלון בסביבה עמדה בזמן זה על 20%. שר התיירות המקסיקני מיגל טורוקו העריך כי התיירות במדינה, המעסיקה במישרין ובעקיפין 11 מיליון תושבים ואחראית ל־15.5% מהתמ"ג, תתאושש במלואה רק ב־2023.
קפריסין:
החזרי הוצאות לנדבקים
תחזית כלכלית של הנציבות האירופית שהתפרסמה החודש, העריכה כי מצבה הכלכלי של קפריסין ייפגע השנה אנושות בעקבות אובדן 75% מההכנסות בענף התיירות, שמהוות 15% מהתמ"ג ועמדו בשנה שעברה על 2.7 מיליארד יורו.
היקף התיירים הנכנסים לקפריסין צנח ב־46.5% ברבעון הראשון של 2020. ב־9 ביוני קפריסין פתחה את שעריה לתיירים ממספר מדינות, ביניהן יוון וגרמניה, ובסוף השבוע שעבר הודיעה כי תפתח את שעריה לתיירים מבריטניה ב־1 באוגוסט. האחרונים מהווים 33% מהתיירים לקפריסין.
עם זאת, הכניסה מרוסיה וישראל - מדינות המוצא המדורגות במקום השני והשלישי לקפריסין - עדיין אסורה, על פי הנחיות האיחוד האירופי. "לצערי, ישראל מחוץ למשחק לפחות עד סוף יולי, והביקוש מגרמניה אינו עומד בציפיות בגלל התפיסה הפסיכולוגית של התיירים, שאין לה שום קשר לקפריסין", אמר סגן שר התיירות הקפריסאי סאוואס פרדיוס בשיחה עם "סייפרוס מייל". התנערותו של פרדיוס מחששות התיירים נובעת ממצבה הטוב יחסית של קפרסין, כאשר נכון להיום (שבת) נרשמו במדינה 19 מקרי מוות בלבד הקשורים לנגיף. הרשויות בקפריסין הודיעו כבר בסוף חודש מאי כי המדינה תישא בכל הוצאות השהות של תייר שיאובחן כחולה קורונה. כיסוי ההוצאות כולל לינה, מזון ותרופות לחולה ולבני משפחתו.
החל מאתמול בריטניה מתירה לאזרחים ששהו בקפריסין וב־58 יעדים נוספים לשוב למולדתם מבלי צורך בבידוד, אך המדינה המזרח־תיכונית מתנה את הגעת הבריטים אליה החל מתחילת החודש הבא בהמשך מגמת הירידה בתחלואה בממלכה.
ספרד:
תשקיע 4.25 מיליארד יורו
ב־1 ביולי ספרד פתחה את שעריה לתיירים בינלאומיים ממדינות שנמצאות במצב אפדימיולוגי דומה לשלה. עשרה ימים קודם לכן, תושבי האיחוד האירופי כבר הורשו לנפוש במקומות כמו מדריד, ברצלונה, פלמה דה מיורקה ואיביזה.
"ספרד זקוקה לתיירים ותיירים זקוקים לביטחון", קבע ראש הממשלה פדרו סנצ'ז במסיבת עיתונאים שכינס עוד במאי. "אנחנו נבטיח שהתיירים לא יהיו בסיכון ולא יסכנו אותנו". בכדי להבטיח שתשתיות התיירות ישאירו את ראשן מעל המים במדינה שמדורגת במקום השני בעולם במספר התיירים הזרים אליה, עם כמעט 83 מיליון כניסות ב־2018, ממשלת ספרד הודיעה בחודש שעבר כי תקצה לענף סיוע בשווי 4.25 מיליארד יורו. זאת, לאחר שלושה חודשי שיתוק שנכפו על התעשייה האחראית ל־14.3% מהתמ"ג.
חלק הארי של התקציב, 2.5 מיליארד יורו, יוקצו על ידי הבנק הממשלתי ICO כהלוואות לחברות. 850 מיליון יורו נוספים יוקדשו לפרויקטי שיווק דיגיטליים. לדברי סנצ'ז, להשקת התוכנית מניעים נוספים לאלה הכלכליים. "יש חשיבות רבה למוניטין ולדימוי של ספרד", הסביר.
הממשלה הספרדית הגיעה להסדר עם מפעילת נמלי התעופה הגדולה בעולם Aena, המחזיקה 46 נמלים כאלה בספרד. על פי ההסכם, המדינה תסבסד הוזלת מסים שחברות תעופה זרות נדרשות לשלם כשהן נוחתות בנמל תעופה ספרדי. מהלך זה משמעותי במיוחד שכן 80% מהתיירים לספרד עושים את דרכם בטיסה.
בחודש מרץ היתה ספרד אחד ממוקדי המגפה באירופה אך בחודשיים האחרונים דעך מספר המאובחנים היומי מאלפים למאות. עם זאת, בשבוע שעבר הוטל סגר חלקי על 70 אלף תושבים במחוז הצפוני גליסיה.
אוסטרליה:
רוצה שהסינים ירגישו נוח
ב־2019 נכנסו לאוסטרליה 9.5 מיליון תיירים. מדינת המוצא המובילה, עם יותר מ־1.3 מיליון מבקרים, היתה סין. ניו זילנד אמנם אחראית על מספר דומה של תיירים לאוסטרליה באותה השנה, אך ההכנסות מתיירים מהשכנה הדרום־מזרחית הסתכמו ב־2.6 מיליארד דולר אוסטרלי (1.8 מיליארד דולר ארה"ב), לעומת 12.4 מיליארד דולר אוסטרלי (8.6 מיליארד דולר ארה"ב) שהזרימו לאוסטרליה התיירים מהמעצמה האסיאתית. ענף התיירות האוסטרלי אחראי ל־10.8% מהתמ"ג במדינה.
בנוסף, בשמונה האוניברסיטאות המובילות באוסטרליה, אחד מכל עשרה סטודנטים מגיע מסין, היחס הגבוה ביותר בקרב המדינות המפותחות.
לאור אלה, סביר שאת ההנחיה מ־1 בפברואר, שלא להכניס לגבולות המדינה את המגיעים מסין, קיבלו הרשויות האוסטרליות בלב כבד. כעת, חמישה חודשים מאוחר יותר, מרבית האיסורים על כניסת זרים למדינה עדיין בתוקף, אך גוברים הסימנים לכך שגם כשאוסטרליה תיפתח שוב לתיירים, הסינים לא ימהרו לחזור.
בתחילת החודש הזהיר משרד התיירות והתרבות הסיני את התושבים שלא לנסוע לאוסטרליה, והאשים את המדינה באפליה, גזענות ואלימות כלפי סינים על רקע התפרצות נגיף הקורונה. בתגובה, ימים ספורים לאחר מכן השיקו אנשי עסקים ובכירים באוניברסיטאות באוסטרליה, את הקמפיין האינטרנטי "Australia Welcomes You". המשתתפים הצטלמו כאשר הם אוחזים שלטים בסינית עם הכיתוב "אוסטרליה מקדמת את פניכם" ותמונותיהם הועלו לרשתות החברתיות הסיניות וויבו ו־וויצ'ט. לדברי נשיא הפורום הסיני־אוסטרלי ג'ייסון יאטסן לי, מטרת הקמפיין היא שקול הציבור יתעלה על העימות הפוליטי.
היחסים בין אוסטרליה וסין - שותפת הסחר הגדולה ביותר שלה - התלהטו בחודשים האחרונים. לאחר שקנברה ביקשה לפתוח בחקירה משלה בנוגע להתפרצות הקורונה, בייג'ינג הגיבה בהטלת מסי יבוא בגובה 80% על שעורה אוסטרלית וחסימת היבוא מארבעה בתי מטבחיים אוסטרליים.
על פי דיווח של ה"גלובל טיימס" מהשבוע שעבר, סטודנטים סינים רבים חוששים לחזור למוסדות הלימוד האוסטרליים, וגם סוכני הנסיעות פסימיים לגבי נכונותם של הסינים לבקר ביבשת.