$
קורונה

מומחים מזהירים: "טראמפ עלול לגרום לארגון הבריאות העולמי לפשוט רגל"

הכרזת נשיא ארה"ב על הפסקת התרומה לארגון הבריאות העולמי זוכה לביקורות נזעמות. ארה"ב היא התורמת הגדולה ביותר לארגון ואחראית ל-22% מהמימון ולתפעולו השוטף. ביל גייטס התורם 10% מתקציב הארגון: "עבודתו מאטה את קצב התפשטות הקורונה, אין לו תחליף"

נועם אוסטפלד 15:5716.04.20

 ברקע משבר בריאותי גלובלי חסר תקדים, נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע אתמול (ד') כי הכלכלה הגדולה בעולם תפסיק באופן זמני את המימון שלה לארגון הבריאות העולמי (WHO). בין הסיבות שמנה הנשיא האמריקאי: התרומה הקטנה של סין לארגון ביחס לגודלה והתשבחות שהארגון חלק לה על תגובה מהירה למגפה, אף כי ברור כיום כי המקרה הראשון זוהה בסין כבר ב-17 בנובמבר 2019.

 

למרות שבשלב זה לא ברור מתי תיכנס ההחלטה לתוקף, ואם היא בכלל נמצאת בסמכותו של טראמפ - מומחים כבר מזהירים כי משיכת המימון האמריקאי מהארגון עלולה להביא לקריסתו. ארה"ב היא התורמת הגדולה ביותר ל-WHO ואחראית ל-22% מכלל הסכומים שמזרימות אליו המדינות החברות. "למרות שהתרומה יכולה להראות קטנה, יש לזכור שהיא אחראית לתפעול השוטף והיומיומי של הארגון", מזהיר אדם קאמראדט-סקוט, פרופסור חבר לביטחון בינלאומי באוניברסיטת סידני שצוטט בבלומברג. הוא המשיך ואמר כי טראמפ עלול "לגרום לארגון לפשוט רגל", אם ארה"ב תפסיק את תשלומי דמי החבר שלה ואת כל שאר תרומותיה לארגון.

 

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. הכריז על הפסקת המימון לארגון הבריאות העולמי נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. הכריז על הפסקת המימון לארגון הבריאות העולמי צילום: AP

בסבב המימון האחרון (2018-2019), ארה"ב העבירה לארגון 553 מיליון דולר, סכום המשקף 14.67% מהתקציב הכולל של ה-WHO, שעמד על 6 מיליארד דולר. בשקלול דמי החבר, הנתח שלה במימון הארגון מגיע ל-22% ולסכום של 893 מיליון דולר. שנייה מדורגת קרן ביל ומלינדה גייטס עם 357.7 מיליון שמהווים 9.76% מהתקציב, ובמקום השלישי נמצאת ברית החיסונים GAVI עם 313.3 מיליון דולר (8.39%). בריטניה וצפון אירלנד מדורגות במקום הרביעי עם 293.5 מיליון דולר (7.79%). המדינות והארגונים הבאים בתור בעשירייה הפותחת הם גרמניה, האו"ם, הבנק העולמי, ארגון רוטארי, הנציבות האירופית ויפן.

 

סין מדורגת הרחק משם, במקום ה-49, עם תרומה של 7.9 מיליון דולר, שמשקפת 0.21% מכלל התקציב של הארגון. ישראל, לשם השוואה, אחראית לתרומה של 72 אלף דולר בלבד ל-WHO, סכום נמוך משמעותית מתרומת הרשות הפלסטינית שעמדה ב-2018-2019 על 1.1 מיליון דולר (0.03%), ומתרומתה של לבנון שעמדה על 2.6 מיליון דולר (0.07%).

 

ביל גייטס. "הפסקת המימון באמצע משבר בריאות עולמי זה מסוכן" ביל גייטס. "הפסקת המימון באמצע משבר בריאות עולמי זה מסוכן" צילום: בלומברג

למרות שטראמפ אינו היחיד שהפנה ביקורת כלפי ה-WHO, הודעתו על משיכת המימון גררה תגובות זועמות. "כן, ארגון הבריאות העולמי אינו מושלם ויש לייחס לו אחריות להתנהלות הבעייתית מול סין, אבל עכשיו זה לא הזמן. זה יפגע בעולם, זה יפגע באמריקה. זאת החלטה גרועה במיוחד", צייץ בטוויטר אשיש ג'ה, מנהל המכון לבריאות גלובלית באוניברסיטת הרווארד.

 

גם ביל גייטס, התורם המשמעותי השני אחרי ארה"ב, הביע את מורת רוחו. "הפסקת מימון לארגון הבריאות העולמי במהלך משבר בריאות עולמי זה מסוכן כמו שנשמע", צייץ אתמול. "עבודתם מאטה את קצב התפשטות הקורונה ואם העבודה הזו תופסק, אף ארגון אחר לא יוכל להחליף אותם. העולם זקוק ל-WHO".

 

 

 

x