פרשנות
סיוט אמריקאי: קריאת מפת ההתפשטות היא עסק סובייקטיבי
העיר ניו יורק היא מוקד הקורונה הבוער ביותר בעולם היום, אבל הממשל הפדרלי לא ממהר להכריז על גיוס המגזר הפרטי לייצור חירום של ציוד מציל חיים
בניו יורק יש כבר 16 אלף חולים מאומתים. המושל אנדרו קואומו קרא בתחינה נואשת לממשל הפדרלי להפעיל את כוחה של המדינה ולגייס את המגזר הפרטי לייצור חירום של מכונות הנשמה וציוד מיגון רפואי. העיר ניו יורק, שהיא הצפופה בארה"ב, נחשבת היום לנקודה הבוערת בעולם. אך מסתבר שקריאת מפה של התפשטות נגיף היא פעולה סובייקטיבית.
- מושל ניו יורק: "הסגר יהיה ארוך"
- מספר חולי הקורונה המאומתים בישראל עלה ל-1,442, מהם 29 במצב קשה
- אחרי אלפיים חולים בניו יורק הפסיקו להאמין בכוחות מסתוריים
בבריטניה, ראש הממשלה בוריס ג'ונסון, שכונה לאחרונה "Boris the Butcher" הודיע שלשום על שינוי חריף במדיניות והטלת עוצר של שלושה שבועות, שאותו תאכוף המשטרה. הודעה מפתיעה, אחרי ששבועות ארוכים הוא נמנע, כמעט בהתרסה, מנקיטת פעולות מנע כדי לבלום את התפשטות המגפה. הכל, רק לא לפגוע בשגרת החיים והכלכלה בממלכה. אמנם מאז דווח כי הנסיך צ'ארלס נדבק גם הוא במחלה ובכל זאת, אחד-אפס לחיים לעומת הכלכלה.
מהעבר השני של האוקיינוס, הנשיא טראמפ רמז בתדריך היומי שלו, שנמשך הפעם שעתיים מבולבלות במיוחד, כי אין בכוונתו להאריך את מגבלות הפעילות במדינה. זאת משום שההלם שייגרם לכלכלה האמריקאית עלול להיות חמור יותר ממקרי המוות כתוצאה מהנגיף.
"אמריקה, שוב, ובקרוב, תהיה פתוחה לעסקים. בקרוב. הרבה יותר משלושה או ארבעה חודשים שמישהו הציע", אמר בזמן שמניין קורבנות הנגיף ממשיך לזנק ורשם שיא יומי של מעל 100 מיתות ביממה אחת. "נראה מה יקרה", חזר על עצמו כשנשאל שוב ושוב אם יקשיב לעצות מומחים לבריאות הציבור ואמר כי הוא בונה על חג הפסחא (12 באפריל) לחזרה לשגרה.
באותה העת בדיוק הודיעה התזמורת הפילהרמונית של ניו יורק שהיא מבטלת את שארית העונה. כמו כל מוסדות התרבות בארה"ב, גם הפילהרמונית נסמכת על טוב ליבם של נדבנים. אלו כבר קיצצו 14 מיליון דולר בתרומות מאז שהכתה מגפת הקורונה בניו יורק, העיר שבה אובחנו כמעט מחצית מכלל המקרים בארה"ב.
גם התזמורת הזו יודעת, שהמשבר הבריאותי, והכלכלי שיבוא בעקבותיו, לא רק יורידו את מספר פוקדי הקונצרטים, אלא גם שהפילנתרופים יקצצו בתרומות. אם משום שיפנו משאבים לתחומים אחרים דחופים יותר, או כי ייפגעו בעצמם מהצניחות בשווקים, ממש כפי שקרה אחרי המשבר הפיננסי ב-2008. ובכל זאת, כדי להגן על הצופים, התורמים, התזמורת והצוות, הפילהרמונית של ניו יורק, שהיא מהתזמורות הוותיקות בארה"ב והמפוארות בעולם, החליטה לבטל 38 תוכניות ו-54 קונצרטים שתוכננו להימשך עד יולי בהחלטה שתניב לה הפסד מצטבר של 10 מיליון דולר. התזמורת ביקשה כי מנויים ופטרונים לא יבקשו החזר כספי על הכרטיסים שכבר רכשו, כמיליון דולר בהכנסות, כדי לא להעמיק את השבר הכלכלי. "נעבור את זה. אני לא רואה עתיד של קדרות ואבדון", הצהירה מנכ"לית התזמורת.
בהתרסה מסוג אחר, מושלי מדינות רבות ממשיכים להגיב בתקיפות, מבניית בתי חולים ארעיים, חכירת מלונות לטיפול בחולים וניסיון לתמרץ מפעלים לשנות ייעוד ולהתחיל לתפור מיגונים. זאת כולל הוראה מחייבת לסגירת כל עסק לא חיוני והטלת עוצר על 158 מיליון אמריקאים. בולט בהעדרו, סגן מושל מדינת טקסס שטען בשידור חי כי הוא (סב לשש) יקריב את חייו למען כלכלת המדינה. רעיונות אלו מהדהדים גם תאגידים ובכירים אחרים כמו מנכ"ל גולדמן זאקס לשעבר לויד בלנקפיין שצייץ כי "ריסוק הכלכלה, העבודה והמורל הם גם נושאים בריאותיים". נראה שברמה הפוליטית אין יותר שחור או לבן בארה"ב: מצד אחד מוות לכלכלה ומצד שני חיים לקשישים.