מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של לבנון - חוב של 87 מיליארד ד'
דירוג האשראי של המדינה הורד מ-Caa2 ל-Ca. המדינה נמצאת במשבר הקשה ביותר שלה מאז מלחמת האזרחים שהסתיימה לפני 30 שנה - החוב שלה מגיע ליותר מ-150% מהתמ"ג
סוכנות דירוג האשראי הבינלאומית מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של לבנון מ-Caa2 ל-Ca ושינתה את תחזיתה ל"יציבה", על רקע אחד המשברים הכלכליים הקשים שחווה המדינה מאז מלחמת האזרחים שהתנהלה בין 1975-1990. המצב במדינה הידרדר לאחר פרוץ המחאה במדינה באמצע אוקטובר נגד האליטה השלטת, שמואשמת בעשורים של שחיתות וניהול כושל.
- גם הממשלה החדשה תתקשה לחלץ את לבנון מהבוץ העמוק
- לבנון: הבנקים נפתחו אחרי שבועיים, אך מגבילים העברת דולרים מחוץ למדינה
- בצל המחאה: אל-חרירי הודיע על התפטרותו
החוב העצום של לבנון - 87 מיליארד דולר - מגיע ל-150% יותר מהתמ"ג של המדינה. על רקע משבר נזילות חמור, הבנקים הטילו בקרות הון לא רשמיות, שמגבילות את סכום המשיכה לכמה מאות דולרים בחודש. כלכלת המדינה נסמכה מאוד על דולרים אמריקאיים מאז תום מלחמת האזרחים בת 15 השנים שהשתוללה בה עד 1990.
בחודשים האחרונים איבד המטבע המקומי, שתלוי בדולר מאז 1997, כ-60% מערכו בשוק השחור. משלחת של קרן המטבע העולמית החלה ביום חמישי בסדרת פגישות ייעוץ בלבנון שמטרתן לסייע לפתור את המשבר הכלכלי, על רקע חששות שהמדינה תגיע למצב חדלות פירעון ביחס לתשלומי חובות ה-Eurobond שלה בפעם הראשונה.
בסוף אוקטובר האחרון התפטר ראש ממשלת לבנון סעד אל-חרירי. הפיטורים הגיעו על רקע גל המחאה. בכך נענה אל-חרירי לאחת הדרישות המרכזיות של המפגינים ברחובות ובכיכרות. שעה קלה לפני נאומו הותקפו מפגינים במרכז ביירות, לפי הדיווחים על-ידי פעילי חיזבאללה.
ממשלה חדשה, בעיות ישנות
בדיוק לפני חודש ממשלת לבנון החדשה קיימה את ישיבתה הראשונה בארמון הנשיאות, כשברקע נמשכת המחאה העממית שהפכה לאלימה, עם מאות פצועים בהתנגשויות עם כוחות הביטחון. ראש הממשלה החדש חסן דיאב נקט כמה צעדים במטרה להרגיע את דעת הקהל, אך לפי התגובות הראשוניות ברחובות ביירות וברשתות החברתיות הוא נכשל. בעיקר משום שהוא מזוהה עם הפוליטיקה הישנה שנגדה מוחים המפגינים.
דיאב הוא אלמוני למדי בלבנון למרות שכיהן בעבר כשר חינוך וכן שימש כמרצה באוניברסיטה האמריקאית בביירות. לממשלתו, הכוללת 20 שרים, כבר הודבק התואר "ממשלת הכישלון" וסיכויי הצלחתה לא נראים מעודדים.
ההפגנות המתמשכות במדינה הביאו לכך שמאות עסקים נסגרו ואלפים איבדו את עבודתם. גם גישתם החופשית של הלבנונים לכספיהם המופקדים במערכת הבנקאית נחסמה, כחלק מהצעדים שהנהיג הבנק המרכזי כדי למנוע משיכת כספים מסיבית. התוצאה: הלירה הלבנונית התרסקה ושערה בשוק השחור השחור כבר הגיע ל־2,600 לירות לדולר, לעומת השער היציג הקבוע של 1,500 לירות לדולר שקבע הבנק המרכזי.
ההגבלות על משיכת כסף הביאו לגל של התקפות אלימות על סניפי בנק ומכונות למשיכת מזומנים, מה שעורר קורת רוח בקרב אנשיו של חסן נסראללה שבעבר ביקרו קשות את הבנק המרכזי על כך ששיתף פעולה עם המערב בסנקציות על חיזבאללה. מנגד, גורמי שוק בלבנון טוענים שחיזבאללה הוא אחד האשמים בהידרדרות הכלכלית במדינה, שכן הארגון משך מיליארדי דולרים מחשבונותיו כמה שבועות לפני תחילת ההפגנות.