משבר הקורונה
בלב הפיננסי של ארה"ב מת חולה בכל 9.5 דקות
בית חולים צף של הצי יעגון היום בניו יורק ויצטרף למאמץ המלחמתי של המושל אנדרו קואומו, שמנסה למנוע מהנשיא טראמפ לשתק את הכלכלה. המגפה נחתה על התפוח הגדול בתקופה של זינוק בצמיחה ושפל באבטלה
העיר ניו יורק, לבה הפיננסי והעסקי של הכלכלה החזקה בעולם, הפכה בתוך שבועות ספורים למוקד הגדול ביותר של מגפה עולמית חסרת תקדים, עם מעל 29 אלף נדבקים ו־517 מתים, נכון לאמש.
ברקע תמונות מדאיגות של חדרי מיון הקורסים תחת העומס, ייפתחו ארבעה מרכזי חירום נוספים, בברוקלין, קווינס, סטאטן איילנד והברונקס, ובהם 4,000 מיטות. במרכז הכנסים ג'אביץ במנהטן ייפתח היום בית חולים ארעי עם 1,000 מיטות, והיום גם צפויה לעגון בעיר ה־USNS קומפורט, בית חולים צף של הצי, עם 1,000 מיטות אשפוז, שהקדים את הגעתו מלוס אנג'לס. על פי הערכות גורמים במדינת ניו יורק, יידרשו 140 אלף מיטות כאשר המגפה תגיע לשיאה בעוד 14 עד 21 ימים.
- טראמפ שוקל סגר מלא על ניו יורק; יותר מ-30,000 מתים ברחבי העולם
- הקורונה מרעידה את הקרקע מתחת לרגלי הקפיטליזם
- מושל מדינת ניו יורק: "תוכנית הסיוע הפדרלית נוראה עבורנו"
המשבר החמור ביותר מאז השפל הגדול של שנות השלושים משתק את כלכלת העיר ניו יורק בתקופה של צמיחה חזקה. ברבעון הרביעי של 2019 נרשמו בה 2.4% צמיחה בחישוב שנתי, לעומת 1.6% רבעון קודם לכן. שיעור האבטלה הגיע לשפל של שש שנים — 4% לעומת ממוצע של 3.5% בארה"ב. מרב המשרות, 7,200 במספר, נוספו ברבעון האחרון למערכת הבריאות, ופריחה דומה חווה גם השירות הסוציאלי - שני גופים שנמצאים כעת בעין הסערה.
שיא בהכנסות ממסים
ברבעון הרביעי נרשמה גם עלייה של 5.4% בהכנסות עיריית ניו יורק ממסים לעומת הרבעון המקביל ב־2018, לכ־3 מיליארד דולר, והשכר השעתי במגזר הפרטי טיפס ב־4% בחישוב שנתי ל־38.23 דולר. הנגיף שהתפרץ בשוק אוכל בווהאן שבסין בשלהי 2019 משתק כעת את העיר המובילה בעולם במספר המיליארדרים, עם הון פרטי של 3 טריליון דולר בחישוב כולל. בהתאם, הבית היקר ביותר בארה"ב הוא הפנטהאוז של המשקיע המיליארדר קן גריפין, בסנטרל פארק סאות' 220, שאותו רכש ב־2018 ב־238 מיליון דולר.
אך כעת, השגשוג ניצב חסר אונים אל מול מחסור גובר והולך בציוד חירום. נתונים שפורסמו בסוף השבוע הצביעו על זינוק חד בקצב התמותה בתפוח הגדול, כאשר אדם אחד מת מקורונה מדי 9.5 דקות, לעומת 17 דקות ביום חמישי.
המלחמה על חיי תושבי ניו יורק מתחוללת ברקע קרב אגו שמנהל נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מול מושלים מקומיים, ובכלל זה גם מושל מדינת ניו יורק אנדרו קואומו, שהוכתר בשבועות החולפים כגיבור השעה. בסוף השבוע האחרון עלו ההתכתשויות מדרגה, זאת ברקע תוכניתו של טראמפ להטיל עוצר כולל על העיר ניו יורק. קואומו הזדעק, הגדיר את המהלך "אנטי אמריקאי", והזהיר כי כלכלתה תקרוס. בתגובה, טראמפ ניאות להסתפק במגבלות התנועה הקיימות.
"אם נטיל עוצר כולל, אנחנו נהיה ווהאן", אמר קואומו, בהזהירו כי מהלך כזה יפיל את השווקים בעוצמה שתמנע מכלכלת ארה"ב להתאושש במשך חודשים, אם לא שנים. "זה ישתק את המגזר הפיננסי כולו", קבע.
30 אלף מכונות הנשמה
בינתיים, הוא ממשיך להילחם על כל מכונת הנשמה וממתין בחיל ורעד לשיאו של המשבר, שעשוי להגיע כבר בחג הפסחא. תאריך שאותו רק לפני זמן קצר הגדיר טראמפ כ"מועד החזרה לעסקים כרגיל". על פי הערכות קואומו, מדינת ניו יורק תזדקק בקרוב מאוד ל־30 אלף מכונות הנשמה, זאת ברקע זינוק של 55% במחיריהן ל־45 אלף דולר ליחידה.
הקרב על מכונות ההנשמה לא מתנהל רק בניו יורק. ראשת העיר של ניו אורלינס לטויה קנטרל הזהירה בסוף השבוע כי עירה עלולה להפוך לניו יורק הבאה מבחינת היקף הקורבנות, כאשר מכונות ההנשמה יספיקו אולי עד ל־2 באפריל. הקורונה המשתוללת בבירת הג'ז ההסטורית של ארה"ב היא רק עוד עדות להשפעות המלחמות הפוליטיות והיעדר יד מכוונת מהבית הלבן. אותה יד שלא עצרה את קיומו של המרדי־גרא המפורסם של ניו אורלינס בפברואר בטענה שזה "סתם נגיף", והציתה בכך מוקד קטלני נוסף.