$
משבר האקלים
גג עמוד משבר האקלים

נציבת זכויות האדם באו"ם: לילדים יש את הזכות להוביל את הקמפיין למאבק בהתחממות הגלובלית

יועץ בכיר לשינוי אקלים ביוניצ"ף: "מהוריקנים לבצורות, משטפונות לשריפות יער, ההשלכות של משבר האקלים מורגשות ומשפיעות יותר מכל על ילדים ומסכנות את הבריאות, החינוך, ההגנה ועצם החיים של ילדים"

עומר כביר 15:5210.12.19

ילדים וצעירים צפויים לספוג את מרבית ההשלכות של משבר האקלים. לפיכך, הם דורשים גם לעמוד בלב הליך קבלת ההחלטות בתחום ולהוביל את הקמפיין למאבק בהתחממות הגלובלית. "לילדים ולצעירים יש את הזכות להשתתף", אמרה מישל בצ'לט, הנציבה העליונה של האו"ם לזכויות האדם ונשיאת צ'ילה לשעבר, לפי דיווח בגארדיאן.

 

בסוף השבוע תפסו צעירים, בהובלת גרטה ת'ורנברג, עמדה מובילה בהפגנות המחאה שנערכו סביב הוועידה. אתמול (ב'), הם לקחו בה חלק מעשי, נשאו דברים במהלכה וקראו להגביר את הלחץ על משתתפי הוועידה לגבש תוכנית לצמצום פליטות גזי חממה ולהתמודדות עם השפעות משבר האקלים שניכרות כבר כיום. 

 

 

פעילת האקלים גרטה ת'ורנברג פעילת האקלים גרטה ת'ורנברג צילום: אי פי איי

 

 

"אנחנו צריכים לתת למקבלי החלטות את הכוח לבצע את השינויים שאנחנו רוצים לראות", צוטטה בגארדיאן פנלופה ליה, בת 15 מנורבגיה ופעילת האקלים הראשונה שמונתה לשגרירה של יוניצ"ף, קרן האו"ם שעוסקת בסיוע לילדים. "לאנשים יש זכות לידע, וחובה לקבל את הידע. יש כאלה שאומרים שאנחנו צריכים לחכות ולאפשר לאנשים להתכונן לשינוי. אבל אנחנו צריכים להכין אנשים. זה חלק מהדברים שתנועות הנוער מנסות לעשות, ושאנחנו חייבים לעשות כדי להבטיח התקדמות ב-COP25".

 

בצ'לט אמרה שהיא מבינה את התסכול ואת הזעם שהוא מנת חלקם של צעירים רבים: "כולנו יודעים את העובדות, ועד עכשיו היתה מעט מאוד פעולה אמיתית. אנחנו צריכים ליישם את עקרונות השיוויון הבין-דורי שהותוו בהסכם פריז". 

 

לדברי יוניצ"ף, משבר האקלים מאיים להפוך את ההישגים שנרשמו בשנים האחרונות בהגנה על ילדים והבטחה זכויותיהם. לפי הארגון, יותר מחצי מיליארד ילדים מתגוררים באזורים שנמצאים בסכנה מוגברת לשיטפונות כתוצאה מצייקלונים, הוריקנים, סערות ועליית פני היום. בקריביים לבדם, 760 אלף ילדים נאלצו לעזוב את מקום מגוריהם כתוצאה מאירועי מזג אוויר קיצוניים בין 2014 ל-2018.

 

בנוסף, יותר מ-160 מיליון ילדים חיים באזורים שסובלים מבצורות קיצוניות, שפוגעות בהתפתחותם ומגדילות את החשיפה שלהם למחלות. המספר צפוי לעלות משמעותית, ולפי הערכות רבע מהילדים בעולם עלולים לחיות באזורים שסובלים ממצוקת מים קשה. ילדים נמצאים גם בסיכון מוגבר ממחלות שנישאות על ידי יתושים, כמו מלריה וקדחת דנגי, ומזיהום אוויר שנגרם משריפת דלקי מאובנים. אוויר רעיל, לפי הערכות, מביא כיום למותם של 600 אלף ילדים בשנה.

 

"מהוריקנים לבצורות, משטפונות לשריפות יער, ההשלכות של משבר האקלים מורגשות, משפיעות יותר מכל על ילדים ומסכנות את הבריאות, החינוך, ההגנה ועצם החיים של ילדים", אמר גאוטם נאראסימהן, יועץ בכיר לשינוי אקלים, אנרגיה וסביבה ביוניצ"ף. "ילדים עם שחקנים חיוניים בתגובה למשבר האקלים. יש לנו חובה כלפיהם להשקיע את כל מאמצינו במציאת פתרונות, כדי שנוכל לחולל שינוי".  

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x