$
אופיר דור
גג עמוד זמן בייג'ינג אופיר דור, צילום: בלומברג

אפקט עליבאבא: הישראלים מובילים את המערב באהדה לסין

בעוד בארה“ב ובאירופה צללה התמיכה בסין על רקע מלחמת הסחר, בישראל זו דווקא זינקה לשיא. האם הכל בגלל יוקר המחייה והחיבה לגאדג'טים זולים?

אופיר דור, בייג‘ינג 08:0013.10.19
מדי שנה מפרסם מכון המחקר האמריקאי Pew סקר נרחב המודד את היחס כלפי סין ברחבי העולם. השאלה המופנית לאזרחי המדינות השונות בסקר זהה: האם דעתכם על סין חיובית או שלילית. בסקר האחרון שנערך בחודשים מאי-אוגוסט השנה נשאלו 34,904 בני אדם מ-32 מדינות.

 

 

 

על רקע מלחמת הסחר עם ארה“ב והביקורת הגוברת על השפעתה הגלובלית, התוצאות שפורסמו בסוף ספטמבר הראו ירידה משמעותית באהדה לסין במדינות המערב. בארה“ב עצמה רק 26% מהנשאלים הביעו גישה אוהדת כלפי סין, ירידה של 12% לעומת הסקר אשתקד.

 

השינוי היה אף קיצוני יותר בקנדה, בה נרשמה ירידה של 17% בשיעור האזרחים בעלי הדעה החיובית על סין, שנפל לשפל של 27%. גם בכמעט מחצית ממדינות אירופה, ביניהן שבדיה, בריטניה והולנד, נרשמו ירידות בשיעור דו-ספרתי בשיעור האהדה האזרחיים לסין.

מלחמת סחר ארה"ב סין מלחמת סחר ארה"ב סין צילום: שאטרסטוק

 

אלא שבניגוד מובהק למגמה במערב, בישראל האהדה לסין דווקא נמצאת בעלייה חדה. ישראל רשמה בצוותא עם פולין את השיפור הגדול ביותר בדעת הקהל ביחס לסין מכל המדינות בסקר. מתוך 974 ישראלים שנדגמו בסקר הנוכחי של מכון Pew, הביעו 66% מהם יחס חיובי כלפי סין, עלייה של 11% בהשוואה לתוצאות בשנה הקודמת. מדובר בשיא באהדה הישראלית לסין מאז התחילה מדידת הסקר ב-2007.

 

גם בהשוואה למדינות באסיה כמו הפיליפינים (42% בעלי עמדה חיובית על סין) או באמריקה הלטינית כדוגמת ברזיל (51%), האהדה הישראלית לסין גבוהה. למעשה מבין כל 32 שנבדקו בסקר, רק בשלושה שיעור בעלי הדעה האוהדת לסין היה גבוה מאשר בישראל - רוסיה (71%), ניגריה (70) ולבנון (68).

 

שבדיה הנמוכה באירופה, רוסיה הגבוהה ביותר

 

בחלק מהמקרים הסיבות לשינוי באהדה לסין ברורות מאליהן. מאז בחירתו לנשיאות של דונלד טראמפ התרבו האשמות בארה"ב נגד סין בנושאי ריגול וגניבת קניין רוחני. סין מוצגת היום יותר מאי פעם בעבר כאויב ששואף לערער את מעמדה הקדוש של אמריקה כמעצמת על, לכן לא מפתיע לגלות ששיעור האמריקאים הרואים בסין גורם חיובי צלל מ-44% ב-2017 ל-26% השנה.

 

מלחמת הסחר והמאבק האמריקאי נגד ענקית התקשורת וואווי פגעו קשות בקנדה שנקלעה לזירת הקרבות בעל כורחה. בדצמבר האחרון נעצרה בקנדה סמנכ"לית הכספים ובתו של מייסד וואווי מנג וואנזו לבקשת השלטונות בארה“ב. בתגובה עצרו הרשויות בסין שני אזרחים קנדים, אחד מהם דיפלומט קנדי לשעבר, המואשמים בריגול. מאז המעצר לא הופיעו השניים בפומבי וההאשמות נגדם לא פורטו. קנדה רשמה את הירידה החדה ביותר באהדה לסין בסקר השנה.

 

גם באינדונזיה, המדינה המוסלמית הגדולה בעולם, צללה החיבה לסין בשיעור דומה של 17%, ככל הנראה על רקע ביקורת כלפי היחס הקשה של סין למיעוט המוסלמי האויגורי במחוז שינג‘יאנג במערב המדינה. במדינה המוסלמית השנייה בסקר, תוניסיה, נרשמה ירידה קטנה יותר של 7% בתמיכה בסין, אף כי זו נותרה יחסית גבוהה (63%).

 

 

עליבאבא עליבאבא

 

ירידה דומה של 17% בתמיכה בסין נרשמה בשוודיה. סין ושבדיה נכנסו בשנה שעברה לקטטה דיפלומטית בעקבות סרטון שעלה לרשת בו נראו שוטרים שבדים מפנים בכוח משפחת תיירים סינית מבית מלון בשטוקהולם. מעבר לכך על יחסי שבדיה-סין ממשיך להעיב מעצרו של גוי מינהאי, סוחר ספרים מהונג קונג בעל אזרחות שוודית בסין. שבדיה היתה המדינה הכי פחות אוהדת לסין באירופה לפי הסקר עם 25% תמיכה בלבד. בדומה, בקניה זכה לסיקור נרחב בשנה שעברה גירושו של עובד סיני שצולם משמיע הערות גזעניות קשות נגד האוכלוסייה המקומית, מה שאחראי אולי לירידה של 7% בשיעור האוהדים לסין.

 

מהעבר השני האהדה בקרב הרוסים לסין רשמה עלייה נוספת של 5%. בעקבות הסנקציות שהטילו מדינות המערב על רוסיה אחרי סיפוח חצי האי קרים ב-2014, בייג‘ינג הפכה לשותפת הסחר ובעלת הברית הגדולה ביותר של מוסקבה, כך שלא מפתיע לגלות כי הרוסים מובילים בדעת הקהל החיובית כלפי סין.

 

איטליה היתה דוגמה בודדת לשיפור ביחס כלפי סין במערב אירופה, ככל הנראה על רקע ביקורו של נשיא סין שי ג‘ינפינג ברומא השנה והצטרפותה הרשמית של המדינה ליוזמת החגורה והדרך הסינית. עם זאת, גם לאחר עלייה של 8% בתמיכה, שיעור האיטלקים שדיווחו על יחס אוהד לסין (37%) נותר לא גבוה.

 

מרכז של עליבאבא בסין מרכז של עליבאבא בסין צילום: בלומברג

 

הישראלים לא תופסים צד במלחמת הסחר

 

אלא שהתשובה לשאלה מה עומד מאחורי העלייה החדה בתמיכה בסין בקרב ישראלים הרבה פחות אינטואיטיבית. האירוע המשמעותי ביותר ביחסי ישראל-סין בתקופה האחרונה היה ביקורו של סגן נשיא סין וונג צ'ישאן בארץ לפני שנה, שהיה הביקור הבכיר ביותר של אישיות סינית מזה כמעט שני עשורים . אלא שמאז הביקור התרבו דווקא האזהרות מצד גורמים ביטחוניים בישראל ובראשם ראש השב“כ נדב ארגמן ביחס למעורבות הסינית בפרויקטים תשתיתיים אסטרטגיים כמו בניית הנמל הימי בחיפה, כך שקשה לומר שיחסי ישראל-סין ידעו שנה טובה במיוחד.

 

ישראל היא בעלת ברית קרובה של ארה“ב והנשיא טראמפ זוכה לאהדה גדולה יותר בישראל מאשר בשאר העולם. אולם לפי התוצאות של מכון Pew לא נראה שהישראלים ממהרים לקחת איזשהו צד ברור במלחמת הסחר של טראמפ נגד סין.

 

רוב הישראלים, לפי התוצאות, לוקחים די בערבון מוגבל את ההאשמות האמריקאיות נגד וואווי וסין. במדינות רבות בעולם מתנהל בשנים האחרונות חשבון נפש ודיון ביקורתי כלפי ההשפעה הסינית על הכלכלה המקומית כמו באוסטרליה למשל, שם ירדה האהדה לסין ב-12% השנה. אך נראה שהמעורבות הסינית הגוברת בפרויקטים בסין אינה נתפסת לפחות בשלב הזה אצל ישראלים באופן שלילי, כנראה אפילו להיפך.

 

בשנה האחרונה עסקה באינטנסיביות התקשורת העולמית בשפע נושאים שליליים הנוגעים לסין, החל ממחנות המעצר למיעוט המוסלמי במחוז שינג‘יאנג, דרך הגבלת חופש הדת בסין ובנייתה של מדינת מעקב בתוך סין, כל אלו תרמו לירידה בתמיכה בסין במערב. אך לפי תוצאות סקר Pew הישראלים לא הושפעו מנושאים אלו שנתפסים אולי כעניינים פנימיים סינים בלבד. ייתכן שהישראלים אפילו מאמצים בחיבה את תפיסת העולם הסינית לפיה הדאגה לביטחון עומדת מעל הכל ומקדשת את כל האמצעים.

 

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ונשיא סין שי ג'ינפינג פסגת g20 נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ונשיא סין שי ג'ינפינג פסגת g20 צילום: רויטרס

 

אבל אולי החיבה הישראלית לסין אינה קשורה כלל לפוליטיקה. הסקר של מכון Pew מראה כי לא תמיד התפתחויות פוליטיות עכשוויות מסבירות את השינוי באהדה לסין. ביפן למשל הכריז ראש הממשלה היפני שינזו אבה על עידן חדש של ידידות עם סין, אך החיבה לסין בדעת הקהל היפנית דווקא נפלה לשפל של 14%, הנתון הנמוך ביותר מכל המדינות.

 

גם את החיבה הישראלית לסין צריך לחפש במקום אחר. כשקראתי את הנתונים על הזינוק בדעת הקהל החיובית כלפי סין בישראל, לא יכולתי שלא להיזכר במספרים אחרים שקיבלתי לפני מספר חודשים מאנשי ענקית המסחר האלקטרוני הסינית עליבאבא.

 

 

חגיגות ה־ 20 של עליבאבא חגיגות ה־ 20 של עליבאבא צילום: AFP

 

על אף האוכלוסייה הקטנה, ישראל הוגדרה על ידי אנשי עליבאבא כאחד מעשרת השווקים החמים ביותר של אתר הקניות עלי אקספרס בעולם. לפי נתוני עליבאבא, הפופולריות של עלי אקספרס בישראל נמצאת עוד בעלייה, כאשר ישראלים תפסו את המקום הרביעי ברכישות בחג הרווקים האחרון, פסטיבל ההנחות השנתי של עליבאבא, כשהם עוקפים מדינות גדולות בהרבה כדוגמת צרפת.

 

לא מן הנמנע שבקביעת דעת הקהל הישראלית כלפי סין מה שעשה מייסד עליבאבא הפורש ג‘ק מא חשוב יותר מאשר ממה שיעשה הנשיא הסיני שי ג‘ינפינג.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x