$
קורונה

נגיף הקורונה

השבתת 400 אלף עובדי טקסטיל בווהאן מפילה את הענף העולמי

הלבשה וטקסטיל הן תעשיות מסורתיות בעיר ווהאן, שבה נמצאים מרכזי הייצור וההפצה הגדולים במרכז סין. השבתת המפעלים לאור התפרצות מגפת הקורונה מאיימת על אספקת הסחורה למותגי אופנה זרים שחוששים שהמדפים יתרוקנו לפני שתתחדש האספקה

עדי ברק 07:4817.02.20

וירוס הקורונה שהתגלה בחודש שעבר בסין וגבה את חייהם של 1,670 בני אדם לפחות, מוסיף להחליש גם את הכלכלה העולמית ולא פוסח על תעשיית האופנה והטקסטיל.

 

מותגים כמו ברברי, ראלף לורן וטומי הילפיגר סגרו מאות סניפים במעצמה האסיאתית, ומרבית הפעילות הקמעונאית במחוז חוביי - שם התגלה הווירוס לראשונה - הוקפאה. זאת, מתוך שאיפה לצמצם את ממדי ההידבקות ובתגובה להידלדלות הלקוחות, שמעדיפים להסתגר בבתיהם ובוודאי לא לנכוח במקומות הומי אדם.

 

לצד זאת, מגפת הקורונה מאיימת לפגוע בתעשיית האופנה העולמית גם במוקדי פעילות מחוץ לסין. זאת, בעקבות התלות הקיימת בין יצרני האופנה הזרים למפעלי הייצור הסיניים. גם יצרני אופנה שלא מסתמכים על הייצור הסיני מרבים לעשות שימוש בבדים, גימורים ועיטורים שמקורם בסין.

 

 

 

המעצמה היא היצואנית המובילה בעולם של טקסטיל, עם כמעט 38% מהיצוא העולמי של הענף ב־2018. באותה השנה ייצאה סין טקסטיל וביגוד בשווי 276.7 מיליארד דולר, עלייה של 3.7% לעומת שנה קודם לכן.

 

סטודנטים זרים בווהאן

 

בעיר ווהאן, בירת מחוז חוביי שמאכלסת 11 מיליון תושבים, אופנה והלבשה הן תעשיות מסורתיות. שם נמצאים מרכזי היצוא וההפצה הגדולים ביותר במרכז סין, עם יותר מ־1,600 חברות הלבשה, ייצור ועיצוב, והתעשייה המקומית מעסיקה יותר מ־400 אלף איש.

 

בנוסף, 14 מוסדות השכלה גבוהה לתחומים אלה פועלים בווהאן. אוניברסיטת ווהאן לטקסטיל שנוסדה ב־1958 היא הנודעת שבהם ומושכת אליה מדי שנה סטודנטים מעשרות מדינות זרות.

 

כעת, לאור התפרצות נגיף הקורונה, מרבית המפעלים בעיר שותקו ומותגי אופנה מערביים כמו סטיב מאדן, ויקטוריה'ס סיקרט וגאפ, שחלק ניכר מהסחורה שלהם מיוצר בסין, יצטרכו להתמודד עם שיבושים כבדים באספקה.

 

 

אנליסטים של בנק וולס פארגו שצוטטו באתר "מרקטווץ'" טענו כי קמעונאים מערביים מביעים את חששם מהתרוקנות המדפים, בצל הידלדלות חריפה במשלוחי הסחורות מסין. לדברי האנליסטים, במידה וקצב האספקה לא ישוב לסדרו בשבועות הקרובים, הסחורה בחלק מהחנויות עשויה לאזול תוך 60 עד 90 יום.

 

עם זאת, הפגיעה לא תהיה אחידה בקרב כל רשתות האופנה משום שחלקן הקדימו לשנע מסין את קולקציות האביב והקיץ. זאת, מחשש למכסים שיוטלו על הסחורה במסגרת מלחמת הסחר הניטשת בין וושינגטון לבייג'ינג.

 

 

 

"פרט לחוסר הוודאות בנוגע למועד הפתיחה המחודשת של מפעלים, החברות עלולות להיות מושפעות משיבושים מתמשכים במערכי השינוע כמו גם מתקופות הסגר לחלק מהעובדים או מהעובדה שחלק מהאנשים פשוט לא ישובו לעבודתם כל כך מהר, מהפחד להידבק בנגיף במפעלים הצפופים", מסרו בוולס פארגו.

 

יצרנית ביגוד הספורט האמריקאית אנדר ארמור התריעה בשבוע שעבר כי 60 מיליון דולר יימחקו ממכירותיה ברבעון. "מבחינת שרשרת אספקה, עלולים להיות אתגרים שיגיעו מכיוון חומרי הייצור, המפעלים והמערכים הלוגיסטיים", אמר מנכ"ל החברה פטריק פריסק בשיחה עם אנליסטים ומשקיעים. פריסק הוסיף כי "במחצית השנייה של השנה אספקת הבדים, הביגוד והאריזות עלולה להוות בעיה".

 

פועלת במתפרה בגי'אנגסו פועלת במתפרה בגי'אנגסו צילום: Bloomberg

 

בינתיים המפעלים שבהם אנדר ארמור מייצרת בסין נותרו סגורים ואין צפי לפתיחתם, כך שעליה להתמודד עם סוגיות אספקת הזמנות ותעדוף מחודש של הייצור.

אנדר ארמור פרסמה את התרעתה אף שעל פי הערכת וולס פארגו רק 18% מהסחורה של המותג מיוצרים בסין. לשם השוואה, הבנק מעריך כי סטיב מאדן מייצר 65% מתוצרתו בסין, בעוד סקצ'רס מייצרת 48% מהסחורה בסין וראלף לורן 25%.

 

תאגיד PVH, שתחתיו נמצאים מותגים כמו קלווין קליין וטומי הילפיגר, דיווח כי סין אחראית על 20% מאספקתו. "אנחנו מטלפנים למפעלים בסין אבל אף אחד לא עונה", אמר סמנכ"ל התפעול של מותג ספרדי מוביל בראיון ל"איבנינג סטנדרט". "יכול להיות שלא יהיו לנו בגדים למכור".

 

מוציאים ייצור מסין

 

במטרה למזער נזקים, מותגים מבוססים מנסים להגדיל את נתח הייצור מחוץ לסין. קמעונאית הביגוד היפנית יוניקלו, המייצרת יותר מ־50% מהסחורה בסין אמרה כי תגדיל את הייצור במפעליה בקמבודיה, ויאטנם והודו. על פי הערכות, זארה, H&M ואסוס צפויות לחפש גם הן חלופות לייצור הסיני.

 

x