לבנון למפגינים: לא נטיל מסים, שכר השרים קוצץ
ממשלת לבנון אישרה "מהפכה כלכלית" בתקווה להרגיע את זעם ההמונים ברחובות. ראש הממשלה אל-חרירי הודיע שלא יוטלו מסים חדשים ושכר הפוליטיקאים יקוצץ ב-50%: "המפגינים רוצים להקדים את הבחירות? אני מוכן". בביירות קראו בזמן נאמו: "העם רוצה להפיל את המשטר"
ממשלת לבנון אישרה היום (ב') שורת רפורמות שנועדו להרגיע את זעם המפגינים ברחובות, שיצאו למחות זה היום החמישי ברציפות. "זו מהפכה כלכלית", הכריז ראש הממשלה סעד אל-חרירי, ואמר שאף ממשלה בהיסטוריה של לבנון לא אישרה רפורמות בהיקף כזה. נאומו של המנהיג שודר בכל ערוצי הטלוויזיה. בזמן הנאום קראו המונים בביירות: "העם רוצה להפיל את המשטר".
- ההפגנות בלבנון: נסראללה יצטרך לחשב מסלול מחדש
- ראש ממשלת לבנון חרירי הזהיר: "חשש למחאה המונית בגלל ניסיון להקטין את הגירעון"
- שכנה בצרות: פיץ' מורידה את דירוג האשראי של לבנון
מאות אלפי לבנונים השתתפו בהפגנות חריגות בהיקפן. הם יצאו לרחובות למחות נגד הממסד הפוליטי על המשבר הכלכלי ועל גזירות מתוכננות – כולל מס על השימוש באפליקציית ווטסאפ (גזירה שבוטלה במהרה). גם היום מפגינים חסמו כבישים ובתי ספר, בנקים וחנויות היו סגורים. במדינה מקוטבת הצליחה תנועת המחאה לאחד את המגזרים והפלגים הדתיים נגד הפוליטיקאים, שלטענת המפגינים מדרדרים את הכלכלה לקריסה.
בעקבות ההפגנות הבטיח אל-חרירי להציג עד היום בערב תוכנית הבראה לתיקון המשבר הכלכלי. היום אישרה הממשלה 17 סעיפים ברפורמה הכלכלית. אחד הבולטים שבהם קובע שהגירעון של תקציב 2020, שאושר, יהיה 0.6% ולא יכלול מסים חדשים על האזרחים. סעיף מעניין אחר מקצץ ב-50% את השכר של שרי הממשלה וחברי הפרלמנט. כמו כן, כדי לקצץ בהוצאות המדינה, יבוטלו רשות השידור, משרד התקשורת וארגונים נוספים שאינם הכרחיים. "זה לא אומר שנפטר אנשים", הבהיר אל-חרירי.
חרירי ניסה לדחות בנאומו את הטענות שהרפורמות אושרו כדי לרצות את המפגינים. "ההפגנות האלה מבטאות תחושות של כעס ותסכול בקרב הצעירים. אני מבטיח לכם שאף אחד לא יאיים עליכם ואנחנו נבטיח את שלומכם וביטחונכם כי אתם המצפן שלנו. אתם הנעתם את הממשלה לעשות את התיקון הזה", אמר ראש הממשלה. "נקטנו צעדים להיאבק בשחיתות, בזבל, עשינו פרויקטים גדולים".
"ההחלטות האלה לא מבקשות מכם להפסיק להביע את הזעם שלכם. הפעילות שלכם היא מה שהוביל להחלטות האלה", אמר חרירי, והוסיף שהוא תומך בקריאת המפגינים לבחירות מוקדמות. "שמענו אתכם. אם הדרישה שלכם היא להקדים את הבחירות לפרלמנט, רק הקול שלכם קובע. אני, סעד אל-חרירי, אתכם בדרישה הזאת".
כלל לא בטוח שהרפורמה של אל-חרירי תספק את הלבנונים. מאיה מאנה, מורה שצפתה בנאומו של אל-חרירי בביירות, אמרה: "אנחנו נשארים ברחוב, אנחנו לא מאמינים למילה ממה שהוא אומר". "שקרים, שקרים שקרים", אמר מפגין אחר. "הם בשלטון כבר זמן רב. אם הם היו רוצים הם היו עושים משהו".
"אני תומך ברפורמות, אני נגד ההרס של לבנון", אמר רביע זייב, גם הוא יצא להפגין בביירות. "הפוליטיקאים בלבנון גורמים לה נזק כבד כבר 30 שנה. עכשיו הכיסא שלהם מתנדנד".