$
המזרח התיכון

התגובה לטילים על סעודיה: "ארה"ב ביצעה מתקפת סייבר באיראן"

בכירים בממשל אמרו לרויטרס כי בסוף ספטמבר, לאחר הירי על מתקני הנפט הסעודיים, ביצעה וושינגטון מתקפת סייבר נגד טהרן, וכי היא גרמה לפגיעה בחומרה פיזית. עם זאת מדגישים בדיווח כי נראה שמדובר בפעולה מוגבלת, המעידה על רצון טראמפ להימנע מעימות רחב עם האיראנים

ynet 14:1416.10.19

סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה הבוקר (ד') כי ארצות הברית ביצעה מתקפת סייבר נגד איראן בעקבות תקיפת מתקני הנפט בסעודיה. וושינגטון וגורמים אחרים במערב מאשימים את טהרן כי עמדה מאחורי התקיפה ההיא.

 

 

הדיווח של סוכנות הידיעות רויטרס נשען על דבריהם של שני גורמים בכירים בממשל האמריקאי. לדבריהם, מבצע הסייבר בוצע בשלהי ספטמבר ומטרתו הייתה לפגוע ביכולתה של טהרן להפיץ "תעמולה". אחד הגורמים אמר כי התקיפה פגעה בחומרה פיזית - אך לא סיפק פרטים נוספים.

 

הדיווח הזה מדגיש עד כמה מנסה ממשלו של דונלד טראמפ להדוף את התוקפנות האיראנית מבלי להיקלע לעימות רחב יותר, כזה שיכלול הפעלת כוח צבאי ממשי.

 

בסוכנות רויטרס ציינו כי נראה שמתקפת הסייבר הזו הייתה מוגבלת יותר מאשר המהלכים שנקטה ארה"ב נגד איראן קודם לכן השנה, למשל אחרי הפלת המל"ט האמריקאי במפרץ הפרסי בחודש יוני והמתקפה של משמרות המהפכה על מכליות נפט במפרץ בחודש מאי.

 

תגובה לא פרובוקטיבית

 

ב-14 בספטמבר הטילו ארה"ב, סעודיה, בריטניה, צרפת וגרמניה באופן רשמי על איראן את האחריות לירי על מתקני הנפט בסעודיה. טהרן הכחישה מצדה, ומי שקיבלו אחריות לירי הם המורדים החות'ים בתימן, בעלי בריתה של איראן. טהרן, נזכיר, נחשבת למנהיגת העולם השיעי, ואילו סעודיה, יריבתה הגדולה, למנהיגת העולם הסוני.

 

התגובה הרשמית והפומבית של משרד ההגנה האמריקאי על התקיפה האיראנית הייתה שליחת אלפי חיילים נוספים וציוד נוסף לסעודיה כדי לחזק את יכולות ההגנה שלה. הלילה סירבו בפנטגון להגיב על הדיווח שארה"ב ביצעה גם מתקפת סייבר: "המדיניות שלנו היא שאיננו דנים במבצעי סייבר", אמרה הדוברת אליסה סמית'.

תקיפת מתקני הנפט בסעודיה בחודש שעבר תקיפת מתקני הנפט בסעודיה בחודש שעבר צילום: YouTube

 

 

ברויטרס ציינו כי עשויים לעבור עוד חודשים עד שיתברר איזו השפעה הייתה - אם הייתה - למתקפת הסייבר. עם זאת, בסוכנות הדגישו כי מתקפות סייבר נתפשות כתגובה לא פרובוקטיבית במיוחד.

 

"במתקפת סייבר אפשר לגרום נזק בלי להרוג אנשים ולפוצץ דברים", הסביר ג'יימס לואיס, מומחה לסייבר מהמרכז ליחסים בינלאומיים ואסטרטגיה בוושינגטון. "זו אפשרות נוספת בארגז הכלים, שלא הייתה בעבר, והנכונות להשתמש בה חשובה". לואיס הוסיף כי ייתכן שבלתי אפשרי להרתיע את איראן אפילו בתקיפות צבאיות קונבנציונליות.

 

המתיחות במפרץ, נזכיר, גברה מאוד מאז שנשיא ארה"ב טראמפ הכריז במאי 2018 כי וושינגטון פורשת מהסכם הגרעין שחתמו המעצמות עם איראן ב-2015, בימי הנשיא ברק אובמה, ומחזיר את הסנקציות הכבדות עליה בטענה שההסכם היה גרוע ואפשר לטהרן להמשיך בפעולות הטרור שלה ובערעור היציבות במזרח התיכון ובעולם.

 

יצוין כי גם איראן השתמשה בעבר בפעולות סייבר נגד ארה"ב. רק החודש ניסתה קבוצת האקרים שככל הנראה קשור לממשלת איראן לחדור לחשבונות דואר אלקטרוני של אנשי קמפיין הבחירות של טראמפ.

 

בתוך כך, חבר בוועדת החוץ והביטחון של הפרלמנט האיראני, אבו אל-פאזל חסנבייג'י, אמר היום לסוכנות הידיעות האיראנית "מהר" כי סרטון שצולם במצלמות האבטחה שהיו מותקנות על המכלית האיראנית שהותקפה בשבוע שעבר בים האדום מוכיח שההתקפה בוצעה על-ידי ארה"ב, ישראל ("המשטר הציוני", כדבריו) וסעודיה. הוא דחה את הטענות שדאעש או הטליבאן ביצעו את התקיפה, ואמר שגם אם הן היו נכונות - שני הארגונים האלה נוצרו על-ידי סעודיה וישראל וממומנות על-ידיהן. עוד אמר כי איראן מתכוונת להציג את הממצאים למועצת הביטחון של האו"ם כדי שהמדינות האחראיות "ישלמו על המעשה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x