בשולי דאבוס של סעודיה מתפתחת מחאה נגד האבטלה
שנה אחרי שהוחרמה הפסגה בעקבות חיסול העיתונאי חשוקג'י, נהרו אליה השנה מובילים עסקיים מארה"ב ומאירופה, בהם מנכ"לי בלקסטון, בלאקרוק וסופטבנק. הסעודים, בינתיים, מלבים מחאה ברשתות החברתיות
מוחמד בן סלמאן יורש העצר הסעודי והאיש החזק בממלכה יכול לסמן לעצמו הצלחה לאחר שנה לא פשוטה. הפסגה הכלכלית השנתית, הידועה כדאבוס של המדבר, שאותה השיק ב־2017, יצאה אתמול לדרך עם מספר שיא של משתתפים. שינוי מוחלט לעומת 2018, אז החרימו את הכנס בכירים רבים מהעולם הפיננסי בעקבות חיסול העיתונאי הסעודי הגולה ג'מאל חשוקג'י.
לפי המארגנים, השנה נרשמו 6,000 אורחים לשלושת ימי הדיונים, פי שניים לעומת שנת ההשקה, וכ־60% מהם הגיעו מארה"ב ומאירופה. גם מספר הדוברים, העומד על כ־300, גבוה משמעותית לעומת השנתיים הקודמות. האירוע משך לריאד מנהיגים בינלאומיים, ובהם נשיא ברזיל, ראשי הממשלה של הודו ופקיסטן ומלך ירדן. את המשלחת האמריקאית הובילו שרי האוצר והאנרגיה, סטיב מנושין וריק פרי, וכן יועצו הבכיר של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, חתנו ג'ארד קושנר.
- לחיות כמו מלך: אלו הם עשרת בני המלוכה העשירים ביותר בעולם
- התגובה לטילים על סעודיה: "ארה"ב ביצעה מתקפת סייבר באיראן"
- אחרי המתקפה על מתקני הנפט: ארה"ב תשלח כוחות גדולים לסעודיה
הנפקת אראמקו בדרך
תחת הכותרת "יוזמת עתיד ההשקעה" נועד הכנס לחשוף את הקהילה הבינלאומית להזדמנויות השקעה בסעודיה, השוק הערבי הגדול בעולם, זאת נוכח הרפורמות הכלכליות של יורש העצר. האירוע הוא הזדמנות עבור חברות בינלאומיות וממשלת סעודיה להכריז על פרויקטים חדשים. בשנה שעברה, למרות החרם, הוכרזו חוזים בשווי כ־60 מיליארד דולר, והשנה צפוי נתון גבוה בהרבה.
כדי להעלות את קרנו של הכנס, הוא נפתח עם הדלפה לתקשורת לפיה הנפקת ענקית הנפט הסעודית אראמקו תצא לדרך בדצמבר, בבורסת ריאד. אף שלא נמסרו פרטים נוספים, הידיעה עוררה עניין בינלאומי בשל חשיבותה של אראמקו לשוק הנפט העולמי.
כבר עכשיו משפיעה ההנפקה העתידית על שוק המניות הסעודי, שרשם מגמת ירידה מתמשכת בשבועות האחרונים. לפי אנליסטים, הירידות נובעות מגל מכירות שמבצעים משקיעים כדי להגדיל נזילות לקראת ההנפקה המיוחלת. בהקשר זה הם מזהירים, כי נהירת הסעודים הפשוטים להנפקת אראמקו תהיה טעות, שכן מדובר בהשקעה בעלת סיכון.
אראמקו היא הסיבה לכך שבכירים בבנק אוף אמריקה וג'יי.פי מורגן צ'ייס נחתו אתמול בריאד, שכן הם צפויים להיות מעורבים בהנפקת הענק. בכירים נוספים שהגיעו לפסגה הם סטיבן שוורצמן מנכ"ל ענקית ההשקעות בלקסטון, מנכ"ל בלאקרוק לארי פינק ומנכ"ל ענקית ההשקעות היפנית סופטבנק, מסיושי סאן.
בניגוד לאווירה המשופרת בכנס, החששות לגבי המשק הסעודי רק התעצמו. הפסגה הכלכלית נערכת שבועות ספורים אחרי מתקפה חסרת תקדים, איראנית כנראה, על מתקני הנפט של אראמקו. ההתקפה, ששיתקה למספר ימים כ־6% מתפוקת הנפט העולמית, מעוררת תהיות לגבי יכולתה של הממלכה לאבטח את המתקנים האסטרטגיים, בייחוד לנוכח המתיחות הגואה מול היריבה האזורית איראן.
מעבר לכך, 2019 היא שנה לא פשוטה למשק הסעודי, עם צפי לשיעור צמיחה מזערי במקרה הטוב. זאת בעיקר כתוצאה מהירידה בהכנסות מנפט בשל היחלשות מחירים וקיצוץ התפוקה בהתאם להסכם אופ"ק פלוס, הכולל גם את רוסיה. בשמונת החודשים הראשונים של השנה הסתכם יצוא הנפט הסעודי בכ־137 מיליארד דולר, ירידה של 8.2% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד.
השלטונות מודאגים
הירידה בהכנסות מנפט איננה הדאגה היחידה של בן סלמאן. נתוני הרבעון השלישי מצביעים על אבטלה של 12.3%, ירידה קלה לעומת הרבעון הקודם, אבל עדיין רחוק מיעדי הממשלה. זו הסיבה שבשבועיים האחרונים מתפתחת ברשתות החברתיות מחאה נדירה של המובטלים הסעודים. הפעילים מדגישים כי המטרה איננה לפגוע בשלטון או ביציבות המדינה, אבל דורשים פתרון למצוקתם. הדרישה היא להתחיל במאמץ משמעותי להחלפת עמדות ניהול בכירות המוחזקות כיום בידי זרים, על ידי הסעודים. השלטונות מודאגים מהמחאה הזו, גם אם לא פרצה את גבולות המרחב הווירטואלי. בימים אלה של מחאה כלכלית ערה במספר מדינות ערביות — החשש מוצדק.
הכותב הוא מנהל חברת קונקורד המזה"ת www.concordmena.com .