פרשנות
מה צריך לעשות ג'ונסון כדי לאשר את הסכם הברקזיט
ראש ממשלת בריטניה הכריז כי הגיע להבנות עם האיחוד האירופי בנוגע להסכם עזיבת בריטניה את האיחוד. עם זאת, בשורה זו אינה ערובה לפרישה חלקה של בריטניה
ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון הכריז בחגיגיות כי הגיע להבנות עם האיחוד האירופי בנוגע להסכם עזיבת בריטניה את האיחוד. עם זאת, בשורה זו אינה ערובה לפרישה חלקה של בריטניה מהאיחוד, שכן הפרלמנט הבריטי עדיין נדרש לאשר את נוסח ההסכם. לפי שעה, נראה כי לג'ונסון חסר רוב בבית הנבחרים, שמונה 650 מושבים.
- שינוי מגמה: לאחר עלייה יפה בשוק הבינלאומי הפאונד יורד ב-0.3%
- בוריס ג'ונסון העביר לאירופה הצעה להסכם ברקזיט חדש
- בוריס ג'ונסון: הושג הסכם "מצוין וחדש" סביב הברקזיט
בכדי לאשר את ההסכם ג'ונסון זקוק לתמיכתם של 320 חברי פרלמנט, משימה לא פשוטה לאור סירובם העיקש של חברי הפרלמנט לאשר את נוסחי ההסכם הקודמים אליהם הגיעה קודמתו בתפקיד, ראשת הממשלה לשעבר תרזה מיי.
במשך חודשים ארוכים היתה מיי על הציר לונדון-בריסל, בניסיון להגיע להסדר שיוסכם על שני הצדדים, אך בפועל שלוש הצבעות הפרלמנט על שלושה נוסחים שונים, דחו את מה שכינתה מיי "ההסדר הטוב ביותר לכל הצדדים". התוצאה הטובה ביותר שהשיגה מיי היתה בהצבעה השלישית שהתקיימה ב-29 במרץ, אך גם אז חסרו לה 58 קולות. חודשיים לאחר מכן הודיעה מיי על התפטרותה.
משמעות הדבר היא שג'ונסון זקוק לתמיכתם של לפחות 29 מחוקקים שהתנגדו בעבר, תוך שמירה על כל הקולות שתמכו בנוסח הקודם. הברקזיט צפוי לצאת אל הפועל בעוד שבועיים בדיוק, ב-31 באוקטובר, מה שמותיר לג'ונסון זמן דחוק מאוד. ראש ממשלת בריטניה מתכנן לכנס את הפרלמנט כבר ביום שבת הקרוב כדי להצביע על הנוסח.
אף שג'ונסון טען הבוקר בבריסל כי ההסכם "מהווה עסקה טובה מאוד לשני הצדדים" וכינה אותו "הגיוני והוגן", ונשיא הנציבות האירופית ז'אן קלוד יונקר חיזק את דבריו כשהכריז כי "אין צורך בהארכה נוספת במשא ומתן", המפלגה הדמוקרטית המאוחדת של צפון אירלנד (DUP) כבר הודיעה כי לא תתמוך בהצעה.
DUP, המחזיקה בעשרה מושבים בפרלמנט ציינה כי היא חוששת מהמכסים שיושתו לאחר הברקזיט ומכוחה של הרשות המחוקקת בצפון אירלנד באישור שינויים הנוגעים למעמדה. הסיכויים שג'ונסון יצליח לשכנע את חברי המפלגה - הידועה בעקשנותה - לתמוך בהצעה הנוכחית אינו גבוה.
פרט לתמיכה הרחבה של המפלגה השמרנית, שלה 287 מושבים בפרלמנט, ג'ונסון בונה על תמיכתם של חברי המפלגה השמרנית המתונים שהודחו מהמפלגה ו-20 חברי מפלגת הלייבור שיהיו מוכנים לתמוך בהסכם. מדובר בסיכון לא מבוטל, וסביר יותר שמספר חד-ספרתי של חברי מפלגת הלייבור יביע את תמיכתו בהסכם הנוכחי.
במידה וג'ונסון יצליח לגייס רוב תומכים בפרלמנט, יהיה זה הישג אדיר לראש הממשלה, שטען כל הזמן כי ברגע האחרון האיחוד האירופי יתקפל. בינתיים הערכותיו של ג'ונסון התבררו כנכונות. בריסל התעקשה לא לפתוח מחדש את הסכם הפרישה או לשרטט מחדש את פרטי הבקסטופ (יחסי המסחר בין צפון אירלנד ליתר הממלכה - ע.ב), אך ג'ונסון הכריח את האיחוד לעשות זאת ואכן ערך מספר שינויים, אלא שמשמעותם של חלק מהשינויים היא מכסים בגבול בים האירי, דבר שרבים נחושים להימנע ממנו.
על אף ההתנגדויות הקיימות להסכם החדש שהציג ג'ונסון, סירובו העיקש של יונקר למו"מ נוסף הופך את הצבעת הפרלמנט ביום שבת לבחירה בין שתי אפשרויות בלבד: קבלת ההסכם על כל תנאיו ויישומו החל מ-1 בנובמבר, או פרישה מהאיחוד האירופי ללא הסכם, מה שמכונה "ברקזיט קשה". עבור חברי פרלמנט מסויימים הבחירה תהיה בין רע לרע - ועכשיו רק נותר להם למזער נזקים.