$
כלכלה ומדיניות

התובע הכללי של ארה"ב: עלינו לרכוש מניות שליטה באריקסון ובנוקיה כמשקל נגד לוואווי

ויליאם בר הציע כי המדינה ובעלות בריתה ישיגו את השליטה בחברות התקשורת האירופאיות וכך יקימו מתחרה בינלאומית חזקה לענקית הסינית, הנחשבת כאיום על הביטחון הלאומי של ארה"ב; בעקבות כך מזנקות המניות של שתי החברות

שירות כלכליסט 13:4007.02.20

התובע הכללי של ארה"ב, ויליאם בר, הציע כי המדינה, וכן מדינות בעלות ברית, ירכשו מניות שליטה בחברות התקשורת אריקסון ונוקיה. זאת על מנת לעזור בהקמת מתחרה בינלאומית חזקה לוואווי, יצרנית רכיבי התקשורת הסינית המהווה, כך לפי וושינגטון, איום על הביטחון הלאומי. בעקבות כך רושמות מניות אריקסון ונוקיה עליות של 4.6% ו-6.2% בהתאמה במסחר באירופה.

 

 

 

בר אמר אתמול (ה') כי ארה"ב ובנות בריתה צריכות "לשקול באופן אקטיבי" את הדבר, וזאת "באופן ישיר או דרך קונסורציום של חברות אמריקאיות פרטיות ושל בעלות בריתה".

טלפון של וואווי. איום לאומי טלפון של וואווי. איום לאומי צילום: רפאל קאהאן

 

לפי פייננשל טיימס, הערתו של בר בוועידה בוושינגטון מדגימה את הצעדים הקיצוניים שממשל טראמפ מוכן לשקול במסגרת מאמציו להחליש את כוח השוק של וואווי. בשנה שעברה הכריז טראמפ על מצב חירום לאומי בתחום הטכנולוגיה - ואסר על עסקאות עם וואווי. בהמשך נרשמה הקלה בחרם. וואווי צומחת בתחום פריסת רשתות תקשורת 5G - תחום בו סין מתקדמת בהרבה מארה"ב, שאף האשימה אותה בריגול.

 

החברה הסינית מוכרת כרגע קצת מתחת לשליש מכמות ציוד התקשורת העולמי. גורמים רשמיים בארה"ב דחקו בבנות בריתה לא להשתמש בציוד של וואווי ברשתות הדור החמישי שלהן, אך נחלו הצלחה מוגבלת. אין אף חברה אמריקאית שמציירת ציוד גישה לרדיו הדרוש לרשתות תקשורת, מה שמשאיר את שתי החברות האירופאיות כיריבות האחרונות של וואווי.

 

 

ויליאם בר ויליאם בר צילום: אי פי איי

 

"זה טוב מאוד לבקש מחברותינו ובנות בריתנו לא להתקין ציוד של וואווי, אבל איזה תשתית הן כן יכולות להתקין?", אמר בר, וציין כי גם לנוקיה וגם לאריקסון אין את "הגודל של וואווי או גיבוי של מדינה חזקה עם שוק משועבד כמו זה הסיני".

 

פייננשל טיימס חשף בשנה שעברה כי גורמים בארה"ב שקלו את הרחבת קווי האשראי של נוקיה ואריקסון על מנת לעזור להן להתחרות במחירים של וואווי, אך הערתו של התובע הכללי רמזה כי הממשל יכול לנקוט בצעדים קצת יותר דרמטיים.

 

"לשים את השוק שלנו ואת השרירים הפיננסיים שלנו מאחורי אחת או שתיים מהחברות האלו יהפכו אותם למתחרה שקשה להתמודד איתה ויסלק חששות מפני הישארותה של וואווי בפסגה", הוא אמר.

 

מנוקיה ומאריקסון לא נמסרה תגובה.

 

בינתיים שפך התובע הכללי מים קרים על הצעה שנשמעה מפי רבים בממשל טראמפ כי הצעד הנכון הוא השקעה בטכנולוגיית קוד פתוח (Open Radio Access Netw), שיש המקווים שתספק את ציוד הדור הבא בתקשורת. ליסה פורטר, שאחראית על מחקר ופיתוח בפנטגון, אמרה בשנה שעברה כי תמיכה בטכנולוגיה זו תסייע לארה"ב. עם זאת, בר אמר אתמול: "הבעיה היא שמדובר בחלום באספמיה. הגישה הזאת לא נבדקה בכלל, ייקח שנים רבות להתחיל בה, והיא לא תהיה מוכנה לפחות עשור, אם בכלל".

x