משבר הקורונה
במדינות הדמוקרטיות טראמפ מעודד הפגנות בעד סיום הסגר
נשיא ארה"ב הטיל על מושלי המדינות את האחריות להחזרת המשק לפעילות, אבל משתלח במי שלא מעודד סיום מהיר של הסגר. אלפי אזרחים הפגינו בעד פתיחת הכלכלה וטראמפ ליבה בטוויטר: "שחררו את מינסוטה, שחררו את מישיגן, שחררו את וירג'יניה"
ארה"ב, המובילה העולמית במספר חולי הקורונה בשטחה, רשמה ביום חמישי שיא מיתות יומי כאשר בתוך 24 שעות קיפחו את חייהם 4,591 אנשים שחלו בנגיף. כמעט פי שניים מהשיא הקודם שנרשם יממה לפני כן. באותו היום פרסם הנשיא דונלד טראמפ קווים מנחים לקראת חזרת המשק לשגרה, תוכנית תלת־שלבית שאושרה על ידי יועצי בריאות הציבור של הממשל
- מומחים מזהירים: "טראמפ עלול לגרום לארגון הבריאות העולמי לפשוט רגל"
- ארה''ב: חתימת טראמפ תופיע על הצ'קים לאזרחים; המימון ל-WHO יופסק
- "מצב מדהים וחסר תקדים": תביעת הענק של אמזון נגד הפנטגון קוראת להדחת טראמפ
הבית הלבן הטיל על מושלי המדינות את ההוצאה לפועל של החזרה ההדרגתית לשגרה, והנחה אותם לעשות זאת על פי המצב הרפואי בכל מדינה ולא תוך התחייבות לתאריכי יעד קבועים. על פי המלצת הממשל, מדינה תוכל להתחיל את השלב הראשון של השיקום במידה שבמשך שבועיים רצופים חלה ירידה בהיקף התוצאות החיוביות להימצאות הווירוס כשיעור מסך הבדיקות המתבצעות, ובכפוף לתפקוד גבוה של בתי החולים. בנוסף הממשל מציע שתוכנית בדיקות מקיפה לצוותים הרפואיים שנמצאים בסיכון תהיה גם היא תנאי לעמידה בקריטריון.
מחסור בדברים בסיסיים
בכל מעבר בין שלבי התוכנית, המדינות יצטרכו לעמוד בתנאים אלה, כדי למנוע החמרה במצב בריאות הציבור כתוצאה מהחלשת ההגבלות. בשלב הראשון בתי קולנוע, אצטדיוני ספורט ומסעדות ייפתחו, אך המבקרים יתבקשו לשמור על מרחק סביר זה מזה. בתי הספר והברים יישארו סגורים. בשלב השני בתי ספר, פעילויות נוער ונסיעות לא חיוניות יותרו, אך אוכלוסיות פגיעות יונחו להישאר עדיין בבתים. הממשל מעודד עבודה מרחוק גם בשלב זה. בשלב השלישי והאחרון אוכלוסיות פגיעות יוכלו לחדש אינטראקציות חברתיות, והביקורים בבתי חולים ומוסדות סיעוד יתחדשו.
בכל שלושת השלבים הבית הלבן מנחה את הציבור לשמור על רמה גבוהה של היגיינה ומפציר באלו שחשים רע להישאר בבתיהם. אל המעסיקים פונה הממשל בבקשה להתוות מדיניות שתתאם את ההנחיות הרגולטוריות של המדינה ושל הממשל הפדרלי, בהן שמירה על מרחק פיזי בין עובדים, בדיקות חום שגרתיות וחיטוי אזורים משותפים.
כאמור, טראמפ העביר את המושכות אל מושליו, והדגיש כי גם האחריות להשגת ציוד רפואי ובדיקות לגילוי הווירוס נמצאת בידיה של כל מדינה, מה שמצמצם באופן משמעותי את מידת האחריות בפועל של הבית הלבן על חזרת ארה"ב לשגרה. "אתם הולכים להיות המבוגר האחראי", מסר הנשיא האמריקאי למושלי המדינות. "אנחנו נעמוד לצדכם ואנחנו הולכים לפתוח את המדינה שלנו לפעילות".
עם פרסום התוכנית התריעו מומחי בריאות ואנשי ממשל כי נקיטת הקלות מוקדמת מדי עלולה לגרור החמרה בהתפשטות נגיף הקורונה וכי המועד הבטוח ביותר להסרת המגבלות הוא לאחר היקף רחב דיו של בדיקות. הם מתריעים כי מחסור בדברים בסיסיים כמו מטושים, כימיקלים לבדיקה ואתרים זמניים לערוך בהם את הבדיקות, מקשה את ההגעה אל היעד. מאז התפרצות המגפה ערכה ארה"ב 3 מיליון בדיקות לגילוי קורונה, אך לטענת המומחים, רמת הבדיקות צריכה לגדול למיליוני בדיקות בשבוע לפני שהאמריקאים יוכלו לשוב לעבודה בהמוניהם.
"זו לא תוכנית, זו בקושי מצגת בפאוורפוינט", צייץ בטוויטר רונלד קליין, שעמד בראש הצוות שהוביל את תגובת ארה"ב להתפרצות נגיף האבולה ב־2014, כשהתייחס לתוכנית שפרסם טראמפ. לדבריו, בין הקווים המנחים שפרסם הממשל, הגברת קצב הבדיקות אינה מופיעה כתנאי ולא נקבע אפילו רף מסוים של רמת תחלואה לפני פתיחה כלכלית.
ד"ר אנתוני פאוסי, המומחה הבכיר למחלות זיהומיות בממשל טראמפ, הודה בשבוע שעבר שלמדינה אין מספיק בדיקות ויכולות מעקב אחר התפשטות הנגיף כדי להרשות לעצמה להיפתח מחדש. גם בכירים במגזר הפרטי העלו חששות דומים במהלך שיחה עם הנשיא.
"זה מטורף שהמדינה מושבתת בגלל מטושים", אמר עשיש ג'א העומד בראש מכון הרווארד לבריאות עולמית בשיחה עם "הוול סטריט ג'ורנל". "זה מטושים, זה ריאגנטים, זה הכל. הנשיא היה יכול להפעיל את חוק הייצור לצורכי ביטחון, והוא היה יכול להשתמש בחיל ההנדסה כדי להקים מתקני בדיקות".
לאור התנערות הממשל הפדרלי, מתאגדים כעת מושלים ברחבי המדינה כדי שיוכלו להתייעץ זה עם זה בעניין ההתמודדות הכלכלית והבריאותית מול המגפה. מושל ניו יורק אנדרו קואומו, שכבר הודיע בסוף השבוע שעסקים לא חיוניים יישארו סגורים לפחות עד ל־15 במאי, הוא חלק מהתאגדות כזו, ביחד עם מושלים נוספים מהחוף המזרחי. גם בחוף המערבי מושלי מדינות נוקטים את אותה שיטת התארגנות, וביום חמישי שעבר הודיעה קבוצה של שבעה מושלים ממרכז ארה"ב שתעשה את אותו הדבר.
מפגינים נגד הסגר
על אף אזהרות המומחים מפני הסרה מוקדמת ומסוכנת של המגבלות, במדינות מישיגן, מינסוטה, וירג'יניה ויוטה התקיימו הפגנות הקוראות לרשויות לבטל את הסגר. זאת, בטענה שהדבר מגביל את התנועה ללא כל היגיון וחונק את הפעילות הכלכלית. הפגנות נוספות עם אותו המסר התקיימו כבר במדינות נוספות וצפויות להיערך גם במרילנד, טקסס, ויסקונסין ואורגון.
שלשום הביע טראמפ את תמיכתו במחאות בשורת ציוצים בחשבון הטוויטר שלו. "שחררו את מינסוטה, שחררו את מישיגן, שחררו את וירג'יניה", נכתב באחד מציוציו שהתייחס אל המדינות כאילו היו טריטוריות שנפלו בשבי של האויב. המסר הופנה ככל הנראה למושלי המדינות, כל השלושה הם מושלים מטעם המפלגה הדמוקרטית. לעומת זאת בחר הנשיא האמריקאי שלא להתייחס למדינות שבהן התקיימו הפגנות אך מובלות על ידי מושלים רפובליקנים.
התבטאויות אלה מתווספות להתנגחויות קודמות מצד טראמפ ותומכיו כלפי המושלים הדמוקרטים בנושא הטיפול האמריקאי בקורונה. את מושל ניו יורק אנדרו קואומו ביקר הנשיא כשטען שהוא מטפל בצורה לקויה במגפה ומבזבז יותר מדי זמן ב"קיטורים".
עד כה, ההפגנה הגדולה ביותר נגד הסגר התקיימה במישיגן בהשתתפות כ־3,000 מפגינים. המחאה אורגנה על ידי קבוצת נציגי ממשל התומכים בטראמפ, והמפגינים קראו שוב ושוב "תכלאו אותה" — הצעת ענישה שכוונה למושלת הדמוקרטית גרטשן וויטמר. בחודש שעבר כינה אותה הנשיא בזלזול "האשה הזאת ממישיגן", כשהזהיר את סגנו מייק פנס שלא ליצור קשר עם מי שביקרה בפומבי את התנהלות הממשל הפדרלי במשבר הקורונה.