$
פייננשל טיימס
גג עמוד פייננשל טיימס חדש לבן

FT

שוויץ ערוכה למשבר הקורונה כבר 50 שנה

התלות הגבוהה של שוויץ במזון מיובא ושיבושים שחוותה בעבר בשרשראות אספקה הביאו אותה ליצור מאגרי חירום ובהם מאות אלפי טונות של מוצרי יסוד. המגזר הפרטי שמעורב בפרויקט הלאומי מאחסן את המלאים ומאפשר לשמור על מחירים נמוכים

סאם ג'ונס, פייננשל טיימס 07:0629.03.20

נגיף הקורונה – תמונת מצב בארץ ובעולם

 

במהלך השבוע שעבר לקוחות ברחבי אירופה רוקנו את מדפי הפסטה, קופסאות השימורים ונייר הטואלט בסופרמרקטים. זאת, בצל מגפת הקורונה שכפתה על מדינות רבות סגרים, חירבה שרשראות אספקה והציתה תבהלת הצטיידות. באותו הזמן בציריך שבשוויץ, המחסור היחיד שנרשם היה דווקא בלקוחות.

 

 

 

נכון לאתמול (שבת) היתה שוויץ המדינה התשיעית בעולם מבחינת מספר הנדבקים בה עם 13.2 אלף חולים מאומתים, מתוכם מתו 237 כתוצאה מהנגיף. ביום חמישי שוויץ היתה המדינה המובילה באירופה מבחינת מספר החולים לנפש, נתון שמצביע במידה מסוימת על סמיכותה למחוז לומברדיה שבצפון איטליה - מקור התפרצות המגפה באירופה. עם זאת, גם לנוכח העוצר שהטילה הממשלה השוויצרית, נרשמו רק הפרעות זניחות בשרשרת האספקה.

 

 

 

אספקה רפואית כבר בשימוש

עם מחסנים שמכילים מצרכי מזון ומוצרים נוספים שיכולים להספיק לשלושה עד שישה חודשים, שוויץ מתחזקת את אחד המצבורים האסטרטגיים הגדולים בעולם. נכון לשנה שעברה אגרה המדינה האירופית 63 אלף טונות סוכר, 160 אלף טונות קמח לבן, 33.7 אלף טונות שמן בישול וקצת פחות מ־400 אלף טונות של מזון שמיועד לבהמות בתעשיית החלב. זאת, עבור 8.5 מיליון התושבים במדינה. הרשויות בשוויץ כבר השתמשו בחלק מהאספקה הרפואית שהיתה במלאים.

 

"היו כמה אתגרים לוגיסטיים בעקבות ביקוש חריג", אמר ורנר מאייר, ראש המשרד לאספקה כלכלית לאומית (BWL), הגוף האמון על תיאום מאגרי המדינה עם המגזר הפרטי. "אבל כרגע שוויץ מצוידת במספיק מזון ותרופות". הגיאוגרפיה וההיסטוריה של שוויץ השרישו חשיבה אסטרטגית בת עשרות שנים בנוגע לשרשראות האספקה של המדינה, ציין מאייר.

 

"שוויץ תלויה משמעותית ביבוא, כאשר בין 40% ל־50% מהמזון במדינה מיובאים. לכן, החזקת מלאים של מוצרים מסוימים היא מהלך התמגנות חשוב מאוד". הוא הוסיף כי המערכת עוצבה כדי למנוע כשל שוק במקרה של משבר בלתי צפוי - בדיוק כמו המגפה הנוכחית.

 

לא רק אספקתם של מוצרי יסוד מובטחת. בנובמבר התקיימה בשוויץ מחאה ציבורית ענקית שקראה לגנוז את התוכניות להפסקת אגירת הקפה במדינה. טכנוקרטים בממשל טענו כי הערך הקלורי האפסי של הקפה הופך אותו ל"לא חיוני". משום שהפסידו, שוויץ נהנית ממלאים של 15 אלף טונות פולי קפה, שישרתו אותה בימי מגפת הקורונה במידה שהיבוא אל המדינה יידלדל והמלאים המסחריים הקיימים יאזלו.

 

אספקה הולמת היא רק מחצית מהתמונה. במשך שנים וכדרך קבע הממשלה מנהלת קמפיינים ציבוריים שנועדו לספק מידע וייעוץ לתושבים על דרך ההצטיידות הטובה ביותר לכל משק בית.

 

אמון הציבור בכשירות הממשלה גבוה, ורק מעטים צורכים מוצרים מתוך חרדה. העלון האחרון לגבי תחזוקת המזווה הביתי הופץ רק לפני כמה שבועות בתפוצה רחבה והיה האחרון בסדרת "עצה חכמה - מלאי חירום" שמופצת זה 50 שנה. העלון ייעץ לשוויצרים להצטייד ב־9 ליטרים של מים בבקבוקים לכל אדם, מספיק מזון כדי להאכיל מישהו לשבוע, נרות, כירת גז ומזומן.

 

היו מקרים מעולם

הקיץ של 2018, שהיה צחיח במיוחד, היווה הוכחה לנחיצות של נקיטת משנה זהירות מסוג זה. נמל באזל, שדרכו נכנסות 10% מהסחורות המיובאות לשוויץ, נאלץ להקפיא את פעילותו משום שמפלס המים הנמוך באזור זה של נהר הריין לא אפשר את הגישה אליו.

 

באזל באזל צילום: ויקיפדיה

 

כבר ב־2016 עדכנו המחוקקים בשוויץ את אסטרטגיית ההצטיידות ותרחישי התלות במקורות זרים. זאת, על רקע חששות גוברים בבירה ברן בנוגע לשבריריות של שרשראות אספקה מודרניות. אחת ההתרעות לכך הגיעה לבכירי הממשל שנה קודם לכן, כאשר סופות עזות בארה"ב גררו מחסור מהיר במזון וסחורות נוספות.

 

אחד המאפיינים הבולטים של המערכת השוויצרית הוא מעורבות המגזר הפרטי. "בשוויץ האחריות להבטיח אספקה של מוצרי יסוד ושירותים היא בראש ובראשונה של המגזר הפרטי", אמר אנדרין האורי, חוקר בכיר לסיכונים וחוסן במרכז ללימודי הגנה באוניברסיטת ETH שבציריך.

 

בשוויץ אין מאגר אחד מרכזי ובמקום זאת סחורות נשמרות כמלאים במחסני עסקים שמפוזרים ברחבי המדינה. יותר מ־250 מנהלים בכירים בחברות שוויצריות התבקשו לסייע ל־BWL, לדווח על הנעשה בתעשיות השונות, ונקראו לשתף פעולה עם חיזוק שרשראות האספקה.

 

מבחינת הממשלה, לשילוב הידיים הצמוד עם המגזר הפרטי יש יתרונות אדירים. מאגרים יכולים להשתחרר לשרשרת האספקה כמעט באופן מיידי, והמחירים נשמרים נמוכים. על פי הנתונים האחרונים שפרסמה הממשלה, העלות השנתית לנפש של תחזוקת מערך האגירה עומדת על 12 פרנק שוויצרי (12.6 דולר).

 

עם זאת, אף מערכת לא מושלמת. "מאגרי חובה הם שימושיים רק במידה שנאגרת כמות מספקת מכל מוצר", טען האורי. "זה דורש ניתוח מתמיד ומעמיק".

 

במוצרים חשובים מסוימים, בדומה לשכנותיה, גם בשוויץ נרשם מחסור. BWL כבר הצהיר כי מלאי המסכות שיכולות להקל את הנשימה עומד על 168 אלף. גם לפני התפרצות מגפת הקורונה בכירי הארגון ידעו כי הכמות לא תספיק: המדינה זקוקה ליותר מפי ארבעה מכמות זו כדי להתמודד עם התפשטות הנגיף בשטחה בשלושת החודשים הבאים.

 

 

 

x