$
קורונה

יומנו של רומאי בהסגר

הכלב הוא חברו הטוב ביותר של האדם (בהסגר)

ממשלת איטליה - המדינה עם מספר קורבנות הקורונה הגבוה ביותר אחרי סין, בינתיים - הטילה סגר על האזרחים לפני חמישה ימים. שי ניר, ישראלי החי ברומא, מספר על הבלבול הרב שנגרם בשל ההנחיות, על פוליטיקאי שנתפס מפר את הכללים, על הזכות השמורה לרצים - ועל היתרון של בעלי הכלבים. מהיום - אצלנו. דיווח מארץ המגף(ה)

שי ניר 15:0817.03.20

כאשר הוטל סגר כללי באיטליה, לפני חמישה ימים, נראה בתחילה שבעלי הכלבים ייהנו מחופש תנועה חריג ומיוחד ולמעשה בלתי מוגבל. אי הנוחות והספקות בדבר קיומה של חירות מוחלטת כזאת בשיאו של משבר הקורונה קיננו בלבנו, בעלי הכלבים, כך שביומו הראשון של הסגר עוד נמנענו כולנו להתרחק מדי מהרחובות הסמוכים לבתים.

 

חופש תנועה מוחלט לבעלי הכלבים נראה כעומד בסתירה לאישורים המצמצמים שדיברו על יציאה מן הבית לטובת קניות של מוצרי מזון, תרופות ועיתונים בלבד, והליכה לעבודה אצל המעטים שעבודתם במשרד או בחנויות עוד לא הוקפאה.

 

רומא בהסגר בשל מגיפת הקורונה רומא בהסגר בשל מגיפת הקורונה צילום: שי ניר

 

 

מיומו השני של הסגר ואילך כבר צעדנו עם הכלבים ביתר ביטחון ואפילו בחגיגיות כלשהי גם לעבר גינות – אלה ששעריהן לא נסגרו – בכל קצות העיר. ברחובות הראשיים ובכיכרות הגדולות של רומא, ועל גדות הנהר ובאתרי העתיקות נראו רק כלבים ובעליהם - ושוטרים שמפטרלים בניידות או רכובים על סוסים. אתרי העתיקות שהכניסה אליהם בתשלום נותרו כמובן סגורים וריקים מאדם, כמו גם הרחובות הסמוכים אליהם, מטשטשים את הגבולות בין הזמן הנוכחי לזה של רומא העתיקה.

 

השוטרים עצרו לבדיקות רק את נוסעי המכוניות ורוכבי האופנועים המעטים בכבישים. ועדיין, כאשר חלפתי עם הכלבה ובדיוק מישהי ירדה לרחוב, היא אחזה בשקית פלסטיק של הסופר ובתוכה שתי עגבניות. כמה חברים סיפרו לי שהם משתמשים בפרקטיקה הזאת: יוצאים לסיבוב ובידם שקית קניות עם מוצרי מזון שהורידו מהבית - שמא יתקלו מיד בשוטר.
 צילום: שי ניר

 

 

בחלוף הימים החלו להיראות בסיבוב גם רצים ורצות ומעט רוכבי אופניים מקצוענים. התוספת הזאת, של אצנים וספורטאים - שלא הוטרדו על ידי השוטרים - הוסיפה לבלבול ביחס להיקף האיסורים, שהרי אמצעי התקשורת - ערוצי הטלוויזיה ואתרי האינטרנט - בדיווחים תבניתיים ומחזוריים ששמורים גם כאן לעיסוק באסונות, מייחדים מדי שעה בשעה פינה למי שעבר על ההגבלות ויצא לסיבוב ברחוב ללא סיבה מוצדקת. דיווחים כאלה מתרכזים בעיקר בידוענים שנתפסו בצפון המדינה כשהם משוטטים להנאתם ברחוב או יושבים סתם כך בפארקים שנותרו פתוחים.

 

ביקורת קשה הוטחה גם במתאו סלביני, מנהיג מפלגת הימין הקיצוני שצולם מטייל לאיטו ברחוב טריטונה ברומא. סלביני מיהר להגיב שגם לו, ככל אזרח איטלקי, שמורה הזכות לצאת לקניות בסופרמרקט. מבקריו לא הניחו לזה, הם בדקו ומצאו שלכל אורכו של רחוב טריטונה אין אף סופר אחד. אז האם אסור לצאת מהבית לסיבוב קצר כדי לנשום קצת אוויר אבל דווקא מותר לצאת לריצה?

 

לאור ריבוי הפניות בנושא, חידד משרד הפנים - המונהג כאן על ידי שרה מומחית שאינה פוליטיקאית - את הנחיותיו: אכן, היציאה מהבית מותרת לצורך קניית מוצרי מזון, עיתונים ותרופות. גם חנויות הטבק והסיגריות האלקטרוניות יישארו, לעת עתה, פתוחות. היציאה מהבית מותרת כמובן למי שעבודתו מחייבת אותו בכך. יציאה לסיבוב פנאי, סתם כך, אסורה בהחלט.

 

יחד עם זאת, יציאה לטובת פעילות ספורטיבית, באופן יחידני ותוך הקפדה על מרחק מעוברים ושבים, מותרת. מי שיוצא לריצה אינו צריך להצטייד בטופס אישור עצמי המפרט את הסיבות ליציאתו מהבית. הנוסעים במכונית ממקום למקום, לעומת זאת, יידרשו להציג טופס כזה הכולל לא רק את הצידוק לנסיעתם אלא גם את מסלול נסיעתם המשוער ואת לוח הזמנים הצפוי. בני משפחה אחת יכולים במקרה זה לנסוע באותה מכונית ללא מסיכות וללא הגבלות כלשהן. אם הנוסעים במכונית אינם גרים יחד, עליהם אז לשמור על מרחק של מטר זה מזה, וכך תתאפשר להם נסיעה בצוותא רק במכוניות מסוג וואן או למעלה מזה.

 

על פניו, בינתיים, הכלב הוא הקלף החזק ביותר בידיו של האדם המצוי בהסגר. אולי מצפה לנו דוגי-בום אחרי המלחמה בקורונה.

 

שי ניר הוא כתב ומתרגם בדסק החוץ של כלכליסט. בחמש השנים האחרונות הוא חי ברומא.
x