$
כלכלה ומדיניות

בוריס ג'ונסון: הושג הסכם "מצוין וחדש" סביב הברקזיט

ראש ממשלת בריטניה קרא לפרלמנט לאשר את ההסכם לעזיבת האיחוד האירופי - וזאת שבועיים לפני הדד-ליין שנקבע לכך; הפאונד מזנק בתגובה ב-0.8%

שירות כלכליסט 12:4517.10.19

ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון, הכריז היום (ה') שבריטניה והאיחוד האירופי הגיעו ל"הסכם מצוין וחדש" לפרישת בריטניה מהאיחוד. הוא קרא לחברי הפרלמנט בלונדון לאשר את ההסכם השבוע. ג'ונסון אמר את הדברים בבריסל, שם הוא מנהל שיחות קדחתניות כשנותרו שבועיים לתאריך היעד לפרישה - 31 באוקטובר. בעקבות ההודעה נרשמות עליות בפאונד (0.8%) ובמדד פוטסי בלונדון (0.6%).

 

 

 

נשיא נציבות האיחוד האירופי, ז'אן-קלוד יונקר, פרסם ציוץ בטוויטר לפי "השגנו אותו! זה הסכם הוגן ומאוזן עבור האיחוד האירופי ובריטניה והוא עדות למחויבותנו למצוא פתרונות".

 

ג'ונסון, נזכיר, נבחר בחודש יולי לראשות הממשלה במקומה של תרזה מיי - שהתפטרה מתפקידה אחרי שלא הצליחה להעביר בפרלמנט את ההסכם בין בריטניה לאיחוד האירופי. שלוש פעמים ניסתה להעביר את ההסכם וכשלה. "עכשיו הפרלמנט צריך לבצע את הברקזיט ביום שבת כדי שנתקדם לנושאים אחרים בסדר העדיפויות כמו יוקר המחיה, מערכת הבריאות הציבורית, הפשיעה האלימה והסביבה שלנו", אמר ג'ונסון.

 

 

 

בחודש שעבר אישר הפרלמנט הבריטי חוק שקובע שג'ונסון יצטרך לאשר דרכו הסכם ברקזיט עד ה-19 באוקטובר, כלומר השבת הקרובה, ואם לא – ייאלץ לבקש מהאיחוד לדחות את הברקזיט ל-31 בינואר 2020.

 

 

בוריס ג'ונסון בוריס ג'ונסון צילום: רויטרס

 

אתמול דווח על התקדמות משמעותית בשיחות המרתוניות בבריסל, והצדדים הגיעו להבנות באחת הסוגיות הסבוכות ביותר – הגבול היבשתי בין צפון אירלנד, טריטוריה בריטית, לרפובליקה של אירלנד, מדינה עצמאית שחברה באיחוד האירופי.

 

הסוגייה הזו הכשילה את ההסכם הקודם של תרזה מיי, הסכם שאותו דחו המחוקקים הבריטים שלוש פעמים. באותו הסכם נקבע מנגנון שנועד למנוע החזרת מעברי בידוק לגבול, שיהפוך לגבול היבשתי היחיד בין בריטניה לאיחוד האירופי אחרי הברקזיט. ג'ונסון מתנגד למנגנון זה מכל וכל, וטוען שהוא ייאלץ את בריטניה להישאר בתוך איחוד המכסים האירופי – וכך להיות כבולה לחוקיו גם לאחר שתפרוש ממנו.

 

כדי להצליח להעביר את ההסכם זקוק ג'ונסון לתמיכתה הקריטית של המפלגה היוניוניסטית (DUP) הצפון-אירית, שאמרה שתתנגד להסכם ש"מנתק" את צפון אירלנד מבריטניה. הוא זקוק גם לתמיכת 21 חברי פרלמנט מורדים שסולקו מהמפלגה השמרנית. השבוע דווח בסקיי ניוז שהוא יציע להם לחזור למפלגה תמורת הצבעה בעד ההסכם. בנוסף לאישור הפרלמנט בלונדון צריכות כל המדינות החברות באיחוד האירופי לאשר את ההסכם.

 

 

הפגנה בלונדון נגד הברקזיט (ארכיון) הפגנה בלונדון נגד הברקזיט (ארכיון) צילום: איי אף פי

 

סוגיית צפון אירלנד 

ג'ונסון הגיש בראשית החודש לנציבות האיחוד האירופי את ההצעה החדשה שלו להסכם ברקזיט, שהעניין העיקרי בה נוגע לסוגיה הבעייתית ביותר במהלך הפרידה מאירופה – ההסדר הנוגע לצפון אירלנד. ג'ונסון העביר את המסמך המשפטי, בן 40 העמודים, לנציגים בכירים באיחוד האירופי, וצירף בנוסף מכתב המיועד לנשיא הנציבות ז'אן קלוד יונקר, שבו הוא מבקש ממנו להיענות להצעה המהווה "פשרה סבירה".

  

הבעיה העיקרית היתה עד כה צפון אירלנד, שנשלטת על ידי בריטניה, ומעמד הגבול שלה עם אירלנד העצמאית, שנשארת באיחוד. עקרונית, לצורך מימוש הברקזיט יש לקבוע גבול בין המדינות – אחרת אין משמעות לברקזיט, שכן ניתן יהיה להעביר סחורות ללא מכס מאירלנד לצפון אירלנד ומצפון אירלנד ליתר חלקי בריטניה. ואולם קביעת גבול כאמור נוגדת לחלוטין את ההסדר שנקבע בהסכם יום שישי הטוב, חלק מרכזי בסיום הלחימה של הקתולים נגד השלטון הבריטי ונציגי הרוב הפרוטסטנטי בצפון אירלנד. בצפון אירלנד, באירלנד ובאיחוד האירופי מתנגדים באופן מוחלט לקביעת גבול בהסכם הברקזיט.

 

לפי אותה הצעה, צפון אירלנד תישאר חלק מהשוק המשותף של האיחוד ותהיה כפופה לכל התקנות הרלוונטיות. כך, בין היתר, מעבר האנשים בין שתי המדינות יהיה חופשי לחלוטין. בה בעת, צפון אירלנד כן תוכפף לחוקי המכסים של אנגליה. כלומר, לצד מעבר חופשי של אנשים, מעבר סחורות בין אירלנד לצפון אירלנד לא יתבצע באופן חופשי, ועל הסחורות שכן יועברו בין אירלנד לצפון אירלנד יוטלו מכסים - לפי התחייבות של ג'ונסון, המכסים לא יינתנו על בסיס בדיקות בגבול אלא באמצעות רישומים במקום היציאה או בנקודות מסוימות בשלב ההעברה, באופן שיקל על החברות. למעשה ההצעה של ג'ונסון כוללת יצירת אזור כלכלי ייחודי בצפון אירלנד הכפוף לחקיקה משולבת ייחודית.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x