$
כלכלה ומדיניות

חדשות רעות לקמעונאיות: סין פרסמה אזהרת מסע לארה"ב

בטענה לריבוי תקריות ירי ושוד, הממשל הסיני פרסם אזהרת מסע שתהיה תקפה עד סוף 2019. בייג'ינג התנהלה כך גם במשברים דיפלומטיים מול דרום קוריאה וקנדה. בינתיים, ממשל טראמפ פועל להגבלת ויזות סטודנט לסינים במוסדות יוקרה

בלומברג 21:4304.06.19

מתיחות הסחר בין ארה"ב וסין גלשה לזירה חדשה. היום פרסמה סין אזהרת מסע לארה"ב שתהיה תקפה עד סוף השנה, בציינה כסיבה את תקריות הירי, השוד והגניבות "התכופות" בארה"ב - כך לפי דיווח בסוכנות הידיעות הרשמית שינחואה.

 

 

דובר משרד החוץ הסיני הוסיף כי מאחורי הצעד עומדים הקשיים בהם נתקלים סינים המבקרים בארה"ב. "לאחרונה, רשויות החוק בארה"ב מטרידות סינים באמצעות בדיקות בכניסה וביציאה, ראיונות ואמצעים אחרים", דווח היום בטלוויזיה הממשלתית. בתגובה לשאלה האם מדובר במהלך נגד למכסים שהטילה ארה"ב על יבוא סיני, השיב הדובר כי האיסור נקבע בתגובה ל"נסיבות הנוכחיות".

 

סין נוטה להשתמש באזהרות מסע כנשק כלכלי. כך למשל, בינואר פרסם משרד התרבות והתיירות אזהרה דומה בנוגע לנסיעות לקנדה, זאת בעיצומו של המשבר הדיפלומטי בעקבות מעצרה של סמנכ"לית הכספים של וואווי מנג וונז'ו בוונקובר, לבקשתה של ארה"ב. בדומה, ב־2017 היא אסרה על טיולים מאורגנים לדרום קוריאה על רקע החלטת המדינה לאפשר הטמעת מערכת טילים אמריקאית. האיסור הביא להתכווצות של 0.4% בצמיחה של כלכלת דרום קוריאה באותה שנה.

 

 

עם זאת, מספר התיירים הסינים המגיעים לארה"ב נמצא במגמת ירידה עוד לפני פרסום האזהרה. על פי משרד הטיולים והתיירות הלאומי, 3 מיליון סינים ביקרו בשנה שעברה בארה"ב, זאת לעומת 3.2 מיליון שנה קודם לכן. הירידה במספרם טרם פגעה בהכנסות, שכן הסינים הוציאו בארה"ב 36.4 מיליון דולר ב־2018, לעומת 35.3 מיליארד דולר ב־2017, נתון שהופך אותם לתיירים הפזרנים ביותר.

 

אזהרת המסע עלולה לפגוע בקמעונאיות האמריקאיות, שנסמכות במידה רבה על התיירים הסינים. מניית PVH, החברה־האם של מותגי האופנה טומי הילפיגר וקלווין קליין, צנחה בשבוע שעבר בשיעור החד ביותר זה עשור לאחר שנאלצה להוריד את תחזית הרווח על רקע מלחמת הסחר. לפי דיווחי החברה, המכסים מפעילים לחץ על הצרכנים האמריקאים והסינים כאחד.

תיירות סיניות בפסל החירות תיירות סיניות בפסל החירות צילום: רויטרס

 

 

המהלך הסיני מגיע על רקע התקררות ביחסה של ארה"ב כלפי סטודנטים מסין הלומדים במוסדות היוקרה במדינה, וכוונת ממשל טראמפ להגביל את ויזות הסטודנט המוענקות לסינים.

 

"אני לחוץ, מודאג ואפילו עצוב מהעימות המיותר הזה", הגיב ליו יונאלי, מייסד פרויקט "יוזמת סין" בבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת הרווארד, המכהן כדקאן בית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת פקין. "ההגבלות על אקדמאים וסטודנטים סינים הן חסרות היגיון וחותרות נגד הערכים שהופכים את ארה"ב לאומה נהדרת", הוסיף. בשבועות האחרונים דיווחו סטודנטים סינים כי האווירה בקמפוסים הפכה עוינת. במקביל, אוניברסיטת אמורי פיטרה בחודש שעבר שני מרצים ממוצא סיני, והזמן שנדרש לחידוש ויזה הוארך משלושה שבועות לחודשים אחדים.

 

השינוי מגיע אחרי עשורים של שיתוף פעולה פורה. לפי המכון לחינוך בינלאומי, מעל 360 אלף סטודנטים מסין למדו בארה"ב בשנה שעברה, היקף הזרים הגדול ביותר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x